24 Temmuz 2013 15:44

Sima xer ame

Bu sene 13.’sü gerçekleştirilecek olan Munzur Doğa ve Kültür Festivali için geri sayım başladı. Kışın kara teslim olan sessiz Dersim sokakları, yaz aylarında özellikle de festivalin yaklaşmasıyla kalabalıklaşmaya devam ediyor. Sokaklarda özgürce yürüyen insanları, köşe başlarına kurulmuş küçük t

Sima xer ame
Paylaş
Ecem Payçu

MUNZUR ÖZGÜR AKACAK

25-28 Temmuz tarihleri arasında gerçekleştirilecek Munzur Doğa ve Kültür Festivali yeri gelecek Dersim’in kültürünün yayılmasına öncülük edecek, yeri gelecek yapılacak doğa gezileriyle tarifi, gerçeği yanında az kalan güzelliklerin görülmesini sağlayacak. Akşamları yapılacak olan konserlerin yanında düzenlenen paneller ile fikir alış verişinde bulunulacak, farklı fikirler tartışılacak. Yapılması planlanan barajlar ve HES projesine karşı hep bir ağızdan ‘Munzur özgür akacak!’ sloganları atılacak.

Yemyeşil dağlarının güzelliği bozulmasın diye çevre tahribatının her türlüsüne, siyanürle altın aramalarına karşı çıkacak.

Munzur Doğa ve Kültür Festivali’nde hep birlikte olacağız, ısrarla barışı çağıracağız ve karakollaşmaya karşı duracağız.
Dersim, halkı, sokakları ve misafirleri ile festivale hazır durumda. Festival coşkusunu çok öncesinden tatmak mümkün. Bu coşkuyu en iyi hissedeceğimiz yer ise sokaklar. Dersim’de festival ile kalabalıklaşan sokaklar renkli görüntüler taşıyor. Yol kenarlarında kurulan standlar da yoğun ilgi görüyor. Sohbet ettiğimiz Serkan Sariataş İstanbul’dan geliyor, açtığı standda ise kitaplar var. Gençlerin kitaplara yoğun ilgi gösterdiğini söyleyen arkadaşımıza festival hakkındaki düşüncelerini soruyoruz. Festivalin her sene tek düze gitmesinden şikayetçi, forumlar düzenlenmesi gerektiğini düşünüyor. Gezi Parkı direnişini örnek göstererek halk forumları düzenlenmesi gerektiğinden bahsediyor. Gençlerin gerçekleştirilen bu festivalleri sadece eğlence olarak görmesinin yanlış olduğunu, bu festivallerin kültürümüzü ayakta tutan şeylerin başında yer aldığını söylüyor.

BARIŞ VARSA LÜZUMSUZ

Sohbet ettiğimiz bir diğer kişi ise Dersim’de çay denildi mi akla gelen gözlemenin ustası Hatice Abla. Ona da soruyoruz festivali, biraz buruk geliyor sesi, festival iyidir güzeldir çok da gözleme satarız, işler de iyidir diyor. Lakin iş festivalle bitmiyor. Bu memlekete ne zaman gelecek barış diye gözleri dolu veriyor cevabını. Pek yakında teyzeciğim diyerek ayrılıyoruz yanı başından. Genç bir kadın arkadaşımız karşılıyor bizi. Festivalin insanları tanıştırdığını söylüyor. “Evet, festival insanları tanıştırıyor. Birbirimizi tanıyoruz, ön yargılarımızı il sınırından öteye bırakarak giriyoruz içeri, sadece insan olarak.” diyor. Memleketinde aradığı barış ortamını bulduğunu, her yerde aynı barış atmosferini hissetmek istediğini söylüyor. Yapılan karakollara karşı ise “Barış varsa bunlar lüzumsuzdur.” diyerek karakollaşmaya karşı olduğunu belirtiyor.

Dost gibi bir Dersim var gözlerimizin önünde, barışı doya doya tattığımız bir Dersim… Hepimizi, hepinizi ağırlayamaya yetecek bir Dersim… Dersim sınırlarına girerken “Hûn Bi Xêr Hatin”-“Sima Xer Ame” yazılarıyla karşılaşacaksınız; bu bizim kendi kültürümüzle size uzattığımız sıcak bir eldir: Hoş geldiniz!


GEZİ’DEN DERSİM’E DERSİM’DEN DİKİLİ’YE

“DERSİM’de barajlara, HES’lere, siyanürle altın aramalarına, karakollaşmalara karşı olmak için ve Dersim adının geri alınması için bu seneki festivalde buluşalım” çağrısı konuştuklarımızın hepsini özetliyor aslında. Dersim’de haykırılan talepler Gezi’deki taleplere ne kadar da çok benziyor değil mi? Bu talepleri hep bir ağızdan bir kez de Dersim’den haykıracağız festival boyunca. Mücadeleyi, dayanışmayı en iyi Gezi’de ördük; şimdi Gezi’den Dersim’e taşıma zamanıdır ve Dersim’den Gençlik Yaz Kampı’mıza. Bu sene ülkenin dört bir yanında haykırdığımız talepleri, farklı kültürlerden bir araya gelmiş gençler olarak bir kez de Dikili’de haykıracağız. Hep bir ağızdan, “Barış yoksa gelecek de yok” diyeceğiz. “Doğaya, bilime, insanlığa özgürlük” isteyeceğiz. Dersim’den Gençlik Yaz Kampı’na dayanışmayı büyütüyoruz ve diyoruz ki: Paylaşmak güzeldir, paylaşacağımız koca bir gelecek var, geleceğimize sahip çıkıyor, Gençlik Yaz Kampı’nda buluşuyoruz.

ÖNCEKİ HABER

Kadınların gece çalışmasına düzenleme

SONRAKİ HABER

Kartal'ın kamp günlüğü

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...