29 Temmuz 2013 11:41

Dörtyol’a direniş dolusu selam!

18 Temmuz’dan bu yana grevde olan MMK Metalurji’nin Dilovası’ndaki fabrikasındaki 350 işçi de grevi sürdürüyor. Fabrika önünde bekleyişte olan işçiler MMK yönetiminden olumlu adımlar beklediklerini ifade ederken, Hatay Dörtyol’daki mücadele arkadaşlarına da selam gönderdi.Çelik-İş Sendikası

Dörtyol’a direniş dolusu selam!
Paylaş
Arzu Erkan / Hasret Gültekin Kozan

Çelik-İş Sendikasına üye işçiler 2 yıl önce kurulan fabrikada bugüne kadar hiç zam alamadıklarını, primlerinin ödenmediğini ve ücretlerinde eşitsizlikler olduğunu belirtiyor. İşçiler, MMK Metalurji yönetiminin grevin şirketi zarara uğrattığını iddia ederek yüzde 18’lik zam teklifini yüzde 10’a çekmesine de kızgın.

'İŞVERENİN POLİTİKALARI YILDIRMAZ'

Dilovası MMK Metalurji Fabrikası İşyeri Baştemsilcisi Selçuk Durmuş, grevle ücret zamlarını, sosyal haklarını ve ikramiyelerini almak istediklerini dile getirdi. Dörtyol’daki fabrikanın Dilovası’ndan daha eski olduğunu söyleyen Durmuş, “Hepimizin tek isteği, refah düzeylerimizin ve yaşam standartlarımızın yükseltilmesi. 2 yıl boyunca maaşlarımızda bir iyileştirme görmedik, sendikamız geldiği için artık işverenin şu ana kadar vermediği ücreti vermesini istiyoruz. Biz emeğimizin bileğimizin, alnımızın terinin hakkını istiyoruz. Mücadelemiz sonuna kadar devam edecek, işveren bizleri yıldırmaya çalışsa da burada arkadaşlarımızla duruşumuzdan taviz vermeyeceğiz” diye konuştu.

KAZANLA KAZANDIRIYORUZ BİR KAŞIK İSTİYORUZ

Dilovası MMK Metalurji işyeri ikinci temsilcisi Hüseyin Acar ise ücretlerdeki farklılıklarının son bulmasını istediklerini söyledi. Dilovası MMK’de 30-35 çeşit farklı ücretin olduğuna değinen Acar, saat ücreti olmadan çalıştıklarını belirtti. İşverenden taleplerinin maaşlara yüzde 30 zam ve iki ikramiye olduğunu dile getiren Acar, “İlk görüşmede işveren yüzde 18 verebileceğini söyledi. Anlaşma sağlanamayınca yapılan ikinci görüşmede ise yüzde 10 vereceğini blöfü ile masadan kalktı. Biz hakkımız olanı istiyoruz fazla bir şey istemiyoruz. Biz sadece kazanla kazandırdığımızdan bir kaşık istiyoruz. Tabağımıza bir kaşık daha koyalım ki insanca yaşamaya çalışalım. Hükümetin, ‘insanlar neden grevdeler’ diye bu sese kulak vermesi gerekiyor” dedi.

‘SERMAYE SAHİBİNİN FARKLI OLMASI BİR ŞEY İFADE ETMİYOR’

Kalite kontrol bölümünde çalışan Musa Anter ağır şartlarda çalıştıklarını söyledi. İşyeri hekimini bile bir kere gördüğünü söyleyen Anter, bütün patronlar gibi MMK işvereninin de kendi çıkarlarını düşündüğünü söyledi. Havanın sıcaklığı ve fabrikaya ulaşımın zorluğundan dolayı grevlerinin bir grev havasında olmadığına değinen Anter, “Sermaye sahibinin farklı olması bir şey ifade etmiyor. Türk de aynı, Rus da. Sonuçta hepsi sömürüyor. Temsilci arkadaşlarımız kapının önünü bırakmadılar ama hepimizin burada olması lazım. Birbirimizi yalnız bırakmayalım. Diğer sendikalar, siyasi partiler ve sivil toplum örgütleri de desteklerini esirgemesinler” diye konuştu.

MMK'de 3 aydır çalışan bir işçi olan Olcay Dağlıoğlu daha önce sendikalı bir işyerinde çalışmamış. Çelik serviste çıkış operatörlüğü yapan Dağlıoğlu, maaşlarının işverenin inisiyatifine kaldığını belirtti. “Ben 3 aydır çalışıyorum ama 2 yıldır çalışan arkadaşlarım zam alamamış, onların yanında olmak için buradayım” diyen Dağlıoğlu, İlk kez greve çıkmış ve grev gözcülüğü yapıyor. “Birlik olmamız gerekiyor, hakkımız olanı hep birlikte almak istiyoruz” diyen Dağlıoğlu, arkadaşlarının yanında sonuna kadar direneceğini söyledi.


‘HEPİMİZ BİR AİLEYİZ DEDİLER’

2010 yılından beri MMK’de çalışan Sezer Işıkelli, fabrikaya işçinin sonuna kadar özveride bulunduğunu belirtiyor. Sonuna kadar direneceklerinin altını çizen Işıkelli, “İşe girerken hepimiz bir aileyiz dediler, şimdi aile fertlerini kapının önüne koydular. Sosyal haklarımızı, ikramiyelerimizi alamadık. Bize 2 tane ikramiyeyi çok görüyorlar. Beni fabrikaya nöbete yazıyorlar, dışarıda arkadaşlarımı görünce zorlanıyorum. Ya ben de dışarıda olayım, ya da hepimiz içeri girelim diyorum. 38 derece sıcağın altındayız şimdi, ama sonuna kadar direneceğiz” dedi.

GURBETE ÇALIŞMAYA GELENLER VAR

Üç senedir Galvaniz hattında çalışan Mehmet Şensayar Gölcük’ten Dilovası’na her gün çalışmaya geliyor. Emeklerinin peşinde olduklarını söyleyen Şensayar, “Sendikalardan ve diğer kitle örgütlerden herhangi bir destek görmedik.

Zonguldak’tan, Konya’dan arkadaşlar var çalışmaya buraya gelen. O arkadaşlarımızın durumu iyice kötüye gidiyor, o yüzden bu iş bir an evvel çözülmeli” diye ekliyor.

Altı aydır MMK’de çalışan Engin Evç, Zonguldak’tan Kocaeli’ye gelmiş. 2 tane çocuğu olan Evç 400 lira kira veriyor. “Aldığım ücret 800 lira. Bankaların eline düşmüş durumdayım. Biz burada emeğimizin karşılığını istiyoruz. 2000, 3000 lira istemiyoruz. Sadece emeğimizin karşılığını istiyoruz. Bir an önce bu işin çözülmesini bekliyorum” diye konuşuyor. (Kocaeli/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Dersim'den mesaj: Gezi’yi dört bir yana yayalım

SONRAKİ HABER

Seramiğe Gezi’yi çizdi, kovuldu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa