11 Temmuz 2013 11:39

Düğüm

İp, dokuma, zincir... Nereden bakarsanız bakın işçi sınıfına çok yakın kelimelerdir ve bu kelimeler dillendirildiğinde ve güçlendiğinde kapitalizm titreyecektir. Hafta içerisinde Fransa’daki Genel İşçiler Konfederasyonu (CGT) yaptıkları ziyarette Renault işçilerine uluslararası desteğini gösterdi. Yapılan sendika ziyare

Düğüm
Paylaş
Ceyhun Yılmaz

İp, dokuma, zincir... Nereden bakarsanız bakın işçi sınıfına çok yakın kelimelerdir ve bu kelimeler dillendirildiğinde ve güçlendiğinde kapitalizm titreyecektir. Hafta içerisinde Fransa’daki Genel İşçiler Konfederasyonu (CGT) yaptıkları ziyarette Renault işçilerine uluslararası desteğini gösterdi. Yapılan sendika ziyaretinde mücadelenin bağlantılı olduğu vurgulandı. Zincir dünyanın bütün işçilerini birleştirecek güce ve bir titreyişi tüm dünyaya etkisini gösterecek güçtedir. Mısır, Tunus, Brezilya...
Buradan da görüldüğü gibi düğümler kelepçe, halka, kazık gibi cisimleri bağlamak için kullanılır. İşçi sınıfı zincirinin halka şeklinde “halk” ile birleşmesi kaçınılmaz iken iktidarlar genelde yolsuzluk, para aklama gibi argo deyimle halka “kazık atma” terimiyle bilinirler.
Düğümler, oluşturdukları maddenin özelliklerine bağlı olarak dayanıklılık gösterir. Türkiye’de Gezi direnişi ile başlayan işçi, işsiz, Türk, Kürt, Laz her milletten oluşan bu dayanıklılık ilk günkü kararlılık ve gücüyle sürmektedir.
Düğümlerde dayanıklılık kazanmasını ve kaybetmesini sağlayan bir diğer etken ise bağlanma yöntemidir. Bugün ülkemizde 31 Mayısta başlayan direnişin İstanbul, Ankara, Sakarya gibi birçok yerinde parklarda forum şeklinde sürdürüldüğü düşünüldüğünde bu düğümün bağlanma şekli kusursuz, güvenilir  ve kararlı olduğu görülmektedir. Bu da bizlere gösteriyor ki elbette bu direniş daha çok takvim yapraklarını geride bırakacaktır.
Düğümü çözmek için öncelikle bir tuş yeterli.  Saat 21.00’de televizyonunuzu açıyorsunuz ahh pardon HAYAT TV diyecektim size en yakın parktaki foruma koşuyorsunuz.

*Sakarya Üniversitesi

ÖNCEKİ HABER

Ali öldü, bakanlık daha soruşturuyor

SONRAKİ HABER

Karayılan: Süreç tıkanma aşamasında

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...