20 Temmuz 2013 16:37

Yaz sıcağına bici bici geldi Hanımm!

Akdeniz ve Toroslar arasında akan Seyhan ve Ceyhan nehirlerinin taşıdığı alüvyonlarla bereketlenen kocaman sarı sıcak Çukurova... Üzerine bir şehir: Adana.  Sıcak iklimiyle bilinen Adana’da dışarı çıkmak bir işkence. Sıcağı alnımızın çatına kadar hissettiğimiz, yolda yürürken gölge aranan, akşam saatlerinde parklar

Yaz sıcağına bici bici geldi Hanımm!
Paylaş
Volkan Pekal / Emre Aydın

SEYYARLIKTAN LÜKS KAFELERE

Bici bici eskiden sadece seyyar olarak emekçi mahallelerinde satılırdı. Geleneksel olarak buz rendesi yerine, dağdan getirilen kar kullanılırmış. Daha önce sadece tablalarda seyyar olarak satılan bici bici, artık kafelerde de satılmaya başlandı. Emekçi mahallerinde 1 liraya bulunabilen bicinin fiyatı, lüks yerlerde 5 liraya kadar çıkabiliyor.

Tablanın üstünde şişelere doldurulmuş gül şurupları, tepsi içinde bici denen pişmiş nişasta, bir kenarda erimemesi için havluya sarılmış buz ve üzerine koymak için çeşitli meyveler bulunur. Kase içine gül şurubu, küp şeklinde doğranmış olan bici ve üzerine rendelenerek kar haline gelmiş buz, üzerine de meyve. Bici bicinin daha da tatlı olması isteniyorsa, üzerine pudra şekeri de ekleniyor. Bici bici kase içerisinde kaşık ve pipetle sunulur. Kaşıkla buzlu kısmı ve bicisi yenirken eriyen kısmı da pipetle içilebilir.  1980’den beri bici bici ustası olan 56 yaşındaki Abuzer Bulut, nam-ı diğer Abuzer Kadayıf, eskiden aynı yerde tablada seyyar olarak bici bici sattığını anlatıyor. Bici yapımında buz rendesinin kıvamının önemli olduğunu söyleyen Abuzer Usta, bici bicilerinin lezzetini uzun zamandır bici bici ustası olmasına bağlıyor. Her tezgah alanın bici bici yapamayacağını anlatan Abuzer Usta, “Gidin deneyin başka yerde böyle bici bici yiyemezsiniz” diyor.

Kış gelince bici bici sezonu da bitiyor. Abuzer Usta da, kış gelince ustalığını sahlepte gösteriyor.

ÖNCEKİ HABER

Müslim: Rojava'da iki askeri gücü kabul etmeyiz

SONRAKİ HABER

Bir Alex değil

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa