26 Temmuz 2013 23:04

Gezi’den Munzur’a direniş büyüyor

Bu yıl 13’üncüsü, “Kültürel ve Ekolojik Kırıma Hayır, Diren Dersim!” sloganı ile düzenlenen Munzur Doğa ve Kültür Festivali coşkuyla başladı. Dersim Belediyesi önünde Varvara Halk Oyunları ekibinin gösterisi ile başladı. Çok sayıda kişinin katıldığı açılışa siyasi parti temsilcileri de ka

Gezi’den Munzur’a direniş büyüyor
Paylaş
Faruk Ayyıldız

BİRLİKTE YAŞAMI ÖRECEĞİZ

DEDEF Genel Başkanı Hikmet Erdoğan Dersim’in diline, kültürüne ve coğrafyasına yüzyıllardır saldırılar olduğunu ifade ederek, buna karşı mücadele etmenin tarihsel önemine değindi. Kemalizm ile mevcut iktidarın Dersim kültürüne aynı biçimde saldırıları olduğunu dile getiren Erdoğan, Dersimlilerin bu politikalar karşısında tutarlı bir tavır takındığını söyledi. Dersim Belediye Başkanı Edibe Şahin, farklı şehirlerden ve ülkelerden festivale gelenleri selamlayarak konuşmasına başladı. Festivalin ortaya çıkış amacını ve ilkelerini anlatan Şahin, festivalin bugünlere inatla, mücadeleyle taşındığını söyledi. Dili, kimliği, inancı inkar edilen bir gerçeklikleri olduğunu söyleyen Şahin, “Bu bölgede, Kürdistan’da yaşayan herkesi dostlarımız yalnız bırakmadı ve hep beraber olduk” dedi. Birlikte mücadele ettikleri sürece ülkenin demokratikleşeceğini ve inkarın sona ereceğini de söyleyen Şahin, “Farklılıklara saygı duyarak, birlikte yaşayacağız, canlar birdir” diye konuştu.

DEMOKRATİK SİYASET

BDP Eş Genel Başkanı Gültan Kışanak, Dersim’in davasını terk etmeyen devrimci bir yer olduğunu dile getirdi. Dersim halkının her zaman çözümü ve kardeşliği savunduğunu belirten Kışanak, “Bugün herkesin emeği olan müzakere sürecinde en çok Dersim halkının emeği var” dedi. Başlayan barış hamlesinin Abdullah Öcalan’ın halka olan güveninden kaynaklı olduğunu söyleyen Kışanak, “Bizler bu güveni boşa çıkarmayacağız. Demokratik siyaset nasıl yapılır dosta düşmana herkese göstereceğiz” şeklinde konuştu. “Aleviler, Kürtler, Sosyalistler birlik olacağız ve demokratik siyasetin nasıl yapıldığını herkese göstereceğiz” diye konuşan Kışanak, artık Dersim’e devleti temsil eden siyasetlerin girmemesi gerektiğini söyledi. Devletin tekçi karakterini temsil eden tüm siyasi anlayışları Kürdistan’dan defetmeleri gerektiğini de söyleyen Kışanak, bunun kendi görevleri olduğunu belirtti.

TALEPLERİ KABUL EDİN

Tayyip Erdoğan’ın “Dört dörtlük Aleviyim” sözlerine de değinen Kışanak, “Alevilerde lafa bakılmaz, icraata bakılır. Biz Tayyip’in söylediklerine değil, yaptıklarına bakarız. Yaptıkları hiç Ali’nin yolu değil. Ali’yi sevmek insanlığı sevmektir” diye konuştu. Dersim’den Başbakana seslenen Kışanak; “Alevilerin eşit yurttaşlık konusundaki tüm talepleri kayıtsız şartsız kabul edilmelidir” dedi.

ROJAVA’YLA DAYANIŞMAYA 

EMEP Genel Başkanı Selma Gürkan, “Çevresine, doğasına, demokrasiye düşman bir hükümetin düşmanlıkları karşısında direnen, doğasına sahip çıkan bir halk direnişinin ardından bu festival gerçekleşiyor” dedi. Gürkan, Munzur festivalinin bu yıl çok daha özel anlamları olduğunu söyledi. Bugün çözümün konuşulmasının halkın direnişi sonucu olduğunu belirten Gürkan, halk mücadelesinin karşısında AKP dayatmalarının bir hükmünün kalmadığını vurguladı. AKP’nin, Alevi açılımı politikalarını eleştiren Gürkan, “Alevilerin cemevlerini camilere hapseden bir anlayışla devam ediyorlar. Buna boyun eğmeyeceğiz” dedi. AKP iktidarının tarihinden ders almadığını söyleyen Gürkan, “Hâlâ yüzde 50 diyerek halkları ayrıştırmaya ve nifak tohumları ekmeye çalışıyor. Oysa sizin yarattığınız katliamların acısını biz çektik. Sizin bu ayrıştırma çabalarınıza karşı birliğimizi koruyacağız. Yeryüzü sofralarımızı büyüteceğiz” diye konuştu. Rojava halkının direnişine de değinen Gürkan, “Ortadoğu’daki kirli politikalara karşı halkların kardeşliğini büyüteceğiz” sözlerini kullandı. Rojava halkına uygulanan ambargonun kabul edilemez olduğunu söyleyen Gürkan, Rojava halkı ile dayanışma içerisinde olacaklarını ve Ortadoğu’ya demokrasiyi halkların getirebileceğini dile getirdi. Konuşmaların ardından gece konser ve halaylarla sona erdi. Seyit Rıza Meydanı’nda Mara Tepîya (Bizden Sonra) ve Zemo filmlerinin gösterimi yapıldı.


CEM TUTULDU

Festival kapsamında cemevinde gerçekleştirilen ceme çok sayıda yurttaşla birlikte BDP Eş Genel Başkanı Gültan Kışanak, EMEP Genel Başkanı Selma Gürkan ve Dersim Belediye Başkanı Edibe Şahin de katıldı. Pir Hüseyin Özdoğan ve Pir Ali Nesimi’nin ‘Kırmancki’ ve “Kurmanci” deyişler söylediği cemde Gülten Kışanak da semah döndü.


YANGIN KORKUTTU

DERSİM’de bir yandan festival coşkusu sürerken, diğer yandan orman yangınları da yaşandı. Önceki gün akşam saatlerinde Ovacık Torunoba köyündeki Jandarma Karakolu etrafından yüzlerce hektar orman ateşe verildi. Yangın otların kuru olması nedeniyle geniş alana yayıldı. Yangın köyde korkuya neden oldu. Yangına herhangi bir müdahale olmadı. (Dersim/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Çayan’ın katilleri ağır cezada

SONRAKİ HABER

İskenderun halkı grevi konuşuyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...