10 Temmuz 2013 13:02

CGT Sendikası Bursa’da işçilerle buluştu

Renault’nun Fransa’daki fabrikasında örgütlü olan CGT Sendikasının yöneticileri, bir takım temaslarda bulunmak üzere Bursa’ya geldi. Sendikacılar Fransa’daki ve Türkiye’deki Reanult çalışanlarının şartlarını değerlendirirken, işçilerin sendika seçme haklarına vurgu yaptılar.Renault’ta &ou

CGT Sendikası Bursa’da işçilerle buluştu
Paylaş
Önen Ersin

Renault’ta örgütlü olan CGT Sendikasının temsilcileri ilk olarak Bursa’da Renault’ta işten atılan işçilerle basına kapalı bir toplantı yaptılar. Renault Flins Fabrikası Sendika Genel Sekreteri Ali Kaya, Fransa’daki tüm Renault fabrikalarının ortak sendika temsilcisi Xavier Raynaud ve yine Renault sendika İşyeri Temsilcisi Cristophe Janvier’den oluşan heyet, toplantının ardından bir basın toplantısı düzenleyerek, Türkiye’deki işçilerle dayanışmalarını ileterek, burada Renault işçilerinin ve Renault’a üretim yapan yan sanayideki işçilerin çalışma koşulları ile ilgili edindikleri bilgileri Renault Dünya İnsan Kaynakları Müdürüne aktaracakları belirttiler.

Türkiye ve Fransa’da çalışma koşullarını da değerlendiren sendika heyeti,  Türkiye’deki bir Renault işçisinin yaklaşık 600 avro maaş aldığını ve 45 saat çalıştığını; buna karşılık Fransa’daki Renault işçisinin 1200 avro maaş alarak 35 saat çalıştığını dile getirdiler. CGT heyeti, aradaki bu farkların kapatılmasını talep ettiklerini ifade ettiler.

SENDİKA SEÇME ÖZGÜRLÜĞÜ VAR

Bunun yanı sıra heyet üyeleri, sendika seçme özgürlüğüne de değindiler. Tüm dünyadaki Renault işyerlerinde sendikal hakları ve işçi haklarını garanti altına alan bir anlaşma imzalandığını söyleyen heyet üyeleri, bu anlaşmanın imzalandığı toplantı sırasında Türkiye’de yaşanan sorunları aktardıklarını da ifade ettiler. Bunun üzerine Renault Genel Müdürü Carlos Ghosn’un, bahsedilen sorunları araştıracaklarını ve çözülmesi yönünde gerekli adımları atacaklarını söylediğini de sözlerine eklediler. Heyet, Renault’da ve yan sanayide çalışan işçilerin kendi sendikalarını özgürce seçme haklarının da bu imzalanan yeni anlaşma ile garanti altına alındığını da belirterek, bunun aksi yönde bir uygulama olduğu durumda bu konuda Renault Yönetim Kurlu Başkanına ve Renault Uluslararası İnsan Kaynakları Müdürüne konuyu aktararak, işçilerin haklarına saygı göstermeleri konusunda baskı yapacaklarını belirttiler. CGT yöneticilerine, fabrikayı ziyaret etme izni verilmedi. (Bursa/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

‘Deremizde balık tutup yüzebilmek istiyoruz’

SONRAKİ HABER

Erdoğan, demokrasi için tehdit

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...