11 Temmuz 2013 12:16

ABD’nin darbe hediyesi

ABD, Mısır’daki siyasi karışıklığa rağmen, Mısır Silahlı Kuvvetleri tarafından sipariş edilen 4 adet F-16’yı teslim etme planlarında değişiklik olmadığını açıkladı. Amerikalı üst düzey yetkililer, sipariş edilen 4 adet F-16’nın birkaç hafta içinde Mısır’a teslim edileceğini söyledi. Bu teslimat, 20 uç

ABD’nin darbe hediyesi
Paylaş

Mısır, Eski Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi’nin devrilmesinin ardından başlayan gerginliğin Sinai Yarımadası’nda yoğunlaşması üzerine operasyon hazırlıkları yapıyor. The Times gazetesinin haberine göre, operasyon birkaç gün içinde başlayabilir. Ancak Mısırlı yetkililerin aralarındaki barış antlaşmasının şartları gereği Tel Aviv’den izin almak zorunda. The Times’a konuşan İsrail ordusundan bir kaynak, ‘Kahire’nin talebini reddetmeleri için bir neden görmediklerini’ belirtti.
Mısır’ın Gazze sınırına çok sayıda asker ve teçhizat sevk ettiği bildirildi. El Meyadin televizyonu, Gazze sınırına sevk edilen teçhizatlı Mısır askeri birliklerinin olağanüstü kalabalık olduğunu bildirdi. Mısır ordusunun silahlı grupların Sina’daki güvenlik merkezlerini hedef alan saldırıları sonrasında Gazze sınırı boyunca yerleştirdiği asker sayısının son on yılda görülenden çok daha fazla olduğunu belirten el-Meyadin, askerlerin çokluğunun yanı sıra tankların da dikkat çektiğini ifade etti. Mısır ordusunun bölgeye yoğun asker sevkiyatının Gazze sınırını ve Gazze’den Sina’ya açılan tünelleri kontrol altında tutmaya yönelik olduğu bildiriliyor.

Son dönemde Sina’da artan güvenlik sorunlarıyla ilgili el-Meyadin televizyonuna konuşan Mısırlı bir uzman, “Sınır boyundaki bunca Mısır bayrağı Mısır ordusunun Sina’daki olaylarla ilgili olarak Gazze’deki Filistinlileri sorumlu tuttuğunu gösteriyor. Komutanlar Hamas’la Müslüman Kardeşler arasında ilişki olduğuna inanıyorlar; çünkü Gazze sınırından her birkaç dakikada silah sesleri işitiliyor” dedi.


ABD’DE DARBE TARTIŞMASI SÜRÜYOR

Mısır Cumhurbaşkanı Mursi’nin halk ayaklanmasının ardından ordu tarafından devrilmesi ABD tarafından “darbe” olarak nitelendirilseydi, bu ülkeye yönelik askeri yardımların kesilmesi gerekecekti. Beyaz Saray Sözcüsü Jay Carney, “yardım programlarında acil değişiklikler yapmanın ABD’nin menfaatine olmadığını” söyledi. Carney, ABD yönetiminin Mursi’nin devrilmesinin sonuçlarını değerlendirmeyi sürdürdüğünü belirtti.


MÜSLÜMAN KARDEŞLER’İN LİDERİ BEDİİ ARANIYOR

Müslüman Kardeşler hareketinin devrik İslamcı liderin göreve döndürülmesi için düzenlediği gösteriler devam ediyor. Mısır Dışişleri Bakanlığı sözcüsü, İslamcı çizgideki ilk Cumhurbaşkanı Mursi’nin ordu tarafından güvenli bir yerde tutulduğunu ve kendisine “saygınca” davranıldığını söyledi. Müslüman Kardeşler’in Lideri Muhammed Bedii ve hareketin 9 diğer üst düzey ismi hakkındaki arama emri hâlâ yürürlükte. Bedii ve arkadaşlarının, pazartesi sabah 50’den fazla kişinin hayatını kaybettiği olayla ilgili olarak suçlandığı söyleniyor. Ölenlerden birinin subay, ikisinin polis olduğu kaydedilmişti.


206 KİŞİ TUTUKLANDI

Mısır Cumhurbaşkanlığı Muhafızları binası önünde 50’den fazla kişinin ölümüyle sonuçlanan olayla ilgili 206 kişinin tutuklandığı bildirildi.
Mısır’da yayımlanan el-Yovu’s- Sabi gazetesi, Kahire’nin doğu bölgesi savcısının Cumhurbaşkanlığı Muhafızları binası önünde yaşanan olayla ilgili olarak 206 kişinin 15 gün tutuklanmasına karar verdiğini bildirdi. Haberde 446 kişinin ise vekaletle serbest bırakıldığı ifade edildi. Mısır savcısının sanıkları, “Askeri tesislere saldırmaya çalışmak”, “Polise ve askere saldırmak”, “Bir güvenlik görevlisini öldürmek”, “Kamu düzenini bozmak”, “Halk arasında korku ve dehşet yaratmak” ve “Yasa dışı silah bulundurmak”la suçladığı bildiriliyor. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

ABD'nin Mısır'a para yardımı ve darbe

SONRAKİ HABER

Mahkeme Mem ile Zin için karar verdi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...