15 Temmuz 2013 13:02

Avantaj Fransa’da

Fransa ve Gana arasında oynanan yarı final mücadelesi grup maçındakine nazaran daha çekişmeliydi. Bunun nedeni sonuçtan öte iki ekibin de artık daha fazla ‘takım olması’ydı. Fransalı oyuncular da bunu dile getirmişlerdi. Aynı şekilde Gana’da da Sellas Tetteh’in öğrencileri her geçen maç daha cesur ve oturmuş

Avantaj Fransa’da
Paylaş
Volkan Ağır

Fransa ve Gana arasında oynanan yarı final mücadelesi grup maçındakine nazaran daha çekişmeliydi. Bunun nedeni sonuçtan öte iki ekibin de artık daha fazla ‘takım olması’ydı. Fransalı oyuncular da bunu dile getirmişlerdi. Aynı şekilde Gana’da da Sellas Tetteh’in öğrencileri her geçen maç daha cesur ve oturmuş bir futbol oynuyordu. Afrika temsilcisinin Horozlar karşısında en büyük dezavantajı stoper ikilisi Nketiah ve Lartey’in maça ilk 11’de başlamamış olmasıydı. Buna bir de sakat ve cezalılar eklenince çok farklı bir takım çıktı sahaya. Gana’da stoperdeki değişiklik takım içi iletişimi zayıflatınca, Fransa’nın özellikle ilk yarıda Digne ile soldan baskılı oyununu seyrettik. Bence yeni bir Ribery olan Thauvin’in defansın arkasına sarkışları da Gana savunmasını epey bir salladı. Kaleci Antwi sadece 45 dakika oynayabilmiş olsa da maçta farkın açılmasına engel olan isimdi. Fransa’nın final yolundaki en büyük avantajının da tüm eleme maçlarını uzatmaya gitmeden tamamlaması olduğunun altını çizelim. Gana ise Portekiz’le temposu yüksek bir 90 dakika ve 120 dakikalık Şili maçı oynadı.

GÖNÜLLERİN ŞAMPİYONU IRAK

Gana gibi Irak da Uruguay karşısına 2 eleme maçını da 120 dakika sonra tamamlayarak geldi. Güney Kore mücadelesi de penaltılarla sonuçlandı. Uruguay ise önce 10 kişi kalan Nijerya karşısında 90 dakika oynadı. Sonrasında ise İspanya karşısında 120 dakikalık bir direniş maçını tamamladı. Bu yüzden Irak, golü bulana dek atak ve etkili oldu ve sonra savunmaya çekildi.  H.Tarık ve Ali Adnan ile sol kanadı çok iyi kullandı Irak. Mohammed Hameed ise yine maçı kurtarmaya en yakın olan oyuncuydu. Takımın diğer kaptanı Ali Adnan ile çarpışıp kafalarını yarmalarının ardından yine korkusuzca her pozisyonda yan yana düşmeleri takımsal bir final arzusunun sembolüydü. Ancak bu isteği Juan Verzeri’nin ikinci yarıda oyuna aldığı 3 oyuncu Rolan, Avenatti ve Bueno organizasyonu 87. dakikada bozdu. Penaltılarla sonuçlanan karşılaşmada kaleci M. Hameed ilk penaltıyı kurtararak takımı için bir kez daha kahraman olacaktı ki ona takım arkadaşı Salman son penaltıyı dışarı atarak izin vermedi ve bir rüyanın güzel sonla tamamlanmasına mani oldu. Neyse ki gönülden sevdiğimiz bu oyunda ‘gönüllerin şampiyonu’ diye bir tabir türetmişiz futbol jargonunda Irak gibi takımlar için.
Turnuvalarda kimin şampiyon olabileceğini oynanan futbolla birlikte kuralar çekildiği anda takımın izleyeceği yoldan tahmin etmek mümkün olur. Fransa bu açıdan şanslı bir yol izledi. Hem teknik hem fizik olarak kendisine nazaran zayıf rakiplerle eşleşen takım bu maçları 90’ar dakikada tamamlayarak finale geldi. Uruguay ise Nijerya, İspanya ve Irak gibi çok daha zorlu mücadeleler oynadı. Bu nedenle daha dinlenmiş bir şekilde final maçına çıkacak olan Fransa, tarihinde ilk kez FIFA U20 Dünya Kupası’nı müzesine götürebilir.
Irak-Gana arasındaki üçüncülük maçı saat 18.00’de Türk Telekom Arena’da oynanacak. Fransa-Uruguay final maçı aynı statta saat 21.00’de başlayacak ve kupanın sahibi belli olacak.

ÖNCEKİ HABER

‘İntikam yasasına’ karşı alandaydılar

SONRAKİ HABER

Dersim'de orman yangını

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...