24 Temmuz 2013 19:48

Tepedekiler ve diptekiler!

İSTANBUL Sanayi Odası (İSO) tarafından her yıl hazırlanan, Türkiye’nin İlk 500 Büyük Sanayi Kuruluşu sıralaması, kuruluşların işçileri açısından, dikkate değer ayrıntılar içeriyor.İSO Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan’ın dönem kârı açısından iyi bir performans gösterdiklerini it

Tepedekiler ve diptekiler!
Paylaş

İSO Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan’ın dönem kârı açısından iyi bir performans gösterdiklerini itiraf ettiği listedeki şirketlerin çoğu işçisiyle kavgalı.

İlk 500 içinde, altıncı sıradan dördüncülüğe yükselen Arçelik’in işçileri hiç de memnun değil.

Eskişehir’de kurulu Arçelik Buzdolabı Fabrikası işçileri Organize Sanayi Bölgesinden şehir merkezine kadar uzanan, 10 kilometrelik bir protesto yürüyüşü gerçekleştirmişlerdi.

Son yılların en kitlesel eyleminin sebebini işçiler çok net açıklıyordu: 4 yıldır doğru dürüst bir zam alamıyoruz. Komik zamlara imzalar atılıyor. Üstelik çalışma koşullarımız her geçen gün ağırlaşıyor.

6.’lıktan 4’lüğe yükselişin hikayesi böyle...

ZARAR MI DEDİNİZ?

Demir çelik ve metal sektörü en önde. ‘Zarar ediyoruz’ diyerek işçisinin taleplerini kabul etmeyen, işçileri grevde olan İskenderun Demir Çelik de (İSDEMİR) sıralamada 1 basamak yükselmiş. Bir önceki listede 8. olan İSDEMİR son listede 7. sırada.
Demir çelik sektörünün diğer temsilcileri de ilk 10 içerisinde yer alıyor.

Ereğli Demir Çelik sekizinci, İçdaş Çelik dokuzuncu...

İSO 500 araştırmasında en şaşırtıcı sıçramalarından birini ise Nadir Metal Rafineri yaptı. Şirket, geçtiğimiz yıl listeye yeni giriş yaptı. Bu yıl 481 şirketi geride bırakarak 19’uncu sıraya yerleşti.

BÜYÜK BURJUVAZİ İYİ KAZANDI

İlk sırada yer alan Tüpraş’ın sahibi Koç Grubu’nun ilk 10 içinde beş şirketi yer aldı. Büyük burjuvazinin iyi kazandığının en iyi göstergesiydi.

Bir önceki yıla göre kârlılık oranının yüzde 6.3’lük bir artış göstermiş olması bu durumu teyit ediyor.
500 büyükün en büyük 10 kuruluşu arasına girebilen tek kamu kuruluşunun ise Elektrik Üretim AŞ olması hükümetin özelleştirmede aldığı yolun göstergesi oldu.


SENDİKASIZ AĞIR ÇALIŞMA KOŞULLARI

İSTANBUL Sanayi Odasının (İSO) açıkladığı, Türkiye’nin İlk 500 Büyük Sanayi Kuruluşu arasına Gaziantep’ten 23 firma girdi.... Bu sayı bir önceki yıl 19’du.

Konya’dan 9 firma, Kayseri’den 13 firma listede yer aldı.

Tüm bu kuruluşların ortak özelliği hemen hemen hepsinde sendika olmaması ve çalışma koşullarının ucuz ve ağır olması.
Söz konusu tablo AKP iktidarında palazlanan, ‘nurjuvazi’ diye tanımlanan islami şirketlerin yerlerini güçlendirdiğini gösteriyor. (EKONOMİ SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

Narlıdere’de dönüşüm konuşuldu

SONRAKİ HABER

Cemaatler Suriye’ye silahlı adam devşiriyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...