11 Temmuz 2013 11:13

Brezilya’da sermaye lobisi devrede

BREZİLYA’da kamu hizmetlerinin yetersizliği, yolsuzluk, halkın karar alma süreçlerinden dışlanması ve dünya kupası ile olimpiyatlar için halkın cebinden milyar dolarlar harcanmasına karşı başlatılan eylemler, mahalle inisiyatiflerinin öncülüğünde devam ediyor.Hafta başında Rio de Janeiro’nun Santa Marta mahallesinde kira

Brezilya’da sermaye lobisi devrede
Paylaş

BREZİLYA’da kamu hizmetlerinin yetersizliği, yolsuzluk, halkın karar alma süreçlerinden dışlanması ve dünya kupası ile olimpiyatlar için halkın cebinden milyar dolarlar harcanmasına karşı başlatılan eylemler, mahalle inisiyatiflerinin öncülüğünde devam ediyor.
Hafta başında Rio de Janeiro’nun Santa Marta mahallesinde kiralardaki artış ve zorla yerinden etmeler şeklinde etkisini gösteren kentsel dönüşüm politikaları protesto edildi. Yaklaşık 150 evin yıkımını öngören projeye karşı 300’ü aşkın mahallelinin düzenlediği protestoda hükümet politikaları protesto edildi.

MİLYARDERLE IOC BAŞKANI AYNI FİKİRDE!

Eylemler sürerken protestocuları suçlayan “sermaye lobisi” de devreye girdi. Dünya Kupası ve Olimpiyatlar için yapılan inşaatların çoğunluğunu gerçekleştiren şirketin sahibi, milyarder Cesar Mata Pires, eylemlerde kendi şirketi OAS’ın hedef alınmasını “cahilce ve basitçe” olarak niteledi.
Bu konuda konuşan bir diğer üst düzey yetkili de Uluslararası Olimpiyat Komitesi (IOC) Başkanı Jacques Rogge idi. Jacques Rogge, büyük tepki çeken kamu harcamalarının, topluma uzun ömürlü faydaları dokunacak projeler ürettiğini savundu. Oysa Brezilyalıların gösterdiği tepkinin bir sebebi de turnuvalar sonrası halkın kullanmayacağı, devasa büyüklükte ve maliyette stadyumların inşa edilmesi. 3. ve 4.ligde 2 kulübü bulunan Brasilia’da 70 bin kişilik, dünyanın en pahalı 2. stadyumunun inşa edilmesi buna gösterilen örneklerden birisiydi.
Brezilya hükümeti, 2007’de turnuva için halkın cebinden hiç para harcanmayacağını iddia etmişti. Bugün gelinen noktada ise sadece dünya kupası için 13 milyar doları aşkın bir masraf ortaya çıktı.
(SPOR SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

AKP il başkanından gazetecilere: Eylemi bırakın namaz kılın

SONRAKİ HABER

+1 TV’de Gezi istifaları

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...