17 Mayıs 2011 11:01

AİHM’den Türkiye’ye tazminat cezası yağdı

Yaşanan hak ihlalleri Türkiye’ye tazminat ödeme olarak geri dönüyor. AİHM Türkiye’nin toplantı ve gösteri hakkını ihlal ettiği için ve 12 Eylülde işten atılan öğretmene 7 yıllık maaşına karşılık tazminat ödemesine karar verdi.Türkiye, toplanma ve gösteri hakkını ihlal ettiği için büy&uu

AİHM’den Türkiye’ye tazminat cezası yağdı
Paylaş

Türkiye, toplanma ve gösteri hakkını ihlal ettiği için büyük bir tazminat ödeyecek. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi(AİHM), bir öğrencinin öldürülmesi ve Irak’a asker gönderilmesi konusunda protesto gösterileri yapan 6 vatandaşının toplanma ve gösteri hakkının ihlali gerekçesiyle Türkiye’nin 65 bin avro tazminat ödemesine karar verdi. AİHM, Türkiye hükümetinin 2003 yılında Irak’a asker gönderilmesine ilişkin önerilerini protesto ederken polis tarafından gözaltına alınan ve haklarındaki yargı süreci uzun süren Derya Gazioğlu, Burhan İlgün, Hacı Badem ve Akan Şenel’in toplanma ve gösteri hakkının ihlal edildiğini bildirdi.

Bunun üzerine AİHM, Gazioğlu ve Şenel’e yaralandıkları için 12’şer bin avro, İlgün ve Badem için 9 bin bin avro manevi tazminatın yanı sıra mahkeme masrafları için de toplam 2 bin avro ödenmesine hükmetti.

Bir üniversite öğrencisinin öldürülmesini protesto amacıyla düzenlenen bir gösteriye katılan Ali Akgöl ve Hakan Göl’ün toplanma ve gösteri hakkının ihlal edildiği gerekçesiyle de Türkiye, Akgöl’e 12 bin avro, Göl’e ise 9 bin avro manevi tazminat ödemeye mahkum edildi.

AİHM’DEN 12 EYLÜL TAZMİNATI

12 Eylül’ün ardından “sakıncalı bulunarak” görevine son verilen öğretmen 1989’da mesleğe döndü. AİHM, 7 yıllık sürece ilişkin özlük haklarını geri almada sorun yaşayan öğretmene 20 bin avro ödenmesini kararlaştırdı.

AİHM, 12 Eylülün ardından görevine son verilen ve yeniden mesleğe dönmek için 1989 yılına kadar bekleyen ilköğretim öğretmeni, 1402’lik Osman Erden’e 20 bin avro tazminat ödenmesine karar verdi. İdare Mahkemesi öğretmene 4 lira 35 kuruş ödenmesine hükmetmişti.

7 YILLIK MAAŞINI İSTEDİ

Darbe sonrasında 1402 sayılı Sıkıyönetim Kanunu’na göre sakıncalı bulunarak 13 Ocak 1982’de görevine son verilen Erden 1989 yılında yeniden atanınca, geçen 7 yıllık maaş ve diğer özlük haklarının geri verilmesi için Milli Eğitim Bakanlığına başvuruları reddedilince Ankara İdare Mahkemesine başvurmuştu. Mahkeme 1991 yılında, öğretmene, geçen 7 yıl için sadece 4 TL 35 kuruş ödenmesine karar verdi. Bu miktara faiz de işletmedi.

Osman Erden, süreç devam ederken AİHM’ye başvurdu. AİHM, adil yargılanma hakkının, sadece yargılama sürecini değil, sonuçlarının yerine getirilmesini de içerdiğini belirterek, Türkiye’yi “adil yargılama” ilkesine aykırı davrandığı gerekçesiyle 20 bin avro tazminat ödemeye mahkum etti. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

‘Madenciliğin planlanmaya ihtiyacı var’

SONRAKİ HABER

TV izleme alışkanlığına dikkat

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...