11 Temmuz 2013 12:13

ABD'nin Mısır'a para yardımı ve darbe

Beyaz Saray Sözcüsü Jay Carney’in, Mısır’daki askeri müdahaleyi demokratik süreç içerisinde bir “darbe” olarak adlandırması durumunda bu açıkça, ABD’nin Mısır’a yaptığı büyük miktardaki yardımların da kesilmesi anlamına gelecek.Bu, ABD yasalarında siyah beyaz ayrımı kadar a&cced

ABD'nin Mısır'a para yardımı ve darbe
Paylaş
Mark Mardell

Beyaz Saray Sözcüsü Jay Carney’in, Mısır’daki askeri müdahaleyi demokratik süreç içerisinde bir “darbe” olarak adlandırması durumunda bu açıkça, ABD’nin Mısır’a yaptığı büyük miktardaki yardımların da kesilmesi anlamına gelecek.
Bu, ABD yasalarında siyah beyaz ayrımı kadar açık bir şekilde belirtilmiş: “Seçimle başa gelmiş devlet başkanının askeri darbe ya da kararname ile devrildiği ülkelere tahsis edilen veya verilmesi uygun görülen fonların ödenmesi veya doğrudan mali destek sağlanması yönünde bir yükümlülük yoktur.”
ABD’nin Mısır’a yardımı az buz değil. ABD Devlet Başkanı Barack Obama, Mısır’a gelecek yıl 1.5 milyar dolar ödemeyi planlıyor. Para yardımının kesilmesi durumunda, ABD’de silah üreticilerinin de zarar göreceği söyleniyor.
Dolayısıyla Beyaz Saray Sözcüsü Carney, ‘darbe’ yerine Muhammed Mursi’nin ‘görevden uzaklaştırılması’ ifadesini kullanıyor ve yardımların kesilmesinin ABD’nin çıkarına olmayacağını söylüyor: “Bu, çok önemli sonuçları olabilecek karmaşık ve zor bir sorundur.”
Tekrar gözden geçirilecek olan nakit yardımı çekilebilir. Ama, ABD Devlet Başkanı, kendi fikrini dile getirmeye yanaşmıyor.
Fakat Cumhuriyetçi Senatör John McCain, Mursi ile ilgili kaygıları olsa dahi yardımın durdurulması çağrısında bulundu: “Ordunun çok kararlı bir rol oynadığı bu yaşananlara, darbe dışında başka bir ifadeyle açıklık getirmek benim için çok güç. Mısır’a kritik desteği askıya almak istemiyorum ama bu durumda doğru olanın bu olduğuna inanıyorum.”
Başkan Obama, Mısır ordusu üzerindeki nüfuzunu arttıracak seçeneğin hangisi olduğunu tartışıyor olabilir. Ama Obama’yı dinleyip dinlemedikleri açık değil.
Beyaz Saray’dan yapılan en tutarlı çağrı şiddetin sona erdirilmesi yönündeydi.

ÖNCEKİ HABER

Kürtaj yasası tartışılıyor

SONRAKİ HABER

ABD’nin darbe hediyesi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...