19 Temmuz 2013 16:21

İSDEMİR grevinde 89 ruhu canlanıyor

İSDEMİR’de işçilerin haklarını alabilmek için başlattıkları grev devam ediyor.Greve destek ziyaretlerinin gerçekleştiği çarşamba günü İSDEMİR’de 89 grevini yaşamış emekli İSDEMİR işçileri grevdeki işçileri ziyaret ederek destek olduklarını belirtirken deneyimlerini paylaştılar.Günde tonlarca d

İSDEMİR grevinde 89 ruhu canlanıyor
Paylaş
Cumali Akkaş

Greve destek ziyaretlerinin gerçekleştiği çarşamba günü İSDEMİR’de 89 grevini yaşamış emekli İSDEMİR işçileri grevdeki işçileri ziyaret ederek destek olduklarını belirtirken deneyimlerini paylaştılar.

Günde tonlarca demiri bin 700 derece sıcaklıkta üreten, çalışırken kolunu bacağını kaybeden yeri geldiğinde ücretinde indirime giden İSDEMİR işçileri şimdi haklarını istiyor.

Haklarını talep ettikleri toplusözleşme görüşmelerinde işverenin görüşme daveti göndermediği Çelik-İş yönetiminin grev kararı almasının ardından 3000 işçi greve gitti.

İçeride yasal olarak çalışması gereken bin 700 işçi de hafta başından itibaren dışardaki işçilerle buluşacak. Grev devam ederken işçilere destek ziyaretleri de devam ediyor. İşçileri, 89 grevini yaşayan emekli İSDEMİR işçileri, Eğitim Sen Hatay Şube Yöneticisi Gürbüz Şahin ve Emek Partisi İskenderun İlçe Başkanı Mevlüt Bulgur ziyaret etti.

VERİLEN SÖZLER TUTULMADI

İSDEMİR önünde kurulan grev çadırında görüştüğümüz Çelik-İş İskenderun Şube Başkanı Metin Önde, yedi aydır süren görüşmelerin dört gün önce tıkandığını ve haklı taleplerinin karşılanamayacağının iletildiğini vurguladı. İşverenin uzlaşmaz bir tutum içinde olduğuna dikkat çeken Önde, 65 gün içinde bir gün dahi kendileri ile görüşmediğini ifade etti. Yıllardan beri kendilerine verilen sözlerin tutulmadığının altını çizen Önde, üretimden gelen güçlerini kullanarak haklarını alma yolunu seçtiklerini söyledi. Yüzde 51 zam taleplerinin olduğunu aktaran Önde, işverenin işçilerini grevden vazgeçirmek adına fazla ücret teklif ettiğini ancak işçilerin bu teklifi kabul etmeyerek greve çıktıklarını dile getirdi. İSDEMİR’de kaybolmayan bir 89 ruhu olduğunu aktaran Önde, 89 grevini yaşayanların ve yöre halkının kendilerini desteklediğini ve kazanacaklarını vurguladı.

İSDEMİR’DE İKİ KUŞAK BULUŞTU

Grevde eski ile yeninin buluşması vardı. 89 grevini yaşayan emekli İSDEMİR işçileri grev yerine gelerek işçilerin yanında olduklarını belirttiler. Emekli İSDEMİR işçisi Şerafettin Yıldırım, 89 grevine kıyasla bugünkü dayanışmanın daha gelişkin olduğunu söyledi. Grevde olan işçilere deneyimlerini aktardıklarını dile getiren Yıldırım, bu mücadeleyi sonuna kadar destekleyeceklerinin altını çizdi. 89 grevinde işçiler arasındaki birlik ve beraberliğin çok kuvvetli olduğunun altını çizen Yıldırım, “İşçi arkadaşlarıma işverenin vereceği sözlere kanmamaları ve aralarındaki birliği bozmamalarını öneriyorum” dedi. Bir diğer emekli İSDEMİR işçisi Naci Paşaoğlu, 89’da 4 buçuk ay direndiklerini ve şimdi grevde olan işçilere iyi örnek olduklarını düşündüğünü söyledi. Paşaoğlu, işçilerin en büyük gücünün birlik ve beraberlikleri olduğunu ve bunu bozmamaları halinde kazanacaklarını dile getirdi.

İŞÇİ HAKKINI İSTİYOR

Grevdeki İSDEMİR işçisi Şevket Yıldırım, 97 yılından beri çalıştığı fabrikada ilk grevini yaşadığını söyledi. Destek ziyaretlerinde teşekkür eden Yıldırım, bu grevi ne pahasına olursa olsun devam ettireceklerini vurguladı. Fabrikada çalışırken bacağını kaybettiğini ifade eden Yıldırım, “Verdiğimiz emeği ve alınterini biz biliriz. Bu yüzden de haklarımızı alana kadar grevimiz sürecek. İşçiler ücretlerinde yüzde 35 indirime gittiler ve bu telafi edilmedi. Yöneticiler ise bu kayıplarını geri aldılar. Grevi başlattığımız gün eşimizle çocuklarımızla geldik eylem yerine, onlar da bizi destekliyor” diye konuştu.

‘SIKINTILARIN TELAFİSİNİ İSTİYORUZ’

Bin 700 derece sıcaklıkta çalışan Durmuş Avşar ise Genel Müdür’ün işçileri öğretmen, doktor, öğretim üyeleri ile karşılaştırdığını dile getirdi. İSDEMİR işçisinin kendi iş kolundaki ERDEMİR ile karşılaştırılması gerektiğini söyleyen Avşar, “OYAK’ın iki fabrikasında farklı uygulamalar var. Biz yüzde 35 indirime gittik. Sıkıntılar çektik. Bu sıkıntıların telafisini istiyoruz. 13 sene önce geldiğimdeki halimle şimdiki halim arasında büyük fark var. Biz klimalı odalarda değil bin 700 derecede çalışıyoruz” dedi. 


İSDEMİR İŞÇİSİ KAZANIRSA SINIF KAZANACAK

EĞİTİM SEN Hatay Şube Yöneticisi Gürbüz Şahin, Türkiye’de işçiler ile kamu emekçilerinin aynı gemide ilerlediğini belirtti. “Aynı sıkıntıları çekiyoruz” diyen Şahin, kamu emekçilerinin de aldıkları ücret ile geçinemediklerinin altını çizdi. İSDEMİR işçisi kazanırsa Türkiye işçi sınıfının ve kamu emekçilerinin kazanacağını dile getiren Şahin, İSDEMİR’de çalışan işçi ile okulda ter döken öğretmenin çıkarının aynı olduğunu ve mücadelenin sonuna kadar işçilerin yanında olacaklarını ifade etti.


İSDEMİR TV’YE TEPKİ

İSDEMİR yönetimi tarafından kurulan ve bin işçinin yaşadığı sitede kablolu yayında olan İSDEMİR TV yaptığı yayınlarla işçilerin eşleri ve çocukları üzerinde baskı kuruyor. Yapılan yayınlarda sürekli işçilerin işten atılmaları halinde kaybedeceklerinin vurgulandığı yayınlara işçiler tepki gösteriyor. (İskenderun/EVRENSEL)


MMK İŞÇİLERİ DE GREVE ÇIKTI: http://www.evrensel.net/news.php?id=62437

ÖNCEKİ HABER

Tekstilde TİS dönemi ve sendikal bürokrasi

SONRAKİ HABER

Devrim sanki göz kırptı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...