19 Temmuz 2013 19:45

Leyla Erbil’den ‘Kalan’ edebiyat

Yazar Leyla Erbil tedavi gördüğü Balat Hastahanesi'nde hayatını kaybetti. 82 yaşında olan Erbil’ bugün yoğun bakımdaki tedavisi sırasında kaybettik. Erbil'in cenazesi Levent Camii'nden kalkacak.1931 yılında İstanbul'da doğan Leyla Erbil, Orta sınıf ailenin üç kız kardeşten ortancası. İlk, orta ve liseyi İstanbul okul

Leyla Erbil’den ‘Kalan’ edebiyat
Paylaş

1931 yılında İstanbul'da doğan Leyla Erbil, Orta sınıf ailenin üç kız kardeşten ortancası. İlk, orta ve liseyi İstanbul okullarında okudu. İstanbul Üniversitesi'nde İngiliz Edebiyatı bölümünde eğitim gördü. Son sınıfta ayrıldı. Çeşitli işlerde çalıştı. Evlenerek bir süre Ankara ve İzmir'de oturdu. 1961 de İstanbul'a döndü. Edebiyata yazdığı hikayelerle başlayan Erbil’in ilk yayınlanan hikâyesi ‘Uğraşsız' oldu. 1956 yılında Seçilmiş Hikayeler Dergisi’nde yayınlanan hikayeleri daha sonra Dost, Yeni Ufuklar, Yeditepe, Ataç, Papirus, Yelken vb Edebiyat Dergilerinde yayınlandı. Psikanilizin özgürleştirici yöntemlerinden yararlanarak, dinin, ailenin, okulun, toplumsalın ürettiği tabularla dolu ideolojilere karşı 1956'da başlayan mücadelesini dilin oturmuş kelime hazinesi ve söz dizimi kuralarını değiştirme çabasıyla sürdürdü. Yeni bir biçim ve biçem geliştirdi. Başlıca düşünce kaynakları Marx ve Freud olarak belirtildi.

Leyla Erbil, 1970 Türkiye Sanatçılar Birliği, 1974 Türkiye Yazarlar Sendikası kurucularından. Aynı zamanda da PEN Yazarlar Derneği üyesi olan Erbil, 1961'lerde Türkiye İşçi Partisi üyesiydi. Erbil, partide Sanat ve Kültür Bürosu'nda görev aldı.

1979'da Iowa Üniversitesi Onur üyeliği verilen Erbil, edebiyat ödüllerine katılmıyordu. Fakat 2000- 2001 yılı Ankara Edebiyatçılar Derneği Onur Ödüllerini kabul etti. 2002 yılında ise, PEN Yazarlar Derneği tarafından Nobel Edebiyat Ödülü'ne ülkemizden ilk kadın yazar adayı olarak gösterilirken, "Türk dili ve edebiyata egemenliği, aynı, zamanda insana, hayata ve dünyaya karşı sorumlu aydın tavrı" vurgulanmıştı. Erbil’in 1961’de yayınlanan ilk öykü kitabı ‘Hallaç’ın ardından 68’de ‘Gece’ ve 77’de ‘Eski sevgili’ yayınlanmıştı. Yazarın ilk romanı da 71’de yayınlanan ‘Tuhaf Bir Kadın’ olmuştu. Yazar bu yıl bu kitabın devamo niteliğinde olan ‘Tuhaf Bir Erkek’ isimli romanını yazmıştı. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Zihinsel engelli kıza tecavüz olayında babaya tutuklama

SONRAKİ HABER

Erdoğan’dan lince teşvik

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...