17 Mayıs 2011 12:55

Kars’ta ilk kadın milletvekili adayı

Kars beş bin yıllık tarihi sessizce bekleyen Ani harabelerinin kenti. İnsana ve kültüre ait olarak ayakta kalmayı başarmış medeniyetlerin tanığı gibi. Bir mabedin içinde yürümek gibi orada yaşamak. Kapışehri anlamına geliyor Kars kelimesi. Gürcüce kökenli. Kentin uğrak ve zengin bir İpekyolu durağı olduğu günleri anımsatan asil

Kars’ta ilk kadın milletvekili adayı
Paylaş
Hazal Peker / Nagihan Akarsel

‘ACILARIN SESSİZ DİNLEYİCİSİ’

Bir Kürt kadını olarak siyasetin içinde yer alma serüvenini anlatırken her Kürt bireyi gibi siyaset ile çocuk yaşlarda tanıştığını belirtiyor. O zamanlar yüzlerindeki çizgilerde yaşadıkları acının tarihini anlatan Kürt kadınlarının, ninelerinin masallarıyla büyüyen her Kürt çocuğundan biri. Gaz lambasının ışığında masal şeklinde anlatılan acıların sessiz dinleyicileri. Ve bu acılarla yoğrulmuş olanların hikayesini anlatmak için köyde 3 kadından biri olmayı inatla başaran bir kadın. Demokrat ve sol görüşün hakim olduğu bir ailede yetişiyor olmasını kendisi için büyük bir şans olarak değerlendiriyor. Lise ve üniversite yıllarında gençlik hareketlerinin içinde yer alıyor. “Üniversite yıllarımda, aktif öğrenci hareketinde yer aldım. Bu süreçte yavaş yavaş öz kimliğimle tanışma, bilinç geliştirme imkanım oldu. Kürt olarak haklarımdan mahrum olmamın nedenleri, kimliğimi elde etmek için yapmam gereken mücadele konusunda oldukça yoğunlaştım. Böylelikle siyaset ile olan ilişkimin temelleri atılmış oldu” diye anlatıyor kendisini. Birtane, kardeşinin cezaevine girmesinin kendisi için bir dönüm noktası olduğunu dile getirerek, “Onları bir anlığına görmek için gösterdiğimiz çaba, saatlerce kapıların önünde beklemek ve sonra o direniş orada büyütülen umut beni çok etkiledi” diyor.

‘KADINLARIN ÖRGÜTLÜ OLMASI HAYATİ’

Kars’ta kadınların yaşamın içinde çok büyük bir emeği olduğunu belirten Birtane, bu emeğin görünür kılınmasının en büyük hayallerinden biri olduğunu belirtiyor. Bir Kürt kadın milletvekili adayı olarak Emek Demokrasi ve Özgürlük Blokunun içinde yer almasında blokun Kürt halkı, kadınlar ve tüm sınıflar için sorunların çözümünde büyük bir şans olduğuna inandığını ifade eden Birtane, sorunların çözümünde bloku bir şans olarak gördüğüne dikkat çekiyor. Birtane, “Çünkü bu blokun içerisinde herkes temsiliyetini buluyor. Örneğin Türkiye’ de yüzde 40 kadın kotasını uygulayan tek siyasi oluşum. Bende bir kadınım ve kadının da kendini temsil edebileceği, sorunlarına sağlıklı ve köklü çözümü gerçekleştirebileceğine inandığım yer Emek Demokrasi ve Özgürlük Blokudur” diyor.

KADIN ADAY OLMANIN ZORLUKLARI

Kars’ta ilk kadın milletvekili olması ile ilgili sıkıntılara da değinen Birtane, özellikle Kars’ta kadınların eve kapanmış olmasından dolayı çalışmalarda zorlandıklarını belirtti. Kadın sayısının az olması nedeniyle ciddi anlamda sıkıntı yaşadıklarını belirten Birtane, “Evlere girdiğimde kadınlar büyük bir ilgi ile karşılayarak, destek verme konusunda ciddi moral veriyorlar. Ama dışarı çıkartmaya sıra geldiğinde sorun oluyor. Ancak BDP’li belediyelerin olduğu yerler ve köyler öyle değil. Oralara gittiğimizde bu konuda zorlanmalar olmuyor. Mesela biz Kağızman’da seçim çalışmasını 200 kadınla birlikte yaptık” diyor.

Erkeklerde var olan kadını sahiplenme olgusunun burada daha da fazla olduğunu belirten Birtane, “Bu tüm halklar için aynı. Kuşkusuz kadını dışarı çıkarabilmek bir süreç işidir. Ve eğitimle gerçekleştirilecektir. Feodal yapı, böyle aşılabilecektir. Bu nedenle ben şu anda kadın aday olarak aynı zamanda yeni yetişen kızlarımız için de bir model oluşturmuş oluyorum. Bu açıdan zamanla ve eğitimle bu sorunu Karslı kadınlarla hep beraber aşacağımıza inanıyorum” ifadesini kullandı.

‘HALKLARIN BİRBİRİYLE SORUNU YOK’

Kars’ın uzun yıllardır farklı etnik kökenli halkların bir arada, kardeşçe yaşadığı bir kent olduğuna dikkat çeken Birtane, “Bu halkları birbirinden koparmak mümkün değil. Zaten siz de biliyorsunuz ki blokumuzun ‘çok kültürlülük’ esprisi bu çerçevede bir bakış açısına sahiptir. İşte aslında bu çok kültürlü demokratik yapının oluşmasında, Kars bir prototip olabilir. Harika bir mozaik oluşturan halkların birbirlerini farklılıklarıyla kabul ettiği, herkesin kendini özgürce ifade ettiği bir kente dönüştüreceğiz Kars’ı. Sistemin aşıladığı eşitsizlikleri ortadan kaldıracağız. Burada Şii-Alevi-Sünni tüm mezhepler bir arada yaşıyor. Birbirimizin inançlarına saygılı olmak çok önemli. Biz şuna inanıyoruz, halkların zaten birbirleri ile herhangi bir sorunu yok” ifadesini kullandı.

Birtane son olarak, “Kars’ta ilk defa kadın bir adayın gösterilmesi hem Kars halkı için hem de kadın için önemli bir seçim. Biliyoruz ki Kars ili 12 Eylül askeri darbesine kadar sol ve demokrat kimliği ile tanınan bir ilimizdi. Ancak sistemin bilinçli bir şekilde Kars’a uyguladığı politikalar Kars insanını içine kapatan, kadını toplumdan koparan bir yaşamı dayatmıştır. Her ne kadar zor bir profil olsa da Kars kendi öz kimliğini, kadın renginin topluma yansıtılmasıyla kazanacaktır” diye kararlılığını dile getirdi.  (DİHA)


‘SAVAŞ DURMADAN EKONOMİK İYİLEŞME OLMAZ’

Kars’ ta temel geçim kaynağının hayvancılık olduğunu belirten Birtane, hayvansal üretimin iyi işlenmesi için süt-deri üretimi ile hayvancılığın yaygınlaştırılmasının önemli olduğunu belirtti. Birtane, “Biliyorsunuz Kars, kazları ile ünlüdür. Ancak bu gün kaz sadece bir kümes hayvanı şeklinde az sayıda bulunuyor. Oysa burada Kaz çiftlikleri vardı. Ama bunlar iktidara yakın kişilere verilerek, halkın değil, iktidar odaklarının lehine kullanılıyor. Aslında bu bir devlet politikası. Tarım-hayvancılık-sınır kapısının kapalı oluşu, tüm bunlar işsizliğe neden oluyor. Zaten az sayıda fabrika var, bunlar da kapatılmış. Ya da yine iktidara yakın kişilere verilerek, halktan kopartılmış durumda. Biz biliyoruz ki, savaş durmadan, ülkede huzur ortamı sağlanmadan ne ekonomik, ne sosyal ne siyasal sorunlara çözüm bulamayacağız” dedi.


MÜLKİYE BİRTANE KİMDİR

Mülkiye Birtane1964 yılında Kars’ın Selim ilçesinde doğuyor. Başköy’de okuyan 3 kadından biri de Birtane. İlköğretimini burada tamamlıyor. Ortaokul ve liseyi Adapazarı Sapanca’da, Yüksek öğrenimini de Erzurum Atatürk Üniversitesi Eğitim Fakültesi İngilizce Bölümünde tamamlıyor. Sonra Van Yüzüncü Yıl Üniversitesinde Öğretim Elemanı olarak göreve başlıyor. Beş yıl sonra Milli Eğitime geçerek Diyarbakır’da İngilizce öğretmenliği yaptı. Eğitim Sen Diyarbakır Şubesinde yöneticilik, Diyarbakır Yerel Gündem 21 Kent Konseyi Kadın Meclisi Koordinasyonu ve Sözcülüğü, Kibele Kadın Kooperatifi yöneticiliği, KURDİ-DER Kurucular Kurulu ve Yöneticiliği, Kürt Dili eğitimciliği, Kürt dili, tarihi ve kültürü üzerine araştırmalar yaparak, Azadiya Welat Gazetesinde Mamoste Xemrevin adıyla yazarlık görevini yerine getiriyor. Öğretmenlikten emekli olduktan sonra 2009 yılında DTP Kadın Siyaset Okulunda Müdürlük, 2010 yılında da Diyarbakır Kadın Akademisi Derneğinde Başkanlık görevlerinde bulundu. İleri derecede İngilizce, Kürtçenin Kurmanci ve Zazaki lehçelerini konuşabilen Birtane, evli ve iki çocuk annesi.

ÖNCEKİ HABER

Bozlak: AKP seçim sürecini provoke ediyor

SONRAKİ HABER

Strauss-Kahn bir çuval inciri berbat etti!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...