16 Temmuz 2013 19:33

Saklanmak istenen rant!

Boğaz’a 3. köprü ve Kuzey Marmara Otoyolu’nun geçeceği güzergahının sağlayacağı rant köprünün isminin “Yavuz Sultan Selim” olarak konması nedeniyle yapılan tartışmalarda nedense hep gölgede kalıyor. Oysa Karayolları Genel Müdürü Mehmet Cahit Turhan’ın, 3. köprü projesi ile ilgili Bakan

Saklanmak  istenen rant!
Paylaş
Göksel Rıza Özkan

Boğaz’a 3. köprü ve Kuzey Marmara Otoyolu’nun geçeceği güzergahının sağlayacağı rant köprünün isminin “Yavuz Sultan Selim” olarak konması nedeniyle yapılan tartışmalarda nedense hep gölgede kalıyor. Oysa Karayolları Genel Müdürü Mehmet Cahit Turhan’ın, 3. köprü projesi ile ilgili Bakanlığa gönderdiği ve Bakan Binalı Yıldırım’ın 11 Haziran 2013 tarihinde imzaladığı yazıda, köprünün yanlış güzergahta yapıldığını vurgulayan yazı sosyal medyada dolanıyor.
Şöyle deniyor söz konusu yazıda: “Genel Müdürlüğümüzce ihale edilen Kuzey Marmara Otoyolu Güzergahının imarlı kesimlerine ait 1/5000 ölçekli Nazım ve 1/1000 ölçekli Uygulama İmar Planı Değişiklikleri Bakanlık Makamınızın ilgide kayıtlı Olur’u ile 6001 sayılı kanunun 19. maddesi uyarınca onaylanmıştır. Ancak, söz konusu imar planlarına esas onaylı güzergah projesinde yapılan değişiklikler neticesinde revizyon yapılması gerektiğinden mevcut imar planlarının iptal edilmesi uygun görülmektedir. Makamlarınca da uygun görülmesi halinde Bakanlık Makamınızın 04.06.2012 tarih ve 1007 sayılı oluruna istinaden onanan imar planlarının iptalini olurlarına arz ederim.” Bakanlık, yazıyı 15 ilçeye göndererek 3. köprü için yapılan plan tadilatlarının iptal edilerek eski planlara dönüşmesini istemiş. Binlerce ağaç kesildikten hafriyatlar yapıldıktan sonra. Yanlışlıkla 250 bin ağaç kesilmiş olduğunu öğreniveriyoruz. Ne de güzel değil mi? Trajikomik bir şaka gibi... Ama şaka değil tam bir rezalet, hatta skandal…
Köprü tartışmaları meselenin sadece bir karayolu, otomobil, ağaç kesimi ve Yavuz Sultan Selim ismi ile ilgili olarak şekillenip rant tarafına hiç değinilmiyor. Kuzey Marmara’nın el değmemiş ormanlarını yerleşime açarak yaşanacak doğa tahribatı yanı sıra ucuza arsa elde edip milyarlarca liraya satmak suretiyle oluşacak rant geliri kimlerin kasasına akacak?
Sorun 3. köprü veya Kuzey Marmara Otoyolu’nun nereden geçeceği değildir. Sermaye birikim süreçleri kendini yeniden üretmenin aracı olarak ülkemizde kentsel alanları seçti ve bu durum siyasal iktidarın işine geliyor. Bunun için rant projeleri yapması gerekiyor, sermayenin ilgisini çekecek yeni mekanlar üretmesi gerekiyor ve bunların sorunsuz, elverişli bölgelerde olması gerekiyor. Siyasal iktidar ve yandaşları bu ranttan besleniyor. Ne yönetimin demokratikleşmesi ne de kentlerin planlanması bunların derdi. Kesilen 250 bin ağaç skandalı başbakanın deyimiyle “gelip geçer.” Siz yüreğinizi ferah tutun yanlış da olsa rantınız akmaya ve iktidarınız da yolunda “durmadan” yürümeye devam edecek. Ta ki derdi olanlar, doğa talanına dur diyenler, gadre uğrayanlar ve tüm ötekiler kendi birliğini kurup iktidarı alana dek.

*Eğitim emekçisi                                                                      

ÖNCEKİ HABER

Baraj 21 köyü yok edecek

SONRAKİ HABER

Seçimle gelenler, hiç gitmezler mi?

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...