27 Temmuz 2013 17:00

Dünya Mirası’na yükseliş

Kültür ve Turizm Bakanlığı, Galata Kulesi ile Yoros, Foça, Çandarlı, Amasra, Akçakoca ve Sinop kalelerinin, UNESCO Dünya Miras Geçici Listesi’ne girdiğini bildirdi.Bakanlıktan konuya ilişkin yapılan açıklamada, 11. ve 15. yüzyıllar arasında Akdeniz, Karadeniz, Atlantik Okyanusu ve Kuzey Avrupa’da ticaret kolonile

Dünya Mirası’na yükseliş
Paylaş

Bakanlıktan konuya ilişkin yapılan açıklamada, 11. ve 15. yüzyıllar arasında Akdeniz, Karadeniz, Atlantik Okyanusu ve Kuzey Avrupa’da ticaret kolonileri kuran Cenevizlilerden kalan bu tarihi yapıtların insanlık tarihi için tescillendiği belirtildi. Söz konusu 7 eserin 15 Nisan 2013 tarihi itibarıyla ‘Ceneviz Ticaret Yolu’nda Akdeniz’den Karadeniz’e Kadar Kale ve Surlu Yerleşimleri’ olarak kaydedildiği ifade edilen açıklamada, bakanlığın yıllardır sürdürdüğü kararlı çalışmalarla bugüne dek Türkiye adına 11 adet varlığın UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne alınmasını sağladığına dikkat çekildi. 


DÜNYA MİRAS LİSTESİ NASIL BELİRLENİYOR?

Dünya Miras Listesi, UNESCO Dünya Miras Komitesi tarafından belirlenen ve tüm dünyada öncelikli olarak korunması için çalışmalar yapılan kültürel ve doğal varlıkların yer aldığı bir liste olarak biliniyor. UNESCO bu faaliyetlerine ilişkin olarak 190 ülke ile anlaşma imzaladı. 2013 yılı itibarıyla dünya genelinde UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne kayıtlı 981 kültürel ve doğal varlık bulunuyor ve bunların 759 tanesi kültürel, 193 tanesi doğal, 29 tanesi ise karma varlık.

GEÇİCİ LİSTE NEDİR?

Geçici liste, Dünya Miras Listesi için ön adım olarak kabul ediliyor. Geçici listeler hazırlanırken varlıkların Dünya Miras Komitesince belirlenen kriterleri karşılama durumları ile mimari, tarihi, estetik ve kültürel, ekonomik, sosyal, sembolik ve felsefi özellikleri de dikkate alınıyor. Bu listede yer alan varlıklara ilişkin hazırlanan adaylık dosyaları Dünya Miras Komitesine sunuluyor. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

U19 Milli takımı veda etti

SONRAKİ HABER

Gezi’nin ilk tohumunu Bergama Köylüleri attı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa