17 Mayıs 2011 10:07

Kütahya’da siyanür içme suyuna karışmış

Çevre Mühendisleri Odası (ÇMO), Kütahya’da siyanür faciasının yaşandığı Eti Gümüş AŞ madeninin yakınındaki Köprüören köyünden alınan su numunesinde limit değerlerin yüzde 40 üzerinde siyanür bulunduğunu açıkladı.Eti Gümüş AŞ’de  7 Mayıs günü siyan&uu

Kütahya’da siyanür içme suyuna karışmış
Paylaş

Eti Gümüş AŞ’de  7 Mayıs günü siyanürlü çamur barajında meydana gelen kazanın boyutlarının büyüklüğü, hükümet ve şirket yetkililerinin aksi yöndeki söylemlerine rağmen her geçen gün daha da görülür hale geliyor. ÇMO, kazanın üzerinden 5 gün geçtikten sonra, baraja 4.5 kilometre uzaklıktaki Köprüören köyünden alınan örneklere ilişkin analizin sonuçlarını açıkladı.

Greenpeace tarafından köy çeşmesinden alınan örnekleri akredite olmuş bir laboratuvarda inceleten ÇMO, içme suyunda hiç bulunmaması gereken, ancak en fazla 0.050 ppm düzeyinde suda bulunmasına müsaade edilen siyanür miktarının, alınan numunede üst limitin yüzde 40 üzerinde, 0.071 ppm düzeyinde belirlendiğini bildirdi. Alınan örneğin yer altı suyunun şimdiden Türk Gıda Kodeksi’ne göre içilemez durumda olduğunu gösterdiği belirtilen açıklamada, siyanür miktarının yeraltı suyunda her geçen gün daha fazla miktarda görüleceği uyarısında bulunuldu.

Kütahya Valiliğinin bölgeye acilen içme ve kullanma suyu göndermesi gerektiği kaydedilen açıklamada, Valilik, bölgede yaptığı analizlerin sonuçlarını açıklamaya çağrıldı. Aksi halde suyun kullanılmasından kaynaklı  yaşanacakların sorumlusunun Kütahya Valiliği olacağı vurgulanan açıklamada, yetkililerin “Sızıntı yoktur” gibi yanıltıcı açıklamalar yapmaktan kaçınması istendi. Açıklamada ayrıca, Kütahya Valiliğinin analizlerini yaptırdığı İl Halk Sağlığı Laboratuvarının siyanür ölçümünde akredite olmadığı da bildirildi. (Ankara/EVRENSEL)


SAĞLIK KURUMLARI FELAKETE HAZIRLANMALI

TTB Kütahya’da yaşanan siyanür kazasıyla ilgili raporunu açıkladı. Çöken siyanür barajının etkilerinin uzun yıllara yayılacağına dikkat çekilen raporda, bölgede sağlık kuruluşlarının felakete hazırlanması gerektiği ifade edildi.  Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Farmakoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yeşim Tuncok tarafından TTB’nin talebi üzerine hazırlanan raporda, siyanürün insan sağlığına etkilerinin öngörülebilmesi için bölgedeki hava ve suyun periyodik olarak analiz edilmesi gerektiği vurgulandı. Barajdan buharlaşan hidrojen siyanür için ölçüm yapılmadığı, atık barajından yapıldığı bildirilen siyanür ve ağır metal analizlerinin ise kamu oyuyla paylaşılmadığı belirtilen raporda, siyanürün yol açacağı sorunların yanında, işletmenin atıklarında insan sağlığı açısından siyanürden daha tehlikeli ağır metaller bulunduğu bildirildi.  Yaşananların temel nedeni raporda, “kamu yararını gözardı edip kâr peşinde koşan şirketlere kamu kaynaklarının aktarılmasını sağlayan özelleştirme ve onun temel hazırlayıcısı kapitalizm” olarak belirtildi.
(Ankara/EVRENSEL)


SİYANÜRCÜ SİYANÜRÜ AKLIYOR

Bünyesinde Bergama’daki Koza Altın İşletmelerini de bulunduran Koza Grubu’na ait Bugün gazetesi, Kütahya Eti Gümüş tesislerindeki siyanür sızıntısı riskinin bölgede yaşayanlar için bir tehlike oluşturmadığını iddia etti. Sağlık ve Çevre ile ilgili meslek odalarının aksine madencilikte kullanılan siyanürün tehlike oluşturmadığı anlatılan haberde, siyanürün kanserojen bir madde olmadığı ve 140 yıldır kullanıldığı madenlerde tek bir kişinin bile ölmediği savunuldu.

ÖNCEKİ HABER

Elazığ'da operasyonlara kınama

SONRAKİ HABER

Vicdan engelliler!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...