25 Temmuz 2013 18:14

Yer, Gök-dere çöplük olmayacak

İzmir’in Buca ilçe Gökdere Köyü’ne yapılmak istenen katı atık bertaraf tesisine yargıdan onay çıkmadı. Bir bölümü 1. derece doğal sit alanında kalan 22.85 ha. orman alanında entegre katı atık bertaraf tesisi kurulmak istenmesine karşı Ege Çevre ve Kültür Platformu (EGEÇEP) tarafından açılan da

Yer, Gök-dere çöplük olmayacak
Paylaş

İzmir’in Buca ilçe Gökdere Köyü’ne yapılmak istenen katı atık bertaraf tesisine yargıdan onay çıkmadı. Bir bölümü 1. derece doğal sit alanında kalan 22.85 ha. orman alanında entegre katı atık bertaraf tesisi kurulmak istenmesine karşı Ege Çevre ve Kültür Platformu (EGEÇEP) tarafından açılan davada mahkeme verilen izinleri iptal etti.
EGEÇEP tarafından konuyla ilgili yapılan yazılı açıklamada alanın çöp depolama tesisi için İzmir Büyükşehir Belediye Başkanlığına  kiralanmasını uygun bulan ve izin veren İzmir 1 Numaralı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu ile Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın işlemlerinin yargı tarafından iptal edildiği belirtildi.  
Çöplük yapılmak istenen alanın 1.derece doğal sit ve orman alanı olduğunu belirten EGEÇEP, bölgenin ayrıca kente içme suyu sağlayan Tahtalı Barajı su havzası içinde de kaldığına dikkat çekti. Bu özelliklerin dışında urulması düşünülen tesislerin bölgede zeytinciliğe de zararı olacağının bilirkişi raporunda da belirtildiğinin altını çizen EGEÇEP açıklamasında şunları dile getirdi; “İzmir’e 27 km. Buca’ya ise 17 km. uzaklıkta olan Gökdere Köyü sınırları içinde seçilen alan Akdenizin tipik bitki örtüsü olan maki ile örtülüdür. Havamızı, toprağımızı, suyumuzu kirletecek her yanlış kararın karşısında yaşam alanlarımızı korumaya ve savunmaya, İzmir’i pek çok kentsel ve çevresel sorunla yüz yüze bırakanların oyunlarını bozmaya devam edeceğiz.” (İzmir/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

'Öğretmenler atansın, ölümler son bulsun'

SONRAKİ HABER

Söke'de orman yangını

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...