24 Temmuz 2013 19:54

Cemaatler Suriye’ye silahlı adam devşiriyor

Rojava’da Kürtlere yönelik saldırılarıyla el Kaide bağlantılı el-Nusra Cephesi gündemdeyken, İzmir’de dikkat çekici bir iddia gündeme geldi. İzmir’de nisan ayında ortadan kaybolan Murat Koçak’ın ismi YPG’nin Serekaniye’deki el Kaide karargahında kimlik belgesini ele geçirmesiyle gündeme geldi.BDP

Cemaatler Suriye’ye silahlı adam devşiriyor
Paylaş
Hülya Emeç / Handan Tufan

BDP İzmir İl Başkanı Fuat Mikailoğlu, geçen yıl mülteci gemisinin Ege Denizi açıklarında batmasıyla, İzmir’de el Kaide’nin örgütlenmesinin açığa çıktığını belirtti. Geminin batmasından sonra buradaki Suriyeli Kürtlerle devletin yakından ilgilendiğini fark ettiklerini anlatan Mikailoğlu, “Gemi battıktan sonra burası yavaş yavaş Suriye muhalefetinin üssü haline geldi. Bugün özellikle Kürtlerin yoğun olarak yaşadığı mahallelerde dernek kurma girişimleri söz konusudur. Bizler dernek kurmalarını doğal karşılıyoruz. Ancak bunların yaptıkları dernekleşme çok tehlikeli olmaya başladı. Burada dernekleşen kesimleri göz önünde bulundurduğumuzda Türkiye, Katar, Suriye, Ürdün gibi cephelerin birebir desteğini alan bir durum var. Burada mülteci durumunda olan gençleri, işsizliklerinden faydalanarak başka tarafa göndermeye çalışmaktadırlar” iddiasında bulundu.

AYLIK 5 BİN DOLAR VERİLİYOR

İşçi simsarlığı yapanların mültecileri göndermeyip, onları muhtaç duruma sokarak istediklerini yaptırdıklarına dile getiren Mikailoğlu, “Muhtaç durumda olan mülteciyi Özgür Suriye Ordusu, el Kaide ve el Nusra gibi örgütlere yönlendiriyorlar. Ayda 5 bin dolar gibi maaşla onları Kürt kardeşlerine karşı savaşmaya gönderiyorlar” dedi. El Kaide’nin işsiz kalan Kürt gençlerine yöneldiğini savunan Mikailoğlu, “En sonunda ortaya çıkan durumdan anlaşıldı. 3 kişinin kimliği ortaya çıktı ve bunlardan bir tanesinin de Kürt olduğu ve Menemen’de oturduğu belirlendi”dedi.

BELDE NEDEN ÜS OLACAK?

Hükümetin kısa bir süre önce Asarlık beldesinde bir mülteci kampı kurulduğu bilgisini verdiğini hatırlatan Mikailoğlu, yapılan kampa Suriye’den göç eden yurttaşların yerleştirileceği bilgisi verildiğini dile getirdi. Asarlık beldesinin neden üs olarak seçildiğine dair kafa karışıklığı içinde olduklarını söyleyen Mikailoğlu, “Acaba Hatay’daki kamp gibi bir üstlenme mi düşünülüyor ya da Asarlık’ta toplanılan Kürt gençlerini eğitip savaşa hazır hale mi getirilmeye çalışılıyor? Bu konuda insanların çok ciddi kaygıları bulunmakta. Bu kampın kesinlikle oradaki çetelere hizmet edilmek amacıyla açıldığının altını çiziyorlar” dedi.


YPG güçleri tarafından el Kaide karargahında kimliği bulunan Murat Koçak’ın babası Melik Koçak ANF’ye konuştu. Oğlunun 3 ay önce ortadan kaybolmasının ardından başvurduğu Menemen Emniyetinde kendisine oğlunun peşine düşmemesinin söylediğini açıkladı. 26 Haziran’da Emniyete giderek oğlu için kayıp başvurusunda bulunan Koçak’a görevli bir polis memuru “Murat hayatta, sana güvence veriyoruz. Fazla peşine düşme” dedi.

Murat Koçak, 17 Eylül 2011’de katıldığı bir yürüyüş nedeniyle tutuklandı. PKK üyeliğinden yargılanan Koçak, Kırıklar Cezaevinde 1.5 sene siyasi koğuşlarda kalırken daha sonra Hizbullahçıların yanına götürüldü.

Hizbullah koğuşlarında 16 ay kaldıktan sonra tahliye edildi. Koçak, dışarı çıktıktan sonra Asarlık’ta cübbe takıp sakal bıraktı. Koçak, buradaki cemaatçilerle beraber gezmeye başladı. Nisan ayında ortadan kaybolan Koçak’ın ismi YPG’nin Serekaniye’deki el Kaide karargahında kimlik belgesini ele geçirmesiyle gündeme geldi.


AMCASINI ARADI

KOÇAK kimliğinin YPG tarafından açıklanmasının ardından amcası Kerim Koçak’ı aradı. Amca Koçak’ın verdiği bilgilere göre Murat telefonda “Buradan kurtulmak istiyorum ama eğer ayrılırsam beni öldürecekler” dedi. Amca Koçak bu telefon görüşmesinin de yeğenlerinin akıbetini araştırmak için Ceylanpınar’daki Jandarma Karakoluna gitmelerinin hemen ardından yaşanmasının da ilginç olduğunu belirtti. Amca Koçak kamuoyuna çağrıda bulunarak yeğeninin el Kaide’den kurtarılmasını istedi.(İzmirDİHA)

ÖNCEKİ HABER

Tepedekiler ve diptekiler!

SONRAKİ HABER

TMMOB Haliç projesini yargıya taşıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...