15 Temmuz 2013 17:37

‘Palalı’ya hapis istemi önergesi

CHP Grup Başkanvekili Emine Ülker Tarhan, İstanbul’da eylemcilere palalı saldırı düzenleyen ve birçok ilde benzeri örneklerin yaşandığı saldırıların TCK’da ceza kapsamına alınması için yasa teklifi verdi.Tarhan’ın verdiği önerge şöyle; “a) TCK ve ceza hükmü taşıyan özel kanunlarda suç ola

‘Palalı’ya hapis istemi önergesi
Paylaş

CHP Grup Başkanvekili Emine Ülker Tarhan, İstanbul’da eylemcilere palalı saldırı düzenleyen ve birçok ilde benzeri örneklerin yaşandığı saldırıların TCK’da ceza kapsamına alınması için yasa teklifi verdi.
Tarhan’ın verdiği önerge şöyle; “a) TCK ve ceza hükmü taşıyan özel kanunlarda suç olarak düzenlenmiş olsa dahi evrensel hukuk kuralları, Anayasa, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi ve AİHM içtihatlarında yer alan ifade, toplantı ve gösteri yürüyüş hakkı, haberleşme hakkı, basın özgürlüğü ve örgütlenme özgürlüğünün kullanılmasına hukuka aykırı bir davranışla engel olan kimse 2 yıldan 5 yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.
Suçun silahla işlenmesi veya halkta korku, kaygı ya da panik yaratması halinde ceza yarı oranında arttırılır.

‘TAHRİK VE TEŞVİK DE CEZALANDIRILSIN’

Suçu tahrik ve teşvik edenler hakkında da sanıkla aynı cezaya hükmedilir.
Bu suçun işlenmesi sırasında,  yaralama, yaralamaya teşebbüs, tehdit, cinsel taciz gibi eylemlerin gerçekleşmesi ve başkaca ceza hükmü taşıyan maddelerin ihlal edilmesi halinde sanık hakkında ayrıca o suçlardan da cezaya hükmedilir.”

NAZİ VE DARBE HUKUKU UYGULAMALARI

Emine Ülker Tarhan, Nazi ve darbe hukukunun çerçevesine nasıl gaz odaları, işkence, cinayet, ırza geçme, hatta “copa ne gerek…”, “asmasaydık da beslese miydik?..” söylemleri sığdırılabilmişse, AKP hukukunun çerçevesine masumların üzerine palayla saldırmak gibi eylemleri sığdırmanın da “kafa kesmenin dahi hukuk çerçevesinde görülmesini yadırgamayan” anlayış için doğal olduğunu ifade etti. Tarhan, “hukukun egemen gücün meşruiyet silahı” olması fikrini reddettiği için, bu yasa teklifini verdiğini açıkladı. Tarhan, “palayla halka saldırmak evrensel hukukun çerçevesine uymadığından ve iktidarın saldırganları koruduğuna inandığımdan, özgürlükleri tehdit eden bu eylemlere karşı bir yasal düzenlemeyi zorunlu görüyorum” dedi. (Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Taksim esnafı gaz değil müzik istiyor!

SONRAKİ HABER

Aydın yoğun bakımda, ailesi hastane önünde

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa