24 Temmuz 2013 15:22

Karşılığını alabiliriz

Onlar, Kocaeli’nin Körfez İlçesi Çamlıtepe Mahallesi’nin gençleri... Gezi Parkı direnişi sonrası başlayan ve bütün ülkeye yayılan halk direnişini mahallelerinde selamlayarak, yürüyüşler düzenleyip, AKP Hükümeti’ne yönelik tepkilerini dile getirdiler. Şimdi ise Körfez’in Esentepe Ma

Karşılığını alabiliriz
Paylaş
Adem Korkmaz-Hasret Gültekin Kozan

İlk sözü alan Kadir Gökkaya, Tüpraş’ta çalışan genç bir işçi. İktidar partisinin son icraatlarının bu sürecin yaşanmasına ön ayak olduğunu söylüyor. Çamlıtepe’deki eylemlere katılma sebebini; “Yaşanabilir bir çevremiz kalmadı, ayrıca bu saldırılara destek olmak için de sokağa çıktım” şeklinde açıklıyor. Gezi Direnişi öncesi insanların Alevi-Sünni, Kürt-Türk olarak ayrıştırıldığından söz eden Gökkaya, direnişin herkesi birleştirdiğini, ayrıştırılmaya çalışılan insanların bir olarak sisteme başkaldırdığını dile getirdi.

HAKKINI ALAMAZSA SOKAĞA İNER

Taşeron bir firmada çelik işinde çalışan Mert Yaman ise çalışma koşullarından dert yanarak, insanların geçim sıkıntısı çektiğini vurguluyor. “Bir insan akşama kadar çalışıp bir tüp alacak para kazanamıyorsa, hakkını aramak için sokağa iner tabi” diyor. Yaman, meselenin üç beş ağaçtan başka bir mesele olduğunu ifade ederek, halkın yaşamından memnun olmadığını dile getiriyor. Çalıştığından dolayı gündemi takip edemediğini söyleyen Yaman, herkesin istediğini yapamayacağını birilerinin anlaması gerektiğini ifade etti.

Okuluna devam eden fakat yaz aylarını çalışarak geçirdiğini söyleyen Emre Çelik, direniş sırasında Taksim’de ve ülkenin birçok yerinde alanlara çıkan halk ile dayanışma amaçlı eylemlere katıldığını söylüyor. Başbakan Tayyip Erdoğan’ın insanların özgürlüklerini kısıtladığını, sert açıklamalarla insanları böldüğünü dile getiriyor. Emre’nin son sözleri “Bundan sonraki süreçte Türkiye’den benim beklentim iyi yönlü. Türkiye halkları bir araya gelerek yaşanılabilir bir ülke için mücadele edecektir” şeklinde oldu.

GENÇLER YOKSA BAŞARISIZ OLUR

Gezi Parkı direnişi, Doğuşcan Üstün’ün de ilk kez katıldığı eylemler olmuş. Çamlıtepe Mahallesi’nde ilk tepkileri verenlerin ve eylemlerde en önde olanların gençler olduğuna değinen Üstün, gençler olmadan bir çalışmanın başarısız olacağını vurguluyor. Gezi Parkı direnişi sonrası illaki bir şeylerin değişeceğini söyleyen Üstün, gelecekten çok umutlu olmadığını ifade etti. Başbakanın yine sert davranışlarda bulunacağı fakat eskisi gibi rahat olamayacağı tespitinde bulundu. Halkın hakkı olanı almak için sokaklara her zaman çıkacağını umduğunu söyleyen Üstün, gerekenin Başbakanın halkın sesine kulak vermesi olduğunu belirtti.


İŞİNE GELSE ANINDA BULUR

ÇAMLITEPE’DE yaşayan ve taşeron firmada çalışan bir diğer genç olan Kerem Yaman, Gezi Parkı eylemlerinin kendisinin ilk eylemi olduğunu söylüyor. Gezi Parkı meselesinin bardağı taşıran son damla olduğunu ifade eden Yaman, yaşanan baskıların halkı sokağa döktüğünü aktarıyor. Gezi Parkı direnişi süresince yaşamını kaybedenlerin kimler tarafından öldürüldüğünü soruyor.

“Hükümetin işine gelse katilleri anında bulur ama asıl suçlu hükümet. Kendi yaptığını açık açık söyleyemeyeceği için katiller hala aramızda dolaşıyor. Ama bilmiyorlar ki biz bu adaletsizlikler nedeniyle direnişe omuz verdik. Bu böyle giderse devam edeceğiz. Artık ezilen halk olmak istemiyoruz, bunu da bilsin hükümet” şeklinde konuştu. Gezi Parkı direnişinin, insanlara eylem yapınca karşılığını alabileceklerini öğrettiğini vurgulayan Yaman, direnmeyi öğrendiklerini dile getirdi. Daha önce eylemlere katılmayan, sessiz kalan insanların şimdilerde eylemlerin önünde olduğunu da sözlerine ekliyor.

ÖNCEKİ HABER

Satürn’ün ve Merkür’ün yörüngesinden Dünya

SONRAKİ HABER

İzmir’deki Gezi tutuklularına kötü muamele!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...