28 Temmuz 2013 17:54

Grev aile olmayı öğretti

Darphane ve Damga Matbaası Müdürlüğü’nde çalışan işçiler grevde 21. günü geride bıraktı. İşveren Sendikası Kamu-İş, Basın-İş Sendikasının ücretlere yapılması istenen zam oranını kabul etmeyince greve çıkan darphane işçileri aralarındaki birliği gün geçtikçe güçlendiriyor.

Grev aile olmayı öğretti
Paylaş
Metin Akarsu / Devrim Osmançelebioğlu

1988 yılından beri ilk kez greve çıkan darphane işçileri haklarını alana kadar mücadele edeceklerini ifade ediyor.

GREV İŞVERENİ ZORLUYOR

Darphane’de devam eden grev nedeniyle üretim durmuş durumda. Yüzde 98 oranıyla greve çıkılan Darphanede aradan geçen 20 günün sonunda içeride işlenmeyi bekleyen 14 ton has altın birikmiş durumda. Kartal Cevizli’de bulunan fabrikada ise sigara ve içki bandrollerinin stoku bitmiş durumda.

Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürlüğü Gürcistan’a göndermesi gereken sigara bandrollerini, ellerinde stok olmadığı için gönderemedi. İşçiler grev bayram sonrası da devam ederse başlayacak düğün sezonları ile birlikte darphanenin daha da zora gireceğini ifade ediyorlar.

İşveren Sendikası Basın-İş Sendikasının ücretler konusundaki teklifini kabul etmediği için toplusözleşmede diğer maddeler üzerinde de anlaşılamıyor.

ESKİDEN GREV DENİLİNCE KORKARDIK

Tamamına yakını daha önce greve çıkmamış bir işçi kuşağının olduğu Darphane’de Basın-İş Sendikası İşyeri Temsilcisi Ali Şimşek, darphanede güven olmadan çalışma olmayacağını dile getiriyor. Grev ile birlikte birbirlerine olan güveni ve aile ortamını bir kez daha tazelediklerini vurgulayan Şimşek, geçen her gün sonunda taleplerine biraz daha yaklaştıklarını ifade etti.
“Eskiden grev denildiğinde korkardık. ‘Çıkabilir miyiz?​’ diye birbirimize sorardık” diyen Şimşek, grevle birlikte bütün işçilerde manevi bir dayanışmanın ortaya çıktığını ifade ediyor.

Şimşek, son olarak az sayıda ki grev kırıcı işçiye seslenerek “Belki içeri girdiğimizde bütün haklarımızı elde etmiş olmayacağız ama alnımız açık, başımız dik olacak. Çocuklarımıza anlatacak hikâyelerimiz olacak” şeklinde konuştu.
Patrona da seslenen Şimşek, işçinin hakkını vermemek için darphanenin 7-8 milyon zarar ettiğini belirtti ve “İşçinin hakkı verilsin bizde içeride üretmeye devam edelim” dedi.

GREVLE İŞÇİLER BİRBİRİNİ TANIDI

Bir diğer ilk kez greve çıkan Darphane işçisi Kamber İnan ise grev öncesi çalışanlar arasında birlik ve beraberliğin olmadığını, kimsenin kimseye kolay kolay selam vermediğini aktarırken grev ile birlikte işçiler arasındaki kopukluğun bittiğini belirtti.
Grevin yarattığı birlik ve beraberlik ile fabrikaya girdiklerinde patronun işçileri bölmesinin de imkânı kalmayacağını ifade eden İnan, grevin en büyük kazanımlarından birinin bu olacağını dile getiriyor.

Grev alanında bir aile gibi olduklarını ve hep beraber vakit geçirdiklerini belirten İnan, sadece işçiler arasındaki değil işçiler ve memurlar arasındaki soğukluğunda son bulduğunu ve artık herkesin birlikte hareket ettiğini vurguladı. (İstanbul/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Gezi Parkı'nda iftara polis engeli!

SONRAKİ HABER

Kamer Genç bildiğiniz gibi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...