23 Temmuz 2013 13:54

Diren Akyaka, diren zeytin ağacı!

Muğla Akyaka’da Gökova Özel Çevre Koruma Alanındaki zeytinlik alanın Başbakanlık Özelleştirme İdaresi Başkanlığı’nca özelleştirme kapsamına alınması ilçeyi hareketlendirdi. Akyaka Dayanışması adıyla bir araya gelen Akyaka ve Muğla’daki yaşam savunucuları imara açılmak istenen zeytinliği korumak için mü

Diren Akyaka, diren zeytin ağacı!
Paylaş
Özer Akdemir

ZEYTİNLİK ALAN ARSA YAPILDI

Akyaka Belediyesi sınırları içinde kalan 19.300 m2’lik zeytinlik hazine arazisi Başbakanlık Özelleştirme İdaresi Başkanlığı’nca özelleştirme kapsamına alındı.  Alan ayrıca Akyaka İmar Planında konut alanı olarak gösterilerek tapuya “arsa” kaydı düşüldü. Alanın üstünde bulunan zeytin ağaçlarına rağmen arazinin 3573 sayılı “Zeytin Yasası”nın koruması dışına çekilerek özelleştirilmesinin önünü açıldı.

Bu rant ve yağma girişimine karşı kamusal alan niteliğindeki zeytinliğin özelleştirilmesini ve  yapılaşmaya açılmasını önlemek için Akyaka Yerel Yönetim Platformu tarafından başlatılan mücadele genişleyerek büyüyor. Akyaka ve Muğla’dan duyarlı kuruluşların katılımı sonrası Akyaka Dayanışması çatısı altında birleşen yaşam savunucularına, Ege Bölgesindeki birçok çevre platformu da destek verdi.

KAMUSAL ALAN OLARAK KALMALI

Yarın konuyla ilgili bir basın açıklaması yapacak olan Akyaka Dayanışması, alanın özelleştirilmesinden vazgeçilmesi ve imara açılmasının durdurulmasını talep ediyor. Akyaka Dayanışması arazi üzerindeki zeytin ağaçlarına zarar verilmeden, kamusal alan olarak korunmasında ısrar ederken, imar yasasının anti demokratik özelliğine de dikkat çekti. “İmar Yasası halkın daha en başından planlama süreçlerine katılmasına elverecek biçimde yeniden düzenlenmelidir!” diyen Akyaka Dayanışması, ayrıca  TBMM gündeminde görüşülmeyi bekleyen Gökova gibi korunan alanların korkulu rüyası olan Tabiatı ve Biyo Çeşitliliği Koruma(ma) Yasa Tasarısı’nın da geri çekilmesi çağrısında bulundu.

Akyaka Dayanışmasının yarınki basın açıklamasına EGEÇEP, YEGEP, TURÇEP gibi çevre platformları da destek verdiğini açıkladı. (Muğla/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Yedikule Bostanlarını koruyanlara tehdit!

SONRAKİ HABER

TMMOB: Bilimi halk için yapacağız

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...