15 Mayıs 2011 09:23

Hasret Gültekin anıldı

2 Temmuz 1993’te Sivas’ta Madımak Oteli’nde 33 aydın ve sanatçı ile birlikte katledilen halk ozanı Hasret Gültekin, Cumartesi günü Almanya’nın Köln kentinde çok sayıda sanatçı ve kurum temsilcisinin katılımıyla yapılan bir etkinlikle anıldı.Köln Belediyesi’nin ev sahipliği yaptığı etkinliğin a&cce

Hasret Gültekin anıldı
Paylaş
Yücel Özdemir

Köln Belediyesi’nin ev sahipliği yaptığı etkinliğin açılış konuşması yapan Belediye Başkanı Hans Werner Bach, Hasret Gültekin’in Sivas’ta yakılmadan önce Köln’de yaşadığını ifade ederek, Kölnlüler olarak onu her yıl andıklarını, bundan sonra da anmaya devam edeceklerinin ifade etti. Almanya tarihinde de insanların benzer şekilde katledildiğini hatırlatan Bach, benzer katliamların bir kez daha yaşanmaması için tarihle yüzleşmek gerektiğini vurguladı.

Daha sonra sahneye çıkan Hasret Gültekin’in eşi Yeter Gültekin şunları söyledi: “1994’ten beri Hasret’in doğum günü olan 1 Mayıs’a denk getirecek şekilde etkinlikler düzenliyoruz. Bu etkinliklerde bir taraftan katliamı bir kez daha lanetlerken diğer taraftan da Hasret’ten bize geriye kalanları gelecek kuşaklara anlatıyoruz.”

Hasret Gültekin’in 29 Mayıs 1993’te Solingen’de Genç Ailesi’nin beş ferdinin Neonaziler tarafından katledilmesini protesto etmek üzere Köln’de yapılan yürüyüşe katıldığını ifade eden Gültekin, “Nereden bilecekti ki bir ay sonra kendisi de benzer bir şekilde Sivas’ta katledilecekti. Solingen’de Almanya, benzer acıların bir kez daha yaşanmaması için devlet olaya sahip çıktı, anıt yaptı ve her yıl de anma etkinlikleri düzenliyor. Sivas’ta ise tersi bir durum söz konusu. Hasret ve diğer 33 canın yakıldığı Madımak Oteli daha düne kadar lokanta olarak kullanılmaya devam ediliyordu. Biz Madımak’ın müze olmasını talep etmeye devam edeceğiz” dedi.

Etkinlikte Hasret Gültekin, Nazim Hikmet ve Berthold Brecht’ten şiirler okunurken Mikail Aslan, Moğollar, EleganCi, Beser Şahin, Cemil Qıcgiri, Gani Nar ve Güler Gültekin sahne aldı. (Köln/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Ordu Kadın Meclisi’nden sığınma evi kampanyası

SONRAKİ HABER

Mimar ve mühendisler bezirgan saltanatına karşı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...