16 Mayıs 2011 10:05

İstanbul'da oturma eyleminden sonra çatışma

Emek, Demokrasi ve Özgürlük Bloku İstanbul bileşenlerinin askeri operasyonları ve HPG'lilerin yaşamını yitirmesini protesto etmek için yapacakları açıklama öncesinde Galatasaray Meydanı polis tarafından ablukaya alındı.Blokun İstanbul adayları Sırrı Süreyya Önder, Sebahat Tuncel, Abdullah Levent Tüzel, Mustafa Avcı, &Oum

İstanbul'da oturma eyleminden sonra çatışma
Paylaş

Blokun İstanbul adayları Sırrı Süreyya Önder, Sebahat Tuncel, Abdullah Levent Tüzel, Mustafa Avcı, ÖDP Genel Başkanı Alper Taş ile blok bileşenleri ve çok sayıda yurttaş, BDP il binasından meydana gitmek için yürüyüşe geçti. Meydanın girişinde barikat kuran polis milletvekili adaylarını aramak istedi. Bunun üzerine kitle ile polis arasında arbede çıktı. Polis barikatını aşan kalabalık grup, aranmadan meydana girdi. Kitle buradan Taksim Meydanı'na yürümek isterken, polis barikat kurarak kitlenin yürümesine izin vermedi. Bunun üzerine kitle oturma eylemine geçerek, "AKP'nin askeri ve siyasi katliamlarını özgürlük mücadelemizle yeneceğiz" yazılı pankartını yere serdi. Açıklamanın ardından iki kişinin gözaltına alınması üzerine kitle oturma eylemine başladı.

Bu arada Bağcılar ve Sultangazi ilçelerinden meydana gelmek için araçlarla yola çıkan yurttaşların polislerce engellendiği kaydedildi. Sultanbeyli'den meydana gelmek isteyen bir minibüs ise ilçe merkezinin çıkışında polisler tarafından engellendi. Buna tepki gösteren yurttaşlara biber gazı sıkan polis, 20 kişiyi gözaltına aldı. (İSTANBUL)


TUNCEL: YAŞAMAK VE YAŞATMAK CESARET İSTER

"Kürt sorunu çözülmediği müddetçe Türkiye'ye demokrasinin gelmez" diyerek Başbakan Erdoğan seslenen Tuncel, "Sayın Başbakan bu sorunu çözmek için dışarıya gitmenize gerek yok. Çözüm burada. Çözüm bu topraklarda. Bunu sana da göstereceğiz. Gözün kara bir şekilde görmüyorsan biz buradayız ve sana göstereceğiz" dedi. Kürt sorununun katliam yaparak değil PKK Lideri Abdullah Öcalan'la müzakere masasına oturarak çözüleceğini belirten Tuncel, meclise parti olarak girme imkanları olsaydı yapacakları ilk işin Öcalan'la müzakere yapmak olduğunu kaydetti. Tuncel, "Şayet yüzde 10 barajı olamasaydı bugün bloğu oluşturan bileşenler parti olarak meclise gitseydi. Yapacağı ilk iş Sayın Abdullah Öcalan'ı muhatap alarak Kürt sorunun çözmektir" dedi. Seçim meydanlarında ağız dalışı yapanlar hepsinin ölmek ve öldürmek üzerine siyaset yaptığını ifade eden Tuncel, "Halbuki cesaret işidir. Yaşamak ve yaşatmak cesaret ister. Fakat bu cesaret başbakanda yok Başbakan korkaktır. 2 gündür halk Şırnak'ta kendi çocuklarını cenazesini almak istiyor. Fakat bu devlet buna bile izin vermiyor" diye konuştu.

ÖNDER: AKP KÜRT MESELESİNİ ORDUYA DEVRETTİ

Blokun İstanbul adayı Sırrı Süreyya Önder ise AKP'nin Kürt sorununu orduya havale ettiğini kaydederek, "Ama bu halklar bunu yemeyecek. Bugün Türkiye halklarının bir araya gelmesi nedeniyle telaşa kapıldılar. Giriştikleri bütün askeri ve siyasi şeytanın aklına gelmeyen operasyonlarla bu ülkeyi cehenneme çevirmek istiyorlar. Buna izin vermeyeceğiz. Bu ülkede savaşa aktarılan kaynaklar halkın cebinden çıkıyor. Bu ne zaman kadar böyle gider düşünülmesi gereken nokta bu. Sergilediğimiz ortaklaşma pratiği Türkiye halklarına kurtuluşu getirecektir. Tarih göstermiştir ki örgütlü mücadeleleriler yenilmedi, yenilmeyecek. An serkeftin serkeftin" diyerek sözlerini sonlandırdı.

TÜZEL: BİZ ÖZGÜRLÜK SÖZÜ VERDİK

İstanbul 3. Bölge adayı Abdullah Levent Tüzel de, "Hepimizin başı sağ olsun" diyerek sözlerine, başladı.  İktidarın yaptıklarını "barışın önüne engel koymak" olarak değerlendiren Tüzel, her ne kadar engel konulursa konulsun, kendilerinin halkı özgürlüğüne kavuşturmak için söz verdiğini hatırlattı. Tüzel, "bu sözü tutacağız" dedi. Türkiye halklarının AKP'nin canlarına kastettiğini artık bilincinde olduğunu dile getiren Tüzel, "Biz burada Türkiye ilan ediyoruz ki AKP bu ülkede barışın önünde engelledir. Bizler demokratik eylemlerimizle barış isteyenler olarak evlatlarımıza sahip çıkacağız. Ve bu ülkeyi demokratik bir cumhuriyet yapacağız. Buradan bir kez daha AKP'yi uyarıyoruz. Kandan ve şiddetten vazgeçin insanları katletmekten vazgeçin böyle yaparak bu ülkede bölünmeyi kışkırtıyorsunuz. Bu kadar saldırıya rağmen demokratik direnişimizle AKP'yi ve şiddetle beslenenleri püskürteceğiyiz" dedi.

TAŞ: BÖYLE MÜSLÜMANLIK BULMAZ

ÖDP Genel Başkanı Alper Taş, "Bir Laz kardeşiniz olarak acınızı paylaşıyorum" diyerek sözlerine başladı. Kürtlerin mücadelesinin sadece Kürt halkı için değil aynı zamanda kardeş Türk halkı içinde olduğunu dile getiren Taş, "Biz her şeye rağmen bu ülkede birlikte yaşamayı devam edeceğiz" dedi. Başbakan yardımcısı Bülent Arınç'ın 'Ortak paydamız Müslümanlık" söylemine tepki gösteren Taş, "Bu ülkenin ortak paydası insanlıktır. Bir Müslüman bir başka Müslüman'a işkence yapmaz. Buna karşı çıkanlara da müdahale etmez. Böyle Müslümanlık olmaz" dedi. Taş'ın ardından konuşan Emek, Demokrasi ve Özgürlük Bloğu İstanbul adayı Sebahat Tuncel, MGK'nin Kürtlere karşı bugüne kadar sürdürdüğü düşmanca savaşın gelinen noktada demokratik eylemlerine bile müdahale ile devam ettiğini ifade ederek, "Bu sorunun devam etmesinin nedeni bugüne kadar yürütülen politikalardır. Devlet Kürt sorununa 'terör' sorunu tanımında bulunarak 'tek bir kişi kalıncaya kadar mücadele edeceğiz' politikasında ısrar ediyor. Fakat bunu söyledikleri günden bu yana Kürtler milyonlara ulaştı" diye konuştu.

Konuşmaların ardından basın açıklaması yapıldı. Daha sonra kitle Beyoğlu'na doğru yürüyüşe geçti. Beyoğlu İlçe Emniyet Müdürlüğü önüne gelen yüzlerce kişi ile polis arasında gerginlik çıktı. Polisin müdahalesi ile bölge savaş alanına döndü. Olaylar devam ediyor. (İSTANBUL/DİHA)


BEYOĞLU EMNİYET MÜDÜRLÜĞÜ KUŞATMA ALTINDA

İstanbul'da operasyonların protesto edileceği Beyoğlu Emniyet Müdürlüğü önünde çatışma başladı. Polisler göstericilerin kuşatma altına aldığı emniyet müdürlüğünün içine çekildi. Yaklaşık 3 bin kişinin bulunduğu olay yerinde BDP’liler göstericileri bölgeden uzaklaştırmaya çalışıyor... (ANF)

*FOTOĞRAF: BERİVAN KOÇ

ÖNCEKİ HABER

Arızlılılar tapuları valiliğin önüne döktü

SONRAKİ HABER

Bakan Yıldız’dan şoven mesajlar

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...