27 Temmuz 2013 15:16

Tunus'ta İbrahimi'yi on binler defnetti

Tunus'ta Halk Cephesi Koalisyonu'nda yer alan Halk Hareketi Partisi Başkanı Muhammed el-İbrahimi'nin cenazesine katılan on binler hükümetin istifasını talep etti.İktidardaki En Nahda'nın lideri Raşid Gannuşi'ye yönelik "katil, suikastçı" sloganlarının atıldığı cenaze töreninde Şubat ayında yine Halk Cephesi liderle

Tunus'ta İbrahimi'yi on binler defnetti
Paylaş

İktidardaki En Nahda'nın lideri Raşid Gannuşi'ye yönelik "katil, suikastçı" sloganlarının atıldığı cenaze töreninde Şubat ayında yine Halk Cephesi liderlerinden Şükrü Belaid'in suikastı hatırlatıldı ve "Kanımızla, canımızla şehitlerimize kendimizi feda edeceğiz" denildi.

Polis ve askerin yoğun güvenlik önlemleri aldığı görülürken cenazede "İhvan'la güvende değiliz" sloganları atan binlerce kişi, hükümet düşene kadar sivil itaatsizlik çağrısı yaptı.

Muhammed el-İbrahimi, Cellaz Mezarlığı'nda Şükrü Belaid'in yanına gömüldü. Kitle, cenaze sonrası Kurucu Meclis Binası'na yürüneceğini duyurdu.

 


HÜKÜMET: İKİ SUİKASTİ DE SELEFİLER İŞLEDİ

En Nahda Hükümeti ülkede önde gelen siyasileri hedef alan iki suikastın da Selefi grup Ensar el Şeria tarafından düzenlendiğini ispatlayan bulgulara ulaştıklarını duyurdu. Açıklama, İçişleri Bakanı Lütfi bin Ceddu’den geldi: “Tüm içtenlikle şehit Muhammed İbrahimi’nin ailesine, Sidi Bouzeyd’teki yakınlarına ve tüm Tunus halkına taziyelerimi sunuyorum. Yapılan soruşturma Muhammed İbrahimi’yi vuran 9 mm kalibrelik silahın Şükrü Belaid suikastında kullanılan silah olduğunu ortaya çıkarmıştır. Elde edilen ilk bulgular iki suikastı gerçekleştirenin Tunus’ta faaliyetlerini sürdüren Selefi hareketinin üyelerinden Ebubekir Hakim olduğu yönünde.” İçişleri Bakanı ayrıca, baş zanlı Hakim’in yanı sıra cinayete karıştığı öne sürülen 14 Selefiyi tespit ettiklerini, herhangi bir siyasi partinin cinayetlerde rol oynadığı yönünde kanıtlara rastlanılmadığını ifade etti. Ebubekir Hakim silah kaçakçılığı ile de suçlanıyor.


42 MİLLETVEKİLİ GERİ ÇEKİLDİ

Tunus’ta suikast sonrası başlayan protesto gösterilerinde 45 yaşındaki bir kişi polisin müdahalesi sonucu hayatını kaybetti. Muhalefete mensup 42 milletvekili ise Kurucu Meclisin feshi ve hükümetin düşmesi için geri çekildiklerini açıkladı.

İbrahimi’nin de üyesi olduğu Halk Cephesinin 45 yaşındaki üyesi Muhammed Müfti, Gafsa kentinde gece saatlerindeki gösteriler sırasında polisin şiddetli müdahalesinde ağır yaralandı. Gaz bombası ile başından vurulan Müfti, hayatını kaybetti. Perşembe ve cuma günü yaşanan gösterilerde birçok kentte iktidar partisi en Nahda’nın büroları ile resmi binalar ateşe verildi.

Cuma günü geç saatlerde muhalefete mensup 42 milletvekili, Kurucu Meclisin feshini ve hükümetin gitmesini talep etmek için çekildiklerini duyurdu. Gece düzenlenen basın toplantısında Khemaies Ksila, bunun Kurucu Meclisin feshi ve hükümetin gitmesini hedefleyen birinci aşama olduğunu ifade etti. Halk Cephesi üyesi olan 42 milletvekili istifa etmedi ancak Kurucu Meclisin çalışmalarını boykot ediyorlar. Vekiller, “en Nahda ve iki ortağına, yerlerine kendi üyelerini yerleştirerek egemenliklerini pekiştirmelerine fırsat vermemek için” istifa etmediklerini söyledi.



Acil olarak ulusal selamet hükümeti kurulmalı

Muhammed İbrahimi’nin öldürülmesinin ardından Halk Cephesinin girişimiyle birçok parti ve demokratik kitle örgütü, taleplerini, tutumlarını ve bundan sonra izleyecekleri yolu ifade ettikleri bir bildiri yayınladılar. Bildiride şu ifadelere yer verildi:
-  Bu aşağılık suçu işleyenleri şiddetle kınıyoruz. Lütfü Naged, Şükrü Belaid ve Muhammed İbrahimi’nin katledilmesiyle sonuçlanan şiddetin teşvik edilmesinin, sıradanlaştırılmasının ve politik nedenlerle suç işlenmesinin sorumlusu, başında en Nahda’nın bulunduğu üçlü koalisyon hükümetidir.
- 26 Temmuz’dan itibaren Kurucu Meclisin tüm kurumlarıyla birlikte dağıtılması için halkı Meclis önünde ve bölgesel ve yerel iktidar kurumları önünde barışçıl oturma eylemlerine ve gösteriler yapmaya davet ediyoruz.
- Asgari sağlık ve sosyal hizmetleri, trafik hizmetlerini temin ederek Tunus halkını sivil itaatsizlik eylemlerine davet ediyor ve bütün sindirme girişimlerinin sorumlusu olarak en Nahda’nın milislerini işaret ediyoruz.
- Aşağıdaki görevleri yerine getirmek için bir Ulusal Selamet Cephesinin kuruluşunu ilan ediyoruz:
-    Anayasa hukuku konusunda uzmanların yardımıyla anayasanın kaleme alınmasının bitirilmesi ve referanduma sunulmasıyla görevli kitle örgütü temsilcisi kuruluşlar ve siyasi partilerin katılımıyla bir ulusal selamet konseyinin kurulması.
-    Herkesin üzerinde hemfikir olacağı bir ismin etrafında, gelecek seçimlere katılmayacak bireylerden kurulu sınırlı sayıda bakanın bulunduğu bir ulusal selamet hükümetinin kurulması. Bu hükümetin programında acil ekonomik, sosyal, politik ve can güvenliğinin sağlanması ile ilgili önlemler bulunması ve demokratik ve şeffaf seçimler için hazırlık yapması.
- Ordunun ve güvenlik güçlerinin halkın iradesine boyun eğmesini, halkın barışçı hareketlerini ve özel ve kamu mülkiyetini korumasını talep ediyoruz.
- Basın kuruluşlarının devrimin tekrar yoluna oturmasını amaçlayan halk hareketini desteklemesini talep ediyoruz.

METNİ İMZALAYAN PARTİ VE ÖRGÜTLER

Abdelbasset Sammarai : Ettakatol’un reformcu kanadı
Mahmoud Besrour : Gelecek ve Kalkınma Partisi
Kheireddine Souabni : Halk Cephesine dahil olan Öncü Arap Demokratik Partisi
Jawher Ben Mbarek : Dostourouna hareketi
Hazem Ksouri : Özgür Tunus derneği
Mohamed Bennour : Tamarud Hareketi
Taoufik Laâbidi : Tunus Baytouna Partisi Genel Sekreteri
Bechir Rajhi : Vatandaşlık ve Dayanışma Hareketi
Emna Mnif : Koulouna Tunus hareketi
Nizar Amemi : Halk Cephesine dahil olan Solcu İşçi Birliği
Houssem Hammi : Demokratik ve Sosyal Alternatif.
Hatem Fekih : Ulusalcılık Hareketi
Souha Ben Othamane : Haklarım Hareketi
Fathia Saïdi : Vatandaşlık Eğitimi Araştırma Merkezi
Sana Ben Achour : Baiti Derneği
Ali Faleh : Tunus Ulusal Cephe Partisi
Taoufik Saïri : Eşitlik ve Kalkınma İçin Adam Derneği
Jilani Hammami : Halk Cephesine dahil olan Tunus Emekçileri Partisi
Zied Lakhdhar : Halk Cephesine dahil olan Birleşik Demokrat Yurttaşlar Partisi
Zied Rajhi : İşsiz Diplomalılar Birliği
Lotfi Ben Issa : Halk Cephesine dahil olan  Modernist Demokratik Merkez
Faycel Tebbini : Çiftçilerin Yolu
Mahmoud Doggui : Özgürlük Şehitleri
Khedija Ben Hassine : AFTURD
Radhia Nasraoui : İşkenceye Karşı Mücadele Örgütü
Mohamed Kilani : Sosyalist Parti
Nabil Ben Azzouz : Ulusal Selamet için Ulusal Girişim
Noureddine Benticha : Nida Tunus
Nasreddine Sehili : Khnagtouna (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Ceylanpınar ölümlere isyan etti

SONRAKİ HABER

Kürtlerin Rojava için özeleştiri vermesi gerekiyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...