15 Temmuz 2013 13:35

Hükümetin Yavuz ısrarı

3. köprüye “Yavuz Sultan Selim” adının verilmesiyle ilgili eleştirilere yanıt veren Ulaştırma, Denizcilik ve Habercilik Bakanı Binali Yıldırım, “Alevi katliamı bir efsanedir, gerçeklikle alakası yoktur” dedi. Hükümetin Yavuz ısrarı ise tepki çekmeye devam ediyor. Hubyar Sultan Alevi Kültür Derneği Başkanı ve ga

Hükümetin Yavuz ısrarı
Paylaş
İsmail Afacan

YILDIRIM: ALEVİ KATLİAMI BİR EFSANEDİR

NTV canlı yayınında konuşan Binali Yıldırım, Köprüye “Yavuz Sultan Selim” adı verilmesinin kamuoyunda tepkiyle karşılanmasını da değerlendirerek 3. köprünün adının değişmeyeceğini söyleyerek şöyle devam etti: “Köprünün adı değişmeyecek. Yavuz Sultan Selim Alevi kırımına dair iddialar soyut iddialardır. Bunu İstanbul Üniversitesi Feridun Emecen yıllar süren çalışmalarıyla ortaya çıkarmıştır. ‘Alevi katliamı bir efsanedir, gerçeklikle alakası yoktur’ diye ortaya koymuştur. Bu iki Türk sultanının kaprisidir, ‘Sen üstünsün ben üstünüm’ savaşıdır. Artık bunları aşmamız lazım. Aleviler Alevi hassasiyeti, Sünniler Sünni hassasiyeti... Aşalım artık bunları.”

ASIL KATLİAM BİLİNÇALTINA YAPILDI

Hubyar Sultan Alevi Kültür Derneği Başkanı ve gazetemiz yazarı Ali Kenanoğlu, Osmanlı’da sadece Yavuz Sultan Selim döneminde değil, birçok dönemde Alevi katliamı olduğunu belirtti. “Yavuz Sultan Selim’in 40 bin Alevi’yi katletmesinden öte, Alevileri zındık, kafir, katli vacip göstererek ötekileştirilmesini kanunlarla meşrulaştırılmıştır” diyerek tepki
gösteren Kenanoğlu, asıl katliamın bilinçaltında yapıldığını söyledi. Sorunun, bir kişinin katil olup olmamasından çok 21. yüzyılda tartışmalı bir ismin verilmesi olduğunu vurgulayan Kenanoğlu, “21. yüzyılda geleceğimizi birlikte kuracaksak, katilleri meşrulaştırmak için isimleri köprülere verilmemeli. Alevilere en büyük eziyet Yavuz Sultan Selim zamanında yapılmıştır. Yavuz Sultan Selim’i affedecek değiliz, ismini köprüye koyanları da affetmeyiz” diye konuştu.

KÖPRÜYE SAVAŞÇI İSMİ VERİLMEMELİ

Şair yazar Sennur Sezer ise Yavuz Sultan Selim döneminde siyasal sebeplerle ve Safavilerle olan savaşlar yüzünden Alevi katliamı yapıldığının bilindiğini belirtti. Sezer, Alevilere katliam yapılmadığını söyleyenlerin Şeyhülislam Ebussuud’un Efendi’nin fetvalarına bakmalarının yeterli olduğunu söyledi. Sezer, “Ayrıca Tarihçi İlber Ortaylı’nın dediği gibi bir köprüye bir savaşçının ismini vermek yanlış. Bir köprüye bir mimarın, bir seyyahın ismini vermek daha doğru, bir savaşçının ismi kendine uygun yapılara verilmeli” dedi. (İstanbul/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Başbakandan cesaret alıyorlar

SONRAKİ HABER

İşte bunlar hep telekinezi!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...