17 Mayıs 2011 11:24

Berlusconi’ye seçim darbesi

İtalya’da bazı kentlerde ve yerel yönetimlerde dün yapılan belediye başkanlığı seçimlerinde, Başbakan Silvio Berlusconi liderliğindeki merkez sağ ummadığı bir sonuç aldı.11 vilayet ve bin 200’ü aşkın belediyede yapılan seçimlerde, Milano, Torino ve Bologna gibi önemli şehirlerde merkez sol adaylarının önde &ccedi

Berlusconi’ye seçim darbesi
Paylaş

11 vilayet ve bin 200’ü aşkın belediyede yapılan seçimlerde, Milano, Torino ve Bologna gibi önemli şehirlerde merkez sol adaylarının önde çıkması, Napoli’de de ikinci tur seçime gidilecek olması iktidarda deprem etkisi yaratırken, muhalefet partilerinde sevinçle karşılandı.

İtalya Başbakanı Silvio Berlusconi liderliğindeki merkez sağ için en büyük şok, Berlusconi’nin kalesi konumundaki Milano’da merkez sol adayı Giuliano Pisapia’nın yüzde 48 oranında oy alması oldu. Seçim öncesi en çok ilgiyi toplayan Milano kentinde, merkez sağ adayı ve şu anki başkan Letizia Moratti, oyların yüzde 42’sini aldı. Seçimden aldığı sonucu memnuniyetle karşılayan ve rakibine 6 puanlık bir fark atan Pisapia, 29-30 Mayıs tarihlerinde yapılacak ikinci tur seçimleri kazanacağını ileri sürdü. Seçimin ilk turundan beklemediği bir sonuç alan mevcut başkan Letizia Moratti ise ikinci turda yeni bir seçim kampanyası izleyeceğini açıkladı.

Milano’dan gelen ilk sonuçlar, Berlusconi cephesinde soğuk duş etkisi yaratırken, Savunma Bakanı Ignazio La Russa, ikinci tura daha kuvvetli asılacaklarını söyledi. Merkez sağın diğer büyük şehirlere nazaran nispeten rahat bir şekilde önde götürdüğü tek şehir olan Napoli’de ise yüzde 38 oy alan merkez sağ adayı Giovanni Lettieri ile yüzde 27 oy alan Değerler İtalyası Partisi adayı Luigi De Magistris arasında ikinci tur seçime gidilecek.

Anamuhalefetteki Demokrat Parti lideri Pier Luigi Bersani de “Biz kazanıyoruz, onlar kaybediyor” diyerek başladığı seçim değerlendirmesinde, şunları kaydetti: “Berlusconi ve iktidarı oluşturan Özgürlükçü Halk Partisi ile Kuzey Birliği’nin meydan okumaları, halk üzerinde bir bumerang etkisi yarattı. İktidar, bu genel refleksi dikkate almak durumundadır.” (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

NATO, Kaddafi hükümetini vurdu

SONRAKİ HABER

CHP, Diyarbakır'daki seçim bürosunu güvenlik sebebiyle kapatmış

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...