22 Temmuz 2013 19:31

Sorunu çözmek sizin göreviniz

İSTANBUL Milletvekili Levent Tüzel, üstün zekalı çocuklara eğitim veren devlete bağlı tek okul olan Beyazıt Ford Otosan İlköğretim Okulunun kapatılacağı haberini Meclise taşıdı. Tüzel, Milli Eğitim Bakanı (MEB) Nabi Avcı’nın yanıtlaması istemiyle verdiği soru önergesinde okulun kapatılmasının nedeni olarak sunulan fiziki koşull

Sorunu çözmek sizin göreviniz
Paylaş

Tüzel, MEB’in 2002 yılında İstanbul Üniversitesi Hasan Ali Yücel Eğitim Fakültesi ile imzaladığı protokol gereği, Beyazıt Ford Otosan İlköğretim Okulunun MEB’e bağlı Rehberlik Araştırma Merkezinin yönlendirmesiyle ve sınavla öğrenci aldığını belirtti. Tüzel, 4+4+4 eğitim sistemiyle birlikte bu yıl okulun ilkokul olarak eğitim vermeye devam edeceğine ve 5. sınıftaki öğrencilerin kayıtlarının yapılmayacağına dikkat çekti. 4. sınıftan 5. sınıfa geçen 48 öğrencinin açıkta kaldığına vurgu yapan Tüzel, ilkokula da sadece adrese dayalı kayıt sistemiyle öğrenci alınacağını ifade etti. Tüzel, Mecliste Üstün Zekalılar Araştırma Komisyonu’nun üstün zekalı çocukların eğitimdeki sorunlarını ortaya koymasına rağmen, üstün zekalı çocuklara eğitim veren tek okulun da kapatılmasının gündeme gelmesini eleştirdi.

AİLELERİN YÜKLENDİĞİ KÜLFET NE OLACAK?

Tüzel önergesinde, okulda eğitim gören çocukların ailelerine gönderilen Haziran 2013 tarihli yazıdan Bakan Avcı’nın bilgisi olup olmadığını sordu. 8 yıl süren eğitim projesine göre çocukların hayatlarını planlayan ailelerle görüşülüp görüşülmediğini Bakan Avcı’ya soran Tüzel, “Üstün zekalı ve özel yetenekli çocukların eğitimi için ailelerin maddi ve manevi yüklendikleri külfet, çocukların emekleri, bundan sonra içine düşecekleri güçlükler, psikososyal-pedagojik sorunlar- Bakanlığınızca değerlendirilmiş midir?​” sorusuna da cevap aradı. Tüzel, Bakan Avcı’ya bahsi geçen okulda ortaöğretim bölümünün kapatılmasının ve ilkokulda ise sadece adrese dayalı kayıt yapılmasının okulun üstün zekalı çocuklara eğitim veren bir kurum olma özelliğini ortadan kaldırıp kaldırmayacağı sorusunu yöneltti.

ÇÖZÜM VAR MI?

Okulun dönüştürülmesine yönelik uygulamanın Okul Aile Birliği’nin bilgisi dahilinde olup olmadığını da soran Tüzel, Bakan Avcı’dan “Doğru bir çözüme ulaşmak için velilerle birlikte, en azından kayıtlı çocukları mağdur etmeyecek bir çözüm bulmayı düşünüyor musunuz?​” sorusuna yanıt istedi. Tüzel, İstanbul Milli Eğitim Müdürü Muammer Yıldız’ın “Ortaokul kısmının devam etmesi için fiziksel koşulları müsait değil (…) İÜ ile yapılmış bir protokol var. Protokolün kanuni dayanağı yok. 4+4+4 ise bir kanun. Okul ömür boyu proje aşamasında olamaz” açıklamasının pedagojik açıdan doğru olup olmadığını sordu.
Tüzel önergesinde şu sorulara yanıt istedi: “Kaldı ki, sorun fiziki koşullar ya da protokol/yasa sorunu ise, o sorunu çözmek Bakanlığınızın görevi değil midir? Bunun için yüzlerce çocuğun ve ailenin mağdur edilmesi mi gerekir? Türkiye’de ilk ve ortaöğretimde kaç üstün zekâlı çocuk ve bu çocuklara eğitim veren kaç okul bulunmaktadır? Bu çocukların eğitimi için daha fazla okul açılmasını düşünüyor musunuz?​” (AnkaraEVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

57 dönüm çamlık kül oldu

SONRAKİ HABER

Bu kaçıncı liman, bu kaçıncı tahrip?

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...