23 Temmuz 2013 15:19

Kongre halklara barış getirecek

Türkiye’den ve diğer parçalardan temsilcilerin katılımıyla “Kürt Ulusal Kongresi” hazırlık toplantısı yapıldı. En geç bir ay içinde ulusal kongrenin toplanması ve hazırlıklara ilişkin 21 kişilik “Hazırlık Komitesi”nin kurulması kararlaştırıldı. Kongrenin önemi değinilirken, kongrenin bölge halkları a&

Kongre halklara barış getirecek
Paylaş

Kürtlerin tarihleri boyunca hayalini kurdukları “Kürt Ulusal Kongresi” için ilk adım Federal Kürdistan Bölgesi’nin Selahaddin kentinde atıldı. Dün başlayan ve 4 saat süren hazırlık komitesi niteliğindeki ilk toplantıya “Kürdistan’ın” dört parçasından 39 siyasi çevre katıldı. Toplantıya katılan tüm taraflar en geç bir ay içinde kongrenin hazırlıklarının tamamlanması ve kongreye gidilmesi yönünde görüş birliğine vardı. “Kürt Ulusal Kongresi”ni hazırlayacak 21 kişilik bir “Hazırlık komitesi”nin oluşturulmasının kararlaştırıldığı toplantıda, Türkiye’den 6, diğer üç parçadan her birinden de 5’er temsilcinin katılacağı bir komitenin oluşturulması kararlaştırıldı.

BARIŞ VE DEMOKRASİ GETİRECEK

Toplantının açılış konuşmasını yapan Federal Kürdistan Bölge Başkanı Mesut Barzani tüm katılımcıları, YNK Lideri Celal Talabani ve PKK Lideri Abdullah Öcalan’ı selamlayarak söze başladı.
Böylesi bir konferansın bir zamanlar Kürtler için bir hayal olduğuna dikkat çeken Barzani, şunları söyledi; “Bu kongredeki öncelikli amacımız her dört parça Kürdistan’daki tüm siyasi çevrelere ve bölge halklarına barış ve birlikte yaşam mesajını ulaştıracak ortak bir stratejiye kavuşturmaktır. Bizim bu kongremizin amacı Arap, Türk ve Kürt halklarına ‘Kürtler sizlerle eşit ve birlikte bir yaşam sürmek istiyor’ mesajını vermektir. Biz hiçbir şekilde bölgedeki diğer halklara ve devletlere düşmanlık yapmayız. Belki bu şekilde Kürt sorununun barışçıl ve demokratik yollarla çözülmesinin önündeki engelleri de engelleyebiliriz. Kürtlerin temel görevi bölgede demokrasinin güçlendirilmesi olmalı. Çünkü onların da barışa ihtiyaçları olduğunu göz ardı etmiyoruz.”

‘KONGRE ROJAVA’YA SAHİP ÇIKMALI’

KCK Yürütme Konsey Üyesi Sabri Ok, bu toplantının Kürtler için bir ilk olduğuna dikkat çekti. Tarihinde Kürt halkının hiçbir zaman diğer halklara düşmanlık yapmadığını dile getiren Ok, “Ortadoğu’da barış ve özgürlük ne kadar gelişirse Kürt halkının da barışı ve özgürlüğü o kadar güvence altına alınmış olur” dedi. Ok, Kürtlerin çıkarlarını koruyacak ortak bir stratejisinin oluşturulmasının önemine değindi. Rojava başta olmak üzere bölge genelinde yaşanan sıcak gelişmelere dikkat çeken Ok, “Rojava’da Kürtlere yönelik saldırılar var. Kongremizin, toplantımızın Rojava’da halkımıza sahip çıkarak onu güçlendirmesi gerekir”

ÖCALAN’IN MESAJI OKUNDU

PKK Lideri Abdullah Öcalan’ın toplantı bileşenine göndermiş olduğu mesajı okuyan DTK Eş Başkanı Ahmet Türk, Öcalan’ın konferansı önemsediğini belirtti. Ortadoğu’da devam eden savaş ve bunalıma dikkat çeken Türk, “Ortadoğu’da Kürtler demokrasiye ulaşmayana kadar Ortadoğu özgürleşemez. Bundan dolayı Kürt halkının çalışmaları bölgedeki tüm halklar için anlamlıdır. Ama bu Kürt halkı için bu konferansta ne yapılabilir. Her şeyden önce Kürt halkının çıkarlarını her şeyin önüne almamız gerekir. Siyasi çıkarlara göre hareket edersek gerçekten kaybederiz. Kürt halkının çıkarlarının korunması ve önünün açılması için Kürdistan’ın dört parçasında ne yapabiliriz, birbirimize nasıl yardım edebiliriz diyerek hareket etmeliyiz” dedi. KCK Yürütme Konsey Üyesi Ronahi Serhat ise bölgede demokrasi, barış ve birlikteliğin sağlanabilmesi için kadının yaşamın her alanında eşit temsil düzeyine kavuşmasının önemine vurgu yaptı.


ROJAVA İÇİN ORTAK ÇALIŞMA

Kürt Ulusal Kongresi için ilk adım Selahaddin kentinde, 39 siyasi çevrenin katılımıyla atıldı. Toplantı sonucunda açıklanan sonuç bildirgesinde, en kısa zamanda Kürt Ulusal Kongresi’ni toplayacak 21 kişiden oluşan hazırlık komitesi oluşturulduğu açıklandı. Bildiride, “Kongrenin başarıya ulaşabilmesi için her türlü partici ve dar ideolojik yaklaşımlardan uzak durularak çalışılmasının önemine” vurgu yapıldı.

Toplantı da tüm Kürdistani siyasi partilerin ilişkilerinin güçlendirilmesine ve Rojava Kürdistan’ında Kürtlerin meşru haklarının elde edilmesi için siyasi çevrelerin ortak çalışmasının önemine dikkat çekildi.  (Hevvler/DİHA)

ÖNCEKİ HABER

Ali İsmail'in ölümünde polis şüphesi

SONRAKİ HABER

Brezilya'da Papa protestocularına sert saldırı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...