24 Temmuz 2013 14:34

TSK memurları yeniden sendikalarını kurdu

Türk Silahlı Kuvvetlerinde (TSK) çeşitli iş kollarında görev yapan “sivil memurlar”, kazandıkları sendika hakkı sonucu daha önce kapatılan Askeri İşyerlerinde Görevli Kamu Çalışanları Sendikasını (ASİM-SEN) yeniden kurdular. 40 binin üzerinde çalışanın sendikal örgütlülüğünü hedefleyen AS

TSK memurları yeniden sendikalarını kurdu
Paylaş

Çalışma koşulları bakımından birçok iş kolundan farklı olarak zor koşullarda çalışan ve TSK tarafından ‘sivil memur’ olarak tanımlanan çalışanlar, Milli Savunma Bakanlığı (MSB), Genel Kurmay Başkanlığı,  Kara, Hava, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı, Jandarma Genel Komutanlığı ile Sahil Güvenlik Komutanlığına bağlı olarak hizmet veriyor.

TSK’DEKİ TÜM MEMURLAR ÜYE OLABİLECEK

Merkez ve taşralarda bulunan askeri kurum ve kuruluşlarda da çalışan memurların, 1990 yılında kurdukları sendika, 2001 yılında çıkan Kamu Görevlileri Kanunu ile kapanmıştı. Anayasa Mahkemesi Milli Savunma Bakanlığı ile TSK’deki sivil memurların sendikaya üye olmalarını engelleyen maddeyi iptal etti. Resmi Gazetede de yayımlanarak geçerli kılınan iptal sonucu sivil memurlar sendikalarını yeniden kurdular. Kurulan sendika ile sivil memurlar toplusözleşme dahil olmak üzere Kamu Görevlileri Kanunu’nda yer alan tüm haklara sahip olabilecekler.

AYNI BAŞKANLA YOLA DEVAM EDİLECEK

Büro Emekçileri Sendikası (BES) Genel Merkezinde bugün bir araya gelen ASİM-SEN Yönetim Kurulu üyeleri sendikanın kuruluşunu ilan etti. Eski ASİM-SEN Genel Başkanı Ali Önal’ın yeniden başkan olduğunun duyurulduğu toplantı Önal açıklama yaptı. Sendikalarının iş kolu sendikacılığını savunduğunu anlatan Önal, 4688 sayılı Kamu Görevlileri Sendikaları Kanunu’nun 5.inci maddesinde belirtilen hizmet kollarına “Savunma Hizmetleri”nin de eklenmesini istedi.

‘EŞİT İŞE EŞİT ÜCRET İSTİYORUZ’

SGK’de karşılığı olan mesleki ilerleme ve kadrolarının oluşturulması ve engellerin kaldırılmasını talep eden Önal, fazla mesai ücretlerinin, personel ayırmaksızın ödenmesi  gerektiğine vurgu yaptı. Eşit işe eşit ücret talebiyle mücadelelerini sürdürdüklerini belirten Önal, riskli çalışma koşullarından kaynaklı ‘fiili hizmet süre zammı’nın ayırt edilmeksizin tüm personele verilmesini talep etti. Lojman, misafirhane ve sosyal tesislerin tahsisi ve kullanımı bakımından ‘sivil memurlar’ın ayırt edilmemesini istedi. SGK’de karşılığı olan  mesleki ilerlemenin uygulanması gerektiğinin altını çizen Önal, her türlü ek ödemenin de emekli aylığına yansıtılması gerektiğini dile getirdi.  

‘TİS 3 BİN 328 LİRA ÜZERİNDEN YAPILSIN’

Son açıklanan yoksulluk sınırının 3 bin 328 Lira olduğunu hatırlatan Önal, bu ücretin kamu çalışanlarına reva görülmemesi gerektiğini bu yüzden de taban ücretin bu rakamlar olarak belirlenmesini ve toplu iş sözleşmesinin de bu rakam üzerinden yapılmasını istedi. Önal bu talepler ve mücadele ışığında iş kolunda sorunlara çözüm üretme inancıyla sendikal hayata “merhaba” dedi.

‘SORUNLARIN ÇÖZÜMÜ İÇİN SENDİKALI OLUN’

Önal 1996-2001 yılları arasında sendikanın değişik yerlerinde görev alan “Süleyman Azrak’ı da andı. Azrak’ın, her fırsatta “Sensiz bir eksiğiz” sözünü kullandığını belirten Önal, tüm askeri çalışanı sivil memurları sendikalarına üye olmaya çağırdı. (Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Rojava'da çatışmalar şiddetleniyor

SONRAKİ HABER

'Hükümet yandaş oda istiyor'

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...