15 Temmuz 2013 15:33

Yargıtay’da ‘Balyoz’ mesaisi

İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen 361 sanıklı Balyoz davasının temyiz duruşması Yargıtay’da başladı.Sanık sayısının çok olması nedeniyle Yargıtay Konferans Salonu’nun duruşma salonuna çevrildiği temyiz duruşmasında 120 avukat savunmanlık yapıyor ve duruşmalar Cuma gününe kadar devam edecek.Duruşma

Yargıtay’da ‘Balyoz’ mesaisi
Paylaş
Hasan Akbaş

Sanık sayısının çok olması nedeniyle Yargıtay Konferans Salonu’nun duruşma salonuna çevrildiği temyiz duruşmasında 120 avukat savunmanlık yapıyor ve duruşmalar Cuma gününe kadar devam edecek.

Duruşmanın görüleceği Yargıtay’ın çevresinde polisin olağanüstü önlem alması dikkat çekti. Gazeteciler dahi dört ayrı arama noktasından geçtikten ve salona, kimlik karşılığı verilen barkodu okuttuktan sonra girebildi. Kalabalık nedeniyle zaman zaman izdihamın yaşandığı Yargıtay’da polisin kışkırtıcı ve küfürlü yaklaşımından gazeteciler de nasibini aldı.

DURUŞMAYA İLGİ YOĞUN

240 kişilik salonun 120 kişilik bölümü avukatlara, 42 koltuk da basına ayrıldı. Geriye kalan 78 kişilik sıra ise tutuklu yakınlarına ayrılırken, duruşmayı izlemek isteyen ailelerin kalabalık olması nedeniyle çok sayıda kişi ayakta kaldı. CHP Genel Başkan Yardımcısı Bülent Tezcan da duruşmayı izleyenler arasındaydı.

Saat 9.00’da başlaması beklenen duruşma 40 dakika gecikti. Yargıtay 9. Ceza Dairesi Başkanı Ekrem Ertuğrul başkanlığında beş Yargıtay üyesiyle başlayan duruşma da başkan ilk olarak duruşmanın pazartesi, salı, çarşamba ve perşembe günleri kesintisiz devam edeceğini açıkladı.

ELEKTRİK KESİNTİSİ ENGEL OLAMADI

Duruşmanın herkese açık olduğunu belirten Başkan Ertuğrul, salonun yer kapasitesini de hatırlatarak, önceliğin sanık avukatları, yakınları ile basına ait olduğunu ifade etti. Duruşma tetkik hakiminin hazırladığı raporun ve Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı tebliğnamesinin okunmasıyla devam etti. Salonda zaman zaman elektrik kesintisi de yaşandı, buna rağmen duruşma devam etti.

TARTIŞMA YAŞANDI

Sanık avukatlarından Ali Rıza Dizdar’ın öncelik talebine mahkeme başkanı olumsuz yanıt verdi. Sonrasında yaşanan gerilim üzerine Avukat Celal Ülger, “Sayın Başkan, sesinizi yükselttiniz. Bunu avukatlar olarak kabul etmiyoruz” derken Mahkeme Başkanı Ertuğrul, “Sizden talimat alacak değilim” şeklinde yanıt verdi.

Tartışmaların ardından ilk konuşan Avukat Kazım Yiğit Akalın savunmasında, “Sözde Balyoz davası 367 kişi için kurulmuş bir komplodur. Bu komplo, komplocuların aracılığıyla yargı eliyle gerçekleştiriliyor” dedi.

GENELKURMAY ÖNÜNDE PROTESTO

Duruşma devam ederken dışardaki bir grup izleyici de Genelkurmay Başkanlığı önünde durma eylemi yaptı. Genelkurmay önüne yürümek isteyen grup üyelerine görevli sivil askerler engel olmak istedi. Eylemciler, görevli askere “35. madde değişti artık karışamazsınız” şeklinde tepki gösterdi. Bunun üzerine asker, grubun yanından ayrılırken, protestocular Genelkurmay Başkanlığı’nın protokol girişinde toplandı. Daha sonra gelen polisin uyarılarıyla grup, giriş önünden ayrıldı.


NE OLMUŞTU?

Davaya isim olan ‘Balyoz’, Mart 2003’de 1. Ordu Komutanlığı’nda dönemin hükümetini devirmek için hazırlandığı iddia edilen askeri darbe planının adı. Plan hakkında 20 Ocak 2010 tarihinde İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nca soruşturma başlatıldı. Açılan davaya 19 Haziran 2010’da İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi’nde başlandı. Dava Eylül 2012’de sonuçlandı.


256 KARARIN ONANMASI İSTENİYOR

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı, davayla ilgili hazırladığı tebliğnameyi Yargıtay 9. Ceza Dairesi’ne gönderdi. Başsavcılık, aşağıdaki isimlerin yanı sıra 256 kişi hakkında verilen mahkumiyet kararının onanmasını istendi:
*Eski Hava Kuvvetleri Komutanı Emekli Orgeneral Halil İbrahim Fırtına (20 yıl),
*Eski Deniz Kuvvetleri Komutanı Emekli Oramiral Özden Örnek (20 yıl),
*Eski 1. Ordu Komutanı Emekli Orgeneral Çetin Doğan (20 yıl),
*Orgeneral Bilgin Balanlı (18 yıl),
*MHP Milletvekili Emekli Korgeneral Engin Alan (18 yıl),
*Emekli Orgeneral Ergin Saygun (18 yıl),
*Eski MGK Genel Sekreteri Emekli Orgeneral Şükrü Sarıışık (18 yıl).
Tebliğnamede ayrıca 67 sanık hakkındaki mahkumiyet kararının da bozulması istendi. (Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

'68'den Gezi'ye: Çanlar neoliberalizm için çalarken

SONRAKİ HABER

MHP-AKP tartışması büyüyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa