09 Temmuz 2013 12:47

Jin, Futbol, Azadî!

UEFA Avrupa Kadınlar Futbol Şampiyonası, bugün oynanacak maçlarla başlıyor. On iki takımın mücadele edeceği turnuva, İsveç’in yedi şehrinde yapılacak ve 28 Temmuz tarihinde sona erecek. Turnuvaya daha önce 1997’de Norveç ile ortak ev sahipliği yapan İsveç, 1984 yılındaki ilk şampiyonanın da galibi olmuştu. İsveç o

Jin, Futbol, Azadî!
Paylaş
Dağhan Irak

ÖLÜM GRUBU, C GRUBU!

Her turnuvanın olmazsa olmazı “ölüm grubu” ünvanı, bu şampiyonada C Grubu’na kısmet oldu. Son dönemde kadınlar futbolunda en büyük gelişmeyi kaydeden ülkelerden Fransa, İngiltere ve İspanya bu gruptalar. Bu gruptaki bir diğer ekip ise hiç de kolay bir takım olmayan Rusya. Fransa, futbol federasyonunun gelişim akademilerinin yıllardır kadın oyunculara açık olması sayesinde istikrarlı bir gelişim gösteriyor. Lig maçlarının televizyondan yayınlanması, Lyon’un ısrarlı yatırımlarına Paris St. Germain’in de ayak uydurmasıyla ülkede kadınlar futbolu ciddi bir çıkış yapmış durumda. Dört yıl önceki şampiyonaya muhabir bile göndermeyen Fransız basını da bu sefer turnuvaya ciddi ilgi gösteriyor. Gaetane Thiney ve Elodie Thomis gibi hücum oyuncuları ve “dişi Zidane” Louisa Necib’le Fransa bu turnuvanın favorilerinden.
İngiltere de Fransa gibi son birkaç yılda büyük bir çıkış yaptı. Lig sisteminin rehabilite edilmesi, federasyonun kadınlar futbolu için hazırladığı beş yıllık kalkınma planı ve Olimpiyat’ın olumlu etkisi ülkede bu sporu en popüler kadın sporu yaptı. Dört yıl önce turnuvayı ancak çeyrek finalden itibaren göstermeye başlayan BBC bu sene hazırlık maçlarını bile yayınladı ve kupa için özel bir program hazırladı. Kelly Smith ve saz arkadaşları dört yıl önce 6-2 biten finalin tesadüf olmadığını kanıtlamaya çalışacak. Bunu yapabilecek güçteler.
Yıllardır kadınlar futbolunda pek gözükmeyen İspanya da yukarıdakileri yakalamış gözüküyor. 17 ve 19 Yaş Altı seviyelerinde erkeklerde yakaladığı başarıları kadınlar futboluna da taşıyan İspanya çok kaliteli genç yıldızlarla kupaya geliyor. Vero Boquete gibi müthiş bir golcünün yanında süper yetenekler Alexia Putellas ve Amanda Sampedro İspanya’yı umduğu yerin ötesine taşıyabilir.
“Kadınlar futbolunda biri kazandığında herkes kazanır” diye bir söz var. Gerçekten de oyunun seviyesinin her geçen yıl yükselmesi, pek çok ülkede kadınlar futboluna yapılan yatırımı arttırdı. Dünya Kupası’nın finalistleri Amerika Birleşik Devletleri ve Japonya, Avrupa’da yer almamasına karşın iki sene önceki kupanın başarısı bu şampiyonaya da olumlu etki etti. Özellikle ABD örneği, Avrupa’da pek çok milli takımın hayal ettiği popülaritenin o kadar da imkansız olmadığını gösteriyor. Özellikle ev sahibi İsveç, Dünya Kupası ve Olimpiyat’taki başarılarını ülke çapında bir heyecana dönüştürmeye niyetli gözüküyor. İskandinav ülkesi büyük bir heyecanla turnuvayı bekliyor.
Bu sene on birinci kez yapılacak Avrupa Kadınlar Futbol Şampiyonası, Türkiye’de Eurosport tarafından ekranlara getirilecek. Kupanın finali 28 Temmuzda Stockholm/Solna’daki Friends Arena’da oynanacak.


FUTBOLU 22 KADIN OYNAR, ALMANLAR KAZANIR

Kupanın UEFA çatısına girdiği 1991 yılından beri yapılan yedi şampiyonanın altısını beşi üst üste olmak üzere kazanan Almanya, belki de ilk defa bir kupaya soru işaretleriyle geliyor. Alman takımı, bundan iki yıl önce evinde düzenlediği ve kazanmasına kesin gözüyle bakılan Dünya Kupası’nda Japonya’ya çeyrek finalde elenmiş; bu nedenle Olimpiyat’a da kalifiye olamamıştı. Almanya, 2011’deki hayal kırıklığından sonra ilk kez büyük bir turnuvada boy gösterecek. Sylvia Neid’ın takımı kadınlar futbolunun en prestijli özel turnuvası Algarve Kupası’nda bu sene ABD’ye 2-0 yenilerek ikinci olurken iyi bir görüntü çizdi ancak takımın bu şampiyonada kadrosu bir hayli eksik.  Babett Peter, Verena Faisst, Viola Odebrecht, Kim Kulig, Alexandra Popp ve Linda Bresonik sakatlıkları nedeniyle turnuvada yoklar. Bu oyunculardan Kulig ve Popp, son dönemin en yetenekli genç oyuncuları arasında sayılıyor. Ancak Almanya’nın kadrosu hâlâ çok kaliteli ve kadınlar futbolunun en teknik oyuncusu olarak bilinen Lira Bajramaj da müzmin sakatlığından kurtularak kadroya girdi. Bu sene Şampiyonlar Ligi’ni Wolfsburg’un kazanmış olması da Almanya için bir başka moral avantaj. Almanya; Norveç, Hollanda ve İzlanda ile beraber B Grubu’nda...


TURNUVADA KİMLERİ İZLEMELİ?

* Lira Bajramaj: Hem fiziksel, hem mental olarak sorunlu ancak Türkiye de dahil dünyanın pek çok yerinde küçük kızlar onu izleyerek futbola özeniyor. Kosova mültecisi Bajramaj, hem Almanya futbolunun, hem de dünyanın en teknik isimlerinden. Kornerden attığı goller ve müthiş çalımlar kadınlar futboluyla ilgilenmeyenleri dahi YouTube videolarında yakalamış durumda. 2011 Dünya Kupası Almanya için olduğu gibi onun için de fiyasko olmuştu. Sonrasında üst üste sakatlıklar geçirdi ve zor günler yaşadı. Bu kupa Bajramaj için yeniden doğuş şansı olabilir.
* Celia Okoyino da Mbabi: İsmini okuması son derece zorlu olan bu forvet, Almanya'nın kupadaki en büyük umudu konumunda. Kamerunlu bir babanın ve Fransız bir annenin kızı olarak Bonn'da dünyaya gelen da Mbabi, özellikle kale önünde doğru pozisyon alması ve bitirici vuruşlarıyla dikkat çekiyor. Frankfurtlu oyuncu elemelerde 10 maçta 19 gol atmayı başardı.
* Lotta Schelin: Kadınlar futbolunun en çok para kazanan oyuncusu Schelin, kendi evinde şampiyonluk yaşamaya çalışacak. Lyonlu forvet kanattan topu alarak hızlanması ve ceza sahasına girerken yaptığı vuruşlarla tanınıyor. Schelin oyun tarzı olarak Zlatan İbrahimoviç'i andırsa da takımdaki karizmasıyla daha ziyade Didier Drogba'yla kıyaslanmalı. Zira son derece mütevazı bir oyuncu olan Lotta, aynı zamanda gerçek bir takım lideri.
* Steph Houghton: Sunderland doğumlu Arsenal oyuncusu Houghton, Olimpiyat öncesinde pek kimsenin tanımadığı, kadroya da son anda girebilmiş bir isimdi. Ancak Britanya formasıyla Olimpiyat'ta sergilediği müthiş performans ve Wembley'de Brezilya'ya karşı alınan tarihi galibiyette oynadığı rol, onu bir süperstara dönüştürdü. Houghton için kadınlar futbolunun Andrea Pirlo'su denebilir. Sessiz sakin, mütevazı ancak her an patlama yapmaya hazır ve asla belli bir standardın altına düşmüyor. İngiltere'ye ve Steph'e özel dikkat!
* Gaetane Thiney: Fransa Ligi'nde Juvisy'i senelerdir Lyon karşısında neredeyse tek başına sırtlayan Gaetane Thiney "9 numara"nın sözlükteki karşılığı gibi. Fizikli, mücadeleci ve her an bir gol tehlikesi yaratabiliyor. Kendi etkili olurken Elodie Thomis, Camille Abily ve Marie-Laure Delie gibi forvet oyuncularını da yukarı taşıyor. Thiney Fransa takımının en hayati oyuncusu.
* Alexia Putellas: Alt yaş gruplarında Avrupa Şampiyonalarını takip edenlerin gözlerine inanamadığı bir oyuncu Barcelonalı Alexia Putellas. Müthiş bir oyun zekası ve akıllara durgunluk veren bir tekniği var. 19 yaşındaki futbolcunun her hareketinden sıkı bir Zidane hayranı olduğunu anlayabiliyorsunuz. Eğer şans verilir ve tecrübesizliğini aşabilirse, bu turnuvada gerçek bir fenomene dönüşebilir.

  * Kadın, futbol, özgürlük

ÖNCEKİ HABER

‘Yevmiyeci hoca’ ve hedefteki gazetecilik

SONRAKİ HABER

AKP’nin ‘kusursuz fırtınası’ yaklaşırken

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...