17 Mayıs 2011 03:04

AKP’NİN SEÇİMİ

Barış ve demokratik çözüm çağrıları karşısında hükümetin askeri operasyonlarda  ısrarı ölümleri arttırdı. Adeta yangın yerine dönen bölgede, OHAL günlerini çağrıştıran uygulamalar yaşanıyor.Seçimlere kısa bir süre kala hükümetin PKK’nin ateşkes kararına rağmen operasyon

AKP’NİN SEÇİMİ
Paylaş

Seçimlere kısa bir süre kala hükümetin PKK’nin ateşkes kararına rağmen operasyonları sürdürmesi ve art arda gelen ölüm haberleri Bölge’yi adeta ateş topuna çevirdi. Her fırsatta ‘ileri demokrasiden’ söz eden ve Kürt sorununa ilişkin pembe tablolar çizerek ‘Kürt sorunu yoktur’ diyen Başbakan Erdoğan seçim döneminde milliyetçi çevrelerin oylarını da almak üzere ‘90’lı yılların savaş konseptini büyük bir hızla devreye soktu. Bölge’de son günlerde yaşananlar oldukça tehlikeli ve kanlı bir sürece işaret ederken, AKP’nin ülkenin geleceğini seçimlere kurban etmesi ve telafisi mümkün olmayacak bir süreci başlatmasına Bölge halkının tepkisi büyük.

Bölge’de ölümler artıyor, evler basılarak yüzlerce kişi gözaltına alınıyor, bazı kentlere valilik kararıyla giriş çıkışlar yasaklanıyor, BDP binaları ve Emek, Demokrasi Özgürlük Bloku adaylarının seçim bürolarına silahlı saldırılar düzenleniyor, asker, okulları tarıyor. Sadece dün yaşananlar bile ‘90’lı yılların karanlık günlerini hatırlatırken, yaşananlara tepki gösteren on binlerce Kürt dün sokaklardaydı. Bölge’de yas ilan edilirken, kepenkler açılmadı okullar boykot edildi. Son günlerde yaşananlar geçtiğimiz günlerde DTK Eş Başkanı Aysel Tuğluk’un ‘Süreç böyle devam ederse kötü şeyler olacak’ sözlerinin haklılığını da ortaya çıkardı. Tuğluk’un yaptığı uyarı başta hükümet olmak üzere birçok gazete ve televizyon tarafından çarpıtılarak Tuğluk’a yönelik bir linç kampanyası başlatılmıştı. Ancak son günler Bölge’de yaşananlar Tuğluk’un işaret ettiği tehlikeli sürecin başladığını gösteriyor. Dün yapılan açıklamalarda hükümetin bu yanlış yoldan derhal dönmesi aksi halde önümüzdeki günlerde yaşanacakların bedelinin çok ağır olabileceği uyarıları yapılırken, Başbakan Erdoğan’ın önümüzdeki günlerde Van’da yeni karakol açılışları yapacak olması ve Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç’ın Bölge’ye kısa süre içinde 20 bin profesyonel asker gönderileceğini açıklaması, artarak devam eden operasyonlarla da birleşince endişeleri arttırıyor. (HABER MERKEZİ)


Uludere’de yaşamını yitiren HPG’lilerin cenazelerinin operasyon alanında bırakılmasının ardından Federal Kürdistan Bölgesi sınırında sabahlayan yurttaşlar, gün doğumuyla birlikte yine Bilican Tepesi’nden sınırı aşarak cenazeleri aramaya koyuldu. 3 cenazeye ulaşan yüzlerce kişi cenazeleri alarak Uludere’ye dönerken askerlerin engeliyle karşılaştı. Askerler cenazelere el koymak istedi. Kitle buna izin vermeyince askerler cenazeyi taşıyan kitleye gaz bombalarıyla saldırdı. Önceki gece cenazeleri almak için Federal Kürdistan Bölgesi sıfır noktasında bulunan Bilican Tepesi’ne giden ve burada sabahlayan yüzlerce kişi sabahın ilk ışıklarıyla cenaze aramak için yine sınırı geçti. Bir süre sonra 50’şer metre ara ile 3 HPG’linin cenazesine ulaşıldı.

Cenazelerle bir süre yürüyen yurttaşlar asker ve korucuların saldırısına maruz kaldı. 3 cenaze zorlukla Bilican Sınır Karakolu önünde bekleyenlerin yanına getirildi. Burada cenazeleri alarak, geri dönen yurttaşlar yeniden asker engeline takıldı. Askerler cenazeleri almak istedi. Cenazeyi vermeyen yurttaşlara askerler havaya ateş açarak ve gaz bombası atarak müdahale etti. Askerler daha sonra cenazelere el koydu. Önceki gün cenazelerini almak için sınırı geçen yurttaşlar bir cenazeye ulaşmıştı. Sabah saatlerinde ambulansla Şırnak merkeze getirilen cenaze, Şırnak Devlet Hastanesi morguna kaldırıldı. (ŞIRNAK)


ULUDERE’YE GİRİŞ ÇIKIŞ YASAKLANDI

ŞIRNAK’ın Uludere ilçesine araç ve yayaların giriş çıkışı valilik tarafından ikinci bir emre kadar yasaklandı. Şırnak’ın Uludere ilçesi kırsalında yaşamını yitiren HPG’lilerin cenazelerinin operasyon alanında bırakılmasının ardından halkın başlattığı yürüyüşe dün bir çok kurum ve başka ilçelerden vatandaşlar da katılmak istemişti. Dün sabah saatlerinde MEYA-DER üyeleri ve kurum temsilcileri 50 araçlık konvoy eşliğinde Şırnak’taki çatışma bölgesine doğru hareket etti. Batman, Mardin, Bingöl, Van, Siirt ve Ağrı illerinden gelen kurum temsilcilerinin konvoyunun önü, Uludere ilçesi Balveren Beldesi Milli Karakolunda askerler tarafından kesildi. Askerler kurum temsilcilerine “Üstlerimizden emir aldık, ikinci bir emre kadar Uludere’ye araç ve yaya giriş çıkışı yasak” dedi. Konuya ilişkin bilgi veren MEYA-DER Başkanı Hüseyin Kuzu, savcı ve askeri yetkililerle yaptıkları görüşmede, ilçeye giriş çıkışın yasaklandığını öğrendiklerini söyledi. (ŞIRNAK)


BÖLGE’den gelen haberler 1990’lı yılların karanlık günlerini hatırlatıyor. Evlerin basılıp yüzlerce kişinin gözaltına alındığı, tüm gösterilere gaz bombaları ve bazen gerçek mermilerle müdahale edildiği ve dağlardan ölüm haberlerinin geldiği Bölge’de askerler bir okula ateş açtı. Şırnak’ın Cizre ilçesinde Atatürk Lisesinde okuyan öğrencilere slogan attıkları iddiası ile askerler tarafından ateş açıldı.

Cizre’nin Nur Mahallesi’nde bulunan Atatürk Lisesinde okuyan öğrenciler 12 HPG’linin yaşamını yitirmesine neden olan askeri operasyonları protesto etmek amacı ile okulu boykot etti. Okulda bulunan bazı öğrencilerin slogan atması üzerine okulun yakınında bulunan Cizre Askerlik Şubesinden okula ateş açıldı. Açılan ateş sonucu şans eseri ölen ya da yaralanan olmazken okulun camları atılan kurşunlar ile kırıldı. Ayrıca okul duvarına da çok sayıda kurşun isabet etti. Okula askerler tarafından atılan gaz bombaları nedeni ile birçok öğrenci de fenalık geçirdi. (ŞIRNAK)


‘İYİ ÇOCUKLAR’ DA DEVREDE

BÖLGE illerinde sadece askeri operasyon ve gözaltı furyası yaşanmıyor. Emek Demokrasi ve Özgürlük Bloku adaylarına ve BDP’ye yönelik saldırılar da artarak devam ediyor.

Hakkari’nin Şemdinli ilçesine bağlı Derecik beldesinde BDP binası ve Blokun Hakkari Bağımsız Milletvekili Adayı Esat Canan’ın seçim bürosuna kimliği belirsiz kişi ya da kişilerce silahlı saldırı düzenlendi. BDP Belde binası tarandıktan sonra ateşe verildi.

BDP Derecik Belde Başkanı İsmet Özmen, “Hemen 20 metre arkamızda AKP’li belediye binası ve bekçileri var. Önümüzde de koskoca Derecik Jandarma Taburu varken, binalarımızın 3. kez yakılması ve yaklaşık 30 el ateş açılması düşündürücüdür. Belediyenin güvenliğini sağlayan bekçilere olayı sorduğumuzda görmediklerini söylemeleri çok manidar. 30 el ateş edilmiş. silah seslerini duymadıklarını söylüyorlar” diye konuştu. Binanın karşısında en ufak sese refleks gösteren Derecik Jandarma Taburunun ise olaya müdahale etmediğini ifade eden Özmen, “Karakol komutanına ‘Her gün buradan yüzlerce araçlık sevkiyat geçiyor. Bu kadar yoğun güvenliğe rağmen siz neden yakılmasına ve taranmasına müdahale etmediniz?​’ soruma ‘Evet biz tarama ve yakılma olayını duyduk, ama bize kimse başvurmadığı için müdahale etme lüksümüz yok’ dedi” şeklinde konuştu. Öte yandan Şemdinli’de ise önceki gece BDP İlçe Yöneticisi Kadri Özcanar’ın Moda Mahallesi’nde bulunan evinin önünde ses bombası patlatıldı. Kadri Özcaner, “AKP bölgede güç kaybettikçe ‘İyi çocuklar’ devreye giriyor” dedi. (HABER MERKEZİ)


EV BASKINLARI VE GÖZALTILAR SON HIZ!

ASKERİ operasyonların ve ölümlerin aralıksız devam ettiği Bölge illerinde hükümet ve emniyet yetkilileri adeta gerilimi arttırmak için çabalıyor. Dün bir çok kentte yapılan ev baskınlarında yüzlerce kişi gözaltına alındı.

Uludere’de HPG’lilerin yaşamını yitirmesinin ardından 3 günlük yas ilan edilen Siirt’te, gençler ile polis arasında çatışma çıktı. Çatışmanın ardından sabahın erken saatlerinde evlere baskın düzenleyen polis aralarında çocukların da bulunduğu 16 kişiyi gözaltına aldı. Kurtalan’da da BDP Kurtalan İlçe Başkanı Hasan Polat gözaltına alındı. Bingöl’de ise 5 kişi gözaltına alındı. Gözaltına alınanların çoğunluğu çocuk. Van’ın Bahçesaray (Miks) ilçesinde de BDP Üyesi Kenan Ödemiş ve Emin Orhan gözaltına alındı.

Hakkari’de dün sabaha karşı polis birçok eve eş zamanlı baskınlar yaptı ve 47 kişiyi gözaltına aldı. Protesto gösterilerinde gözaltına alınan 6 kişi ile birlikte gözaltına alınanların sayısı 53’e çıktı. Cizre’de 11 kişi Elazığ’da da 2 kişi gözaltına alındı. Gözaltılar batı illerinde de devam ediyor. Manisa’da polis, evlere düzenlediği baskınlarda 15 kişiyi gözaltına aldı. (HABER MERKEZİ)


SEÇİM çalışmaları kapsamında Van’a gelecek olan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, iktidarları döneminde inşa edilen ve 13 milyon 500 bin TL’ye mal olan jandarma ve polis karakollarının açılışını yapacak. Geçen yıl büyük protesto gösterileri nedeniyle bir koruma çemberi ile Van’a gelen Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın seçim çalışmaları kapsamında 20 Mayısta Van’a yapacağı ziyaretin programı belli oldu. Erdoğan, Bebleşin Jandarma Karakolu Hizmet Binası, Saray Karahisar Karakolu Hizmet Binası, Erciş Altındere Karakolu Hizmet Binası, Merkez Tuşba Polis Amirliği, Merkez Çevik Kuvvet Şube Müdürlüğü Halı Sahası, Erciş Polis Evi Hizmet Binası, Çatak İlçe Emniyet Amirliği Hizmet Binası, helikopter pistleri, gözetleme kuleleri polis ve asker lojmanlarının açılışını gerçekleştirecek. (VAN)


ASKERİ OPERASYONLAR GENİŞLİYOR

YAŞANAN ölümlerle Bölge illerinde tansiyon iyiden iyiye yükselirken askeri operasyonlar son hızla devam ediyor. Dersim ve Varto’da operasyonların kapsamı genişliyor.

Dersim’in Zel Dağı bölgesi,Elazığ ve Erzincan arasındaki karayoluna tanklar ve panzerler konumlandırıldı ve buralarda operasyon başlatıldı. Kutu ve Roj dereleri ile Alacık bölgeleri bombalanırken, stratejik noktalara askeri birlikler konumlandırıldı. Muş’un Varto ilçesi kırsalında da çok sayıda askerin katılımıyla operasyon başlatıldı. Varto’ya bağlı Kulan, Kaynarca , Ölçekli, Çayçatı, Yeşildal köyleri kırsalı ve Çapanîk ve Gire boğa alanlarında çok sayıda askerin katılımıyla sabah saatlerinde operasyon başlatıldı. Operasyonda Kulan ve Çayçatı köyleri girişinde zırhlı araçlar beklerken köy kırsallarında ise askerler operasyon yürütüyor. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

‘Bir yaşam bu sevgiyle geçti’

SONRAKİ HABER

IMF başkanı Kahn 'tacizden' tutuklandı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...