29 Temmuz 2013 15:02

‘İşveren iyi niyetli, baskı uygulamıyor’

İstanbul Milletvekili Levent Tüzel’in, Adıyaman Güçlü Tekstil’de çalışan ve sendikaya üye oldukları için işten atılan 250 işçi hakkında Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik’in yanıtlaması istemiyle verdiği soru önergesine skandal nitelikte yanıt geldi. Bakanlık, 100 kadar iş&cced

‘İşveren iyi niyetli, baskı uygulamıyor’
Paylaş
Gökhan Uysal

PATRON NE DERSE O!

Bakanlık, yapılan inceleme sonucunda 350 işçinin Güçlü Tekstil’de çalışmaya devam ettiğini açıklarken, söz konusu dönemdeki sendikal nedenle işten atılmaların ispatıyla ilgili olarak ise, “Sendikal nedenle iş sözleşmesinin feshi iddiası ile açılan davalarda fesih nedenini ispat yükümlülüğünün işverene bırakılması da işçileri koruyucu bir düzenleme olarak değerlendirilmektedir” ifadelerini kullandı. Bakanlık, müfettişlerinin yaptığı inceleme sonucunda, Öz İplik-İş Sendikasının 31 Ocak 2013’te işyerinde yetki aldığını fakat işvereni bu konuda yazılı olarak bilgilendirmediğini savundu. Bakanlık, işverenin sendikal faaliyetleri kendisinin öğrendiğini iddia etti.

İş bırakma eylemine katılan ve sendikaya üye olan işçilerin bir kısmının hâlâ fabrikada çalıştığını öne süren Bakanlık, “Çalışanların, işverence sendikaya üye olmaları nedeniyle baskı görmedikleri, olaylardan sonra ve halen hangi işçilerin sendikaya üye oldukları hususunda işverenin net bir tespit ve bilgisinin bulunmadığı, Çalışma ve İş Kurumu Adıyaman İl Müdürlüğü kayıtlarına göre Öz İplik-İş Sendikası tarafından üye kaydedilen 236 işçiden 104 işçinin iş akdi feshedilerek işyerinden ilişkileri kesilmesine rağmen geri kalan ve halen işyerinde çalışan 122 işçinin sendika üyesi oldukları ve bu işçilerin sendikal faaliyetten dolayı iş akitlerinin feshedilmesi gibi bir uygulamanın bulunmadığı” görüşüne yer verdi.

Bakanlık işverenin beyanlarında sendikal faaliyete katılmakla birlikte tekrar çalışmak isteyen işçilerin işe alınacağı yönünde iyi niyet gösterdiğini de savunarak, “işçilerin sendikadan istifa etmeleri konusunda işverence baskı uygulanmadığı belirlenmiştir” dedi.

İŞÇİLER İŞKUR’DA ÇALIŞMIYORMUŞ

Tüzel’in, Güçlü Tekstil işçilerinin İŞKUR’un Toplum Yararına Çalışma Programı’nda (TYÇP) çalıştırılmasına yönelik sorusuna ise Bakanlık, “İŞKUR tarafından yürütülen TYÇP’lerde çalışan kişilerin Güçlü Tekstil firmasının herhangi bir bölüm veya işinde çalışmaları söz konusu değildir” yanıtı verdi. (Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Suriye’de halk salgın hastalıklarla yüz yüze

SONRAKİ HABER

Gezi Parkı'nda iftara polis engeli!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...