29 Temmuz 2013 11:42

Cemaatten sendikaya tahammülsüzlük

İzmir Gaziemir Sarnıç yolunda kurulu Çağlayan Basım Yayın Dağıtım Ambalaj San. Tic. AŞ’de düşük ücretle kölece çalışma koşulları ve baskıya maruz kalan işçilerin haklarını öğrenmek için sendikalarla görüşmeleri işten çıkartılmalarına neden oldu. İşçiler ayrıca fabrikada tek s&oum

Cemaatten sendikaya tahammülsüzlük
Paylaş
Gürsoy Turan

ZAMAN GAZETESİNE ABONELİK MECBURİ

450’si kadrolu 200’ü taşeron yaklaşık 650 işçinin çalıştığı Çağlayan Matbaasında işçiler, 3 yıldır hiç zam alamadıklarını, zamların kişiye göre yapıldığını, ücretlendirmenin adaletsiz olduğunu, kâğıt üzerinde yakacak yardımı gibi sosyal hakların bulunduğunu ancak uygulamada olmadığını belirtiyor.

11 yıllık makine ustası işçi 840 Lira ücret alırken, fazla mesai zorunlu tutuluyor. İşçiler ayrıca, 1,5 yıl öncesine kadar fazla mesai ücretlerini pazar günleri bile 1’e 1 (normal saat ücreti üzerinden) verildiğini belirtiyor. İşyerinde işçilerin sık sık makineye elini kaptırdığını, “İş kazası diyeni işten atarız” denildiğini, üzerinde iş elbisesiyle hastaneye götürdükleri işçilere, “Elim evde kapıya sıkıştı” dedirtildiğini anlatıyorlar.

İşçiler şunları söylüyor; “Bu haksız hukuksuz çalışma koşulları yetmiyor bir de dinsel açıdan ideolojik baskı altına alıyorlar. İşe girerken herkesi Zaman gazetesine abone olmayı mecbur tutuyorlar. Kurban bayramlarında kurban derisi getirmek mecburi, kurban kesemeyenler de bir yerden bulup getirecek. Haftada 1 gün dini sohbet toplantıları düzenliyorlar. İşyerinde iyi yemek vermekle övünüyorlar. Ama hiçbir işçi evde çocuklarına o yemeklerin hiçbirini yediremiyor. Zaman gazetesi aboneliğinden çıkan işçiye baskı yapıyorlar bölümünü değiştiriyorlar. Ağır işlere verip tazminatsız işi bıraktırmaya zorluyorlar.”

‘SENDİKA İŞYERİNE DİNAMİT KOYMAKTIR’

“Şimdiye kadar kimseyi işten çıkartıp tazminat ödemediler, ama sendika lafını duyunca öncülük ettiklerini düşündükleri işçileri ihbar tazminatı, kıdem tazminatı ne varsa tüm hak edişlerini vererek apar topar işten çıkardılar” diyen işçiler, işe iade ve kötü niyet davaları açacaklarını belirttiler. İşçiler, “Bize sendika istiyorsanız başka sendikalara niye gidiyorsunuz biz size Hak-İş’i getirirdik diyorlar. Hem sendikanın yasal hak olduğunu biliyorlar hem de, ‘sen bu işyerine dinamit koymak istiyorsun’ diyerek, bizi tehdit edip işten çıkartıyorlar. Bunlar ne hak hukuk ne de yasa tanımıyorlar” diyerek tepkilerini dile getiriyor.

‘BU İŞYERİ ALLAH’LA İRTİBATLI’

Sendikalaşma çalışmasını başlatmakla suçlandığını söyleyen Hakan Ömer Yücesoy adlı işçi aynı zamanda akraba oldukları Kutbettin Gülen’in, “Bu işle niye uğraşıyorsun, paraya mı ihtiyacınız var? İstiyorsanız tazminatlarınızı verelim ama bana herkesin ismini ver” dediğini anlattı. Gülen’in sendikalaşmak isteyen işçileri hain olmakla suçladığını belirten Yücesoy, Gülen’in ayrıca, “Sen ne yapmak istiyorsun” diyerek müdürün odasında üzerine yürüdüğünü, kendisini tehdit ettiğini, müdürlerin araya girdiğini aktardı.

“Bu işyeri Allah’la irtibatlı bir işyeri” diyen Kutbettin Gülen’in, “Burayı zarara uğratacağıma kapatır giderim” dediği işçiyi gece 02.00’de işten çıkartarak personel müdürünün arabası ile eve bıraktırdığını anlatan Yücesoy, aynı günün sabahında onlarca işçinin daha aynı gerekçeyle işten çıkartıldığını belirtti. (İzmir/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

89’da kazandık, bugün de kazanırız…

SONRAKİ HABER

İtalya’da otobüs kazası: 37 ölü, 11 yaralı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...