21 Temmuz 2013 18:43

Dayak ye ama kimseye söyleme

Sağlık Bakanlığına bağlı Türkiye Kamu Hastaneleri Kurumu Hastane Hizmetleri Başkan Yardımcılığı tarafından hastanelere gönderilen genelgede sağlık çalışanlarına yönelik darp ve şiddet olaylarının basınla paylaşılmaması istendi.Konuyla ilgili gazetemize konuşan Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Genel Başkanı &Cced

Dayak ye ama kimseye söyleme
Paylaş
Fırat Turgut / Mustafa Mayda

Konuyla ilgili gazetemize konuşan Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Genel Başkanı Çetin Erdolu, genelgede sıralanan gerekçelerin son derece gülünç olduğunu söyledi. Sağlıkta dönüşüm programı nedeniyle sağlık çalışanlarına yönelik şiddet vakalarının arttığını ve bunun kamuoyuna yansımasının istenmediğini belirten Erdolu, “Açık bir sansür uygulanıyor. Sağlık çalışanlarına yönelik şiddeti bir güvenlik sorunu olarak görüp onun üzerinden bile önlem almayan bir bakanlığın, şiddetin basın yayın organlarına bildirilmemesini istemesi tuhaf bir durum. Sağlık Bakanlığının görevi şiddeti doğuran nedenleri ortadan kaldırmaktır” dedi. Emek örgütlerinin ve SES’in şiddeti önlemeye yönelik raporlarının olduğunu ve bu raporların TBMM şiddeti araştırma komisyonuna da sunulduğunu belirten Erdolu, “Bütün bunlar ortadayken hiçbir adım atılmadan, ‘itibarımız sarsılmasın’ diye şiddetin basın yayın organlarına bildirmemesini istemek, bakanlığın şiddete karşı mücadelede ne kadar aymazlık içinde olunduğunu gösteriyor” dedi.

‘ŞİDDET VAKALARI DAHA DA ARTAR’

Türk Tabipleri Birliği Merkez Konsey Üyesi Osman Öztürk de bu yasağın gerekçelerine inanmanın mümkün olmadığını söyledi. Öztürk,  “Mahremiyet deniyor ama bakanlık Kanun Hükmünde Kararnameyle, hasta bilgilerini paylaşıma açtı. Ardından mahkeme bunu iptal etmişti ancak son torba yasayla tekrar hasta bilgileri paylaşıma açıldı” dedi.

Bakanlığın kendince ayıbını örtmeye çalıştığını belirten Öztük, “Şiddet vakaları özellikle sağlıkta dönüşüm programı döneminde çok arttı” dedi. Şiddet vakalarının basın yayın organlarında yer almasında bazı hassasiyetlerin gözetilmesi gerektiğine dikkat çeken Öztürk, “Ama Bakanlığın yaklaşımı, şiddetin kendisini gizlemeye yöneliktir. Bu da şiddeti önlemez aksine daha da arttırır” diye konuştu.


GENELGE 19 TEMMUZDA YOLLANDI

TÜRKİYE Kamu Hastaneleri Kurumu Hastane Hizmetler Başkan Yardımcılığı 19 Temmuzda hastanelere bir genelge yolladı. ‘Sağlık çalışanlarına şiddet haberleri’ konulu genelge Prof. Dr. Nihat Tosun imzasıyla yollandı. Kanun Hükmünde Kararnameyle, Sağlık Bakanlığının yeniden yapılandırıldığına dikkat çekilen genelgede “Sağlık kurum ve kuruluşlarımızda sağlık çalışanının fiziksel ve psikolojik açıdan zarar görmesiyle sonuçlanan veya sonuçlanması muhtemel olan sözlü veya fiili hareketler olarak tanımlanan şiddet vakalarının önlenmesi için kamuoyunun bilinçlendirilmesi, adli koruma ve inceleme mercileri tarafından olayların akıbetinin takip edilmesi önem taşımaktadır” denildi.

Açıklamada “Şiddet vakalarını basın yayın kuruluşlarıyla paylaşılmaması, ihbar niteliği taşıyan bilgilerin sadece adli koruma ve inceleme mercilerine bildirilmesi ve ‘gizlilik’ ilkesinin hastane yönetimi ve çalışan hakları ve güvenliği birimleri tarafından tüm personele duyurulmasının sağlanması hususunda, gereğini önemle rica ederim” ifadeleri yer aldı.


MESLEK İTİBARI!

GENELGEDE şiddet vakalarının basınla paylaşılamamasının gerekçeleri ise şu şekilde sıralandı:
- Mahremiyet ve gizlilik ilkesine uyulması
- Sağlık çalışanının mesleki itibarının korunması
- Mesleki tükenmişliğin önlenmesi
- Travmanın medyada yer alan gündem haberleri dahilinde toplumsal krizlere dönüşmesinin önlenmesi (İstanbul/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Çorlu’da işçiler temmuz zammı için birleşiyor

SONRAKİ HABER

İnsana zarar veren bizden değildir!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...