15 Mayıs 2011 13:03

‘Anadilinde eğitim’ yeniden Eğitim Sen tüzüğünde

EĞİTİM SEN 8. Olağan Genel Kurulu sona erdi. Açılan kapatma davası nedeniyle sendika tüzüğünden çıkarılan “Eğitim Sen anadilinde eğitimi savunur” ibaresi, genel kurulda yeniden tüzüğe girdi. Sendikal yapılanmaya ilişkin de geniş bir içeriğe sahip olan tüzük değişikliğinin şube kongrelerinde tartışılmamı

‘Anadilinde eğitim’ yeniden Eğitim Sen tüzüğünde
Paylaş
Cem Gurbetoğlu

Eğitim Sen Genel Kurulu’nda dün gergin dakikalar yaşandı. Delege konuşmaları için öğle saatlerinde verilen yeterlilik önergesi çok sayıda delegenin tepkisine neden oldu. Genel kurulda söz haklarının ellerinden alındığını savunan bir grup Emek Hareketi delegesi kürsüye çıkarak durumu protesto etti. Bunun üzerine yeterlilik önergesi geri çekilerek, delege konuşmalarına devam edildi.

TÜZÜK DEĞİŞİKLİĞİNDE ÇOĞUNLUK ARANMADI

Delege konuşmalarının ardından tüzük değişikliğine ilişkin karar önergeleri oylamaya sunuldu. Sendikanın yapısına ve işleyişine dair geniş bir kapsamı olan tüzük değişikliği, şube kongreleri ve iş yeri seçimlerinde tartışmaya açılmadığı için bir çok delegenin tepkisini çekti. Yapılan tüzük değişikliğiyle Merkez Yönetim Kurulu yerini Merkez Yürütme Kurulu’na, Başkanlar Kurulu yerini Genel Meclis’e bıraktı. Divanın, tüzük değişikliği için gerekli salt çoğunluğun (261) genel kurulda bulunma koşuluna bakmadan oylamaya başlaması ve sürdürmesi tepki topladı. Delegeler tarafından zaman zaman çoğunluk yoklaması istendi. Divanın kabul oylarını saymamasına delegeler müdahale etmek zorunda kaldı.

2005’TE ÇIKARDILAR, 2011’DE KOYDULAR

En dikkat çeken değişiklik anadilde eğitim hakkına ilişkin oldu. Anadilde eğitim hakkına tüzüğünde yer verdiği için Genelkurmay’ın isteği üzerine hakkında dava açılmasının ardından, 3 Temmuz 2005’de Olağanüstü Genel Kurulu toplayan Eğitim Sen, DEMEP, DSD ve Sendikal Birlik gruplarının ortak tutum almasıyla “Eğitim Sen anadilde eğitimi savunur” ibaresini tüzüğünden çıkarmıştı.

“Toplumun bütün bireylerinin, temel insan hakları ve özgürlükleri doğrultusunda, demokratik, laik, bilimsel ve parasız eğitim görmesini savunur” şeklindeki tüzüğün 2. maddesinin c) bendi, “Toplumun bütün bireylerinin, temel insan hakları ve özgürlükleri doğrultusunda, herkesin anadilinde, cins ayrımcı olmayan, eşit, demokratik, laik, bilimsel, parasız ve kamusal nitelikli eğitim görmesini savunur” halini aldı.

Emek Hareketi adına konuşan İsmail Sağdıç, 2005’teki tartışmalı Olağanüstü Genel Kurul’da anadilde eğitimin tüzükten çıkarılmasına karşı çıktıklarını hatırlattı. “Çıkmasına onay vermediğimiz bu maddeyi tekrar tüzükten çıkarmak zorunda kalmayacağımız bir kararlılıkla onaylayalım” diyen Sağdıç, yasal zorunluluklar ve anadilde eğitim hakkı dışındaki tüzük değişikliğinin aşağıdan tartışılarak yapılmak üzere ertelenmesi önerisi yaptı.

Anadilde eğitime ilişkin madde oybirliğiyle kabul edildi. Oylamanın ardından Emek Hareketi delegeleri Türkçe ve Kürtçe “Anadil haktır engellenemez”, “Yaşasın halkların kardeşliği” sloganları atarak salondan çıktı. (Ankara/EVRENSEL)


İKİ LİSTELİ SEÇİM

Genel kurulda ilk günden sert tartışmalara yol açan DEMEP ve DSD ittifakının yönetim kurulunu şekillendirme çabası, Devrimci Kamu Çalışanları (DKÇ) ve Sendikal Birlik grubunun bir bölümünün katılımıyla sonuçlandı. Oluşan ittifakın yönetim kurulu listesi şu isimlerden oluştu: Ünsal Yıldız, Tuğrul Culfa (DSD), Mehmet Bozgeyik, Abdullah Karahan, Sakine Esen  Yılmaz (DEMEP), Betül Korkut (DKÇ) ve Mustafa Ecevit (Sendikal Birlik).

DEMEP ve DSD’nin tek belirleyeni olduğu bir ittifakta yer almayacağını açıklayan Emek Hareketi ise yönetim kuruluna 3, denetleme ve disiplin kurullarına da birer aday gösterdi. İsmail Sağdıç, Güven Boğa ve Elif Çuhadar Emek Hareketi listesinin yönetim kurulu adayları olurken, Denetleme Kurulu’na Murat Kahraman, Disiplin Kurulu’na Ali Güneş aday gösterildi. Emek Hareketi, KESK delegeliği için de 70 aday gösterdi. Seçimlerde Eğitim Sen’in yönetim kurulu ve zorunlu organların dışında, 234 KESK delegeliği de seçilecek.

ÇOCUKLU DELEGE TARTIŞMASI

Genel kurulda kadınların sendika yönetiminde yer alması için pozitif ayrımcılık sağlanması ve kadın sekreterliğinin kadın üyelerce yürütülmesi konusunda da tüzük değişiklikleri onaylandı.

Tüzük değişikliklerine ilişkin tartışmalarda zaman zaman salonda gergin anlar yaşandı. Tüzük değişikliklerine ilişkin önergelerin aleyhine söz alan delegelerle, önerge sahibi gruplar arasında sert tartışmalar yaşandı. Tartışmalar delegelerin birbirinin üzerine yürümesine kadar vardı. Genel kurula çocuğuyla katılan bir kadın delege tepki gösterince başka bir kadın delegeden “çocuğunla gelmeseydin” yanıtını aldı. Bu cevaba öfkelenen bir çok kadın delege “Çocuğumuz varsa delege olamayacak mıyız?​” diyerek salonu terketti.

ÖNCEKİ HABER

Siirt'e yüzlerce asker sevkedildi

SONRAKİ HABER

Mersin’deki Kürtlere ikinci göç dayatması

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...