Türk-İş işi pazarlık!
Görüşme masasında işçinin elini zayıflatan bu sendikaların başında Türk-İş Başkanı Mustafa Kumlu’nun sendikası Tes-İş’in bulunması “Dostlar alışverişte görsün” sözünü hatırlattı. Şimdi üyesine sorma gereği bile hissetmeden, adeta boş senete imza atan bu sendikaların yanıt vermesi beklenen bir soru var; Eğer ücrette anlaşma sağlanamasaydı ne olacaktı, greve nasıl çıkacaklardı?
TES-İŞ: BAĞLAYICI DEĞİL
Edindiğimiz bilgilere göre Tes-İş Sendikasının sözleşme imzaladığı işyerleri şöyle: Yenilenebilir Enerji, Ayedaş, Boğaziçi, Akdeniz, Dicle, Vangölü, Gediz, Aras işletmeleri. Tes-İş Genel Sekreteri Mustafa Şahin’in konuyla ilgili gazetemize yaptığı açıklamalar çelişkili. Bir yandan adı geçen işletmelerde sözleşme imzalanmadığını söyleyen Şahin, diğer yandan “bağlayıcı değil” diyor. Özelleştirmelerin ardından özel sektörlere devredilen işletmelerde yetki ve TİS prosedörünü baştan yapmamak için böyle bir yöntem izlediklerini ve protokole atıf yaptıklarını belirten Şahin, şöyle dedi: “İmzalanan sözleşmeler bağlayıcı değil. Çevreve protokolünü aşarak talep ettiğimiz rakamlar, maddeler var bazı işyerlerinde. Bu işyerlerinde ücret konusunda protokole atıf yaptık. İmzalanmış sözleşme yok.”
BASIN-İŞ: GERİYE DÖNÜK
Basın-İş Sendikası ise Milli Eğitim Basımevi, Sağlık Bakanlığı Matbaası, Çocuk Esirgeme Matbaasında sözleşme imzaladı. Basın-İş Genel Sekreteri Savaş Nigar’ın konuyla ilgili açıklaması ise şöyle: “Milli Eğitim Basımevinde imzaladığımız sözleşme geriye dönük bir sözleşme. Sağlık Bakanlığı matbaasında 4 üyemiz vardı. Matbaa kapandı. Bu arkadaşlarımız da Sağlık-İş’e geçtiler. O yüzden sözleşmeyi imzaladık. Çocuk Esirgeme matbaasında ise sadece bir üyemiz var. Oradaki matbaa da kapandı. Türk-İş çerçeve protokolünü imzalamadığı sürece biz sözleşme imzalamayız. Başbakanlık Basımevinde bizim anlaşamadığımız bir madde yoktu. Yasal sürenin sonuna gelmiştik. Ama yine de imzalamayıp grev uygulamasına geçmek istedik. Ancak çalışanlar greve hayır dediği için sözleşme Yüksek Hakem Kuruluna gönderildi.”
DİĞER İŞYERLERİ
Harb-İş Sendikası Milli Savunma Bakanlığı ve İçişleri Bakanlığında; Tez Koop-İş Sendikası Vakıflar Genel Müdürlüğü, Gümrük ve Ticaret Müsteşarlığı, Sümer Holding AŞ, TÜBİTAK, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığında sözleşme imzaladı. Koop-İş Sendikası da Milli Eğitim Bakanlığında geçen yıl imzaladığı sözleşmede “kamu protokolüne göre belirlensin” diyerek anlaşmaya varmıştı.
ANLAŞMAYA VARILDI!
Öte yandan Türk-İş ile hükümet arasında 200 bin kamu işçisi adına yürütülen toplusözleşme görüşmelerinde imzalar atıldı. Türk-İş, yüzde 10 ücret zammı talebine talebine rağmen yüzde 4’lük artışı onayladı.
Varılan anlaşmaya göre işçi ücretlerine 2013 yılının her iki altı aylık dilimlerinde yüzde 4 zam yapılacak. 2014 yılı için zam oranı ise 3+3 olarak belirlendi. Ücreti 1850 TL’yi geçmeyen 42 bin civarında işçi, ayrıca 200 TL’lik seyyanen artıştan yararlanacak. Halen 155 TL olarak uygulanan sosyal yardımlar da 25 TL’lik artışla 180 TL’ye çıkartıldı. İmzalar atıldıktan sonra açıklama yapan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, “hükümet olarak düşük ücretleri yukarı çekmek gibi bir politikaları olduğunu” söyledi.
Türk-İş Genel Başkanı Mustafa Kumlu da “Toplu iş sözleşmeleri her zaman dört dörtlük olmuyor” dedi. Bakana, Kamu-İş üyelerine ve Türk-İş Kamu Koordinasyon Kurulu’na teşekkür eden Kumlu, “Taleplerimizi, günün şartları doğrultusunda Sayın Bakan’ın büyük çabalarıyla bir yere getirdik” diye konuştu. (İstanbul/EVRENSEL)
Evrensel'i Takip Et