10 Temmuz 2013 13:11

Mısır'da ordunun anayasası hem darbeci hem şeriatçı

Mısır ‘da ordunun Muhammed Mursi’yi devirip geçici cumhurbaşkanı olarak atadığı Adli Mansur’un 33 maddelik geçiş anayasası hem şeriatçı ve darbeci yasalar yer alıyor, öyle ki Mübarek döneminde 24. sırada olan şerait tanımı geçici anayasada ilk maddeye kondu. Oysa ülkede Mursi’ye karşı başlatılan halk ayaklanmasının temel nedenlerinden biri de anayasaya ‘şeriatın yasaların kaynağı olduğu’ ifadesinin koyulması olarak gösteriliyordu.

ŞERİAT YASASI

Yeni “şeriat maddesi” şöyle: “Mısır Arap Cumhuriyeti; sistemi demokratik olan, vatandaşlık ilkesine dayanan, devlet dininin İslam, resmi dilin Arapça olduğu bir devlettir ve İslam Şeriatı’nın ilkeleri, yasamanın ana kaynağıdır.”

Meclisin üst kanadı olan Şura Meclisi’nden hiç bahsedilmemesi ve halk tarafından seçilmiş cumhurbaşkanına gönderme yapılması, tek kanatlı bir meclise sahip karma bir siyasi sistemin öngörüldüğünü gösteriyor. Parlamentoda sandalyelerin yarısı işçilere ve çiftçilere ayrılmıştı. Yeni taslakta böyle bir madde yok.

GREV HAKKI YOK

Taslakta tepki çekecek başka değişiklikler de var. Grev hakkından bahsedilmiyor. 7’nci madde, ifade özgürlüğünün “kanunlarla sınırlı olduğunu” vurguluyor. Devletin “kamu hizmeti” adıyla vatandaşları “zorla çalıştırmasına” imkan sağlayan 9’ncu madde korunuyor. Anayasa Mahkemesi 2012 Anayasası ile kırpılan yetkilerini 18’nci madde ile geri alıyor. 19’uncu madde ise sivillerin askeri mahkemede yargılanmasına imkan tanıyor.

‘YENİ DİKTATÖRLÜĞE ZEMİN HAZIRLANIYOR’

Ulusal Kurtuluş Cephesi, geçiş planı metni hazırlanırken kendilerine danışılmadığını belirterek, “anayasal kararnameyi reddettiklerini” duyurdu. Ayrıca Tamarud hareketi de ordunu hazırladığı taslağın yeni diktatörlüğe zemin hazırladığı gerekçesiyle kararnameyi reddetti.

‘KARARNAMEYİ DARBECİLER HAZIRLADI’

Müslüman Kardeşler’in (MK) siyasi kolu olan Hürriyet ve Adalet Partisi’nin Başkan Yardımcısı İssam el Eryan, “Darbeciler tarafından atanan kişinin hazırladığı kararnameyi” kabul etmeyeceklerini söyledi. MK, Mursi göreve iade edilene kadar eylem yapma kararı almıştı.


ORDUDAN UYARI

Mısır ordusu ayrıca ülkedeki tüm siyasi partileri, Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi’nin iktidardan düşürülmesini takiben ortaya çıkan geçiş sürecine engel olmamaları yönünde uyardı. Mısır Savunma Bakanı, ülkedeki tüm siyasi partilere, Mısır’ın ‘zorlu’ geçiş sürecine zarar verecek girişimlerde bulunmamaları yönünde uyarıda bulundu.

YENİ BAŞBAKAN HAZIM EL-BİBLAVİ OLDU

Mısır Geçici Cumhurbaşkanı  Adli Mansur, Ekonomist Hazım el-Biblavi’yi başbakanlığa atayarak yeni hükümeti kurmakla görevlendirdi. Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu eski başkanı ve Ulusal Kurtuluş Cephesi Sözcüsü Muhammed El Baradey ise Başbakan Yardımcısı olarak atandı. Selefilerin Nur Partisi el-Biblavi’nin başbakan olmasını desteklediğini, ElBaradey’in başkan yardımcılığını ise inceleyeceğini bildirdi.

TÜRKİYE’YE TARAFSIZLIK ÇAĞRISI

Mısır, Türkiye’nin Kahire Büyükelçisi Hüseyin Avni Botsalı’yı Dışişleri Bakanlığına çağırarak, Türkiye hükümetinden ülkedeki farklı kesimlere tarafsız yaklaşmasını istedi. Türkiye makamlarınca yapılan açıklamalarda darbe karşıtı söylemlere yer verilmiş ve Mursi’nin görevine iade edilmesi gerektiği belirtilmişti.  (DIŞ HABERLER)

Evrensel'i Takip Et