18 Temmuz 2013 17:42

Bulgarların sabrı tükeniyor

Bulgaristan’da halkın sabrı Plamen Oresharski hükümetine karşı tükenmek üzere. Bir ayı aşkın süredir her gün meydanlarda gösteriler düzenleyen halkın öfkesi seslerini duymayan hükümete karşı giderek büyüyor.  Reklam şirketi işleten Gergana, “İnsanlar öfkeleniyor, çabuk harekete geçi

Bulgarların sabrı tükeniyor
Paylaş
Nick Thorpe

HALKIN TALEBİ NET: HÜKÜMET İSTİFA

Bulgaristan halkının talepleri gayet açık  ve net. Üç hecelik bir kelime öne çıkıyor: Ostavka! (İstifa!) Bulgar başkentinin her yerinde, belediyeye ait çöp tenekelerinde, Sofya Üniversitesinin kurucularının heykellerinde bu yazılı. Sokaklar bu kelimeyle inliyor. Her geçen gün halk yeni sürprizler hazırlıyor. Pazar günü hava saldırısı sirenleri duyuldu, pazartesi yağmur dansında kalabalıklar pankartları şemsiye gibi gökyüzüne tutup geleneksel şekilde uğuldadı. Bulgaristan İçişleri Bakanı Tsvetlin Yovchev, protestocuların ana talebinin karşılanmayacağını söyledi “Hükümetin olası istifası krizin derinleşmesine ve ülkenin sarmal döngüye kapılmasına yol açar.” değerlendirmesinde bulundu.

HÜKÜMETİN AYAKTA KALMA ŞANSI AZALDI

Liberal Stratejiler Merkezi’nden Daniel Smilov, bu hükümetin ayakta kalma şansının az olmasını üç nedene bağlıyor: Protestoların uzun vadeli olması, protestocuların tek bir sade talep etrafında birleşmesi ve protestocuların ülke genelinde sevilmesi. Son kamuoyu yoklamalarına göre, nüfusun yüzde 58’inin hükümetin istifasını istediği belirtiliyor; halk ise bu tahmindeki oranın çok düşük olduğunu söylüyor.

AVRUPA’NIN DA GÜNDEMİNDE

Bulgaristan’da haftalardır hükümetin istifası için düzenlenen gösteriler, Almanya ve Fransa büyükelçilerinin yaptığı ortak bir açıklamayla farklı bir boyuta kaydı. Almanya’nın Bulgaristan Büyükelçisi Matthias Höpfner ile Fransız mevkidaşı Philippe Autié, hafta başında yaptıkları bir ortak yazılı açıklamayla hükümeti diyaloğa davet ettiler. Bulgar hükümeti AB’nin önde gelen iki üyesinin büyükelçilerinden gelen eleştirilere tepki gösterdi. Bulgaristan Dışişleri Bakanı Kristian Vigenin, her iki büyükelçiyle de Sofya’da ayrı ayrı biraraya gelerek eleştirilere yanıt verdi. Öte yandan Bulgaristan Güney Akımı doğalgaz projesine hız verileceğini duyurdu. Rus Gazprom şirketinin yönetim kurulu başkanı Aleksey Miller, Sofya’da Bulgar yetkililerle ayrıntıları görüştü. (BBC)

ÖNCEKİ HABER

Fil’m Hafızası’ndan ‘Alternatif Perde’

SONRAKİ HABER

AB ile mi AB'siz mi? Demokrasi mücadelesi sürüyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...