14 Mayıs 2011 12:25

Tahrir’den Gazze’ye özgürlük yürüyüşü

Binlerce Mısırlı dün başkent Kahire’nin merkezinde toplandı. Kahire sokaklarını dolduran ve Filistinliler için destek amacıyla bir araya gelen Mısırlılar ve Mısır’a göç etmiş Filistinliler Kahire’deki Tahrir Meydanı’nı tıka basa doldurdu.Halk, Hüsnü Mübarek rejiminin devrilmesinin ardından ülkenin Filistin

Tahrir’den Gazze’ye özgürlük yürüyüşü
Paylaş

Halk, Hüsnü Mübarek rejiminin devrilmesinin ardından ülkenin Filistin politikasının değişmesi ve İsrail’e, Filistinliler aleyhine destek veren bütün anlaşmaların iptal edilmesi yönünde taleplerini haykırdı. Milyonluk yürüyüş olarak adlandırılan ve İsrail’in 1948’de Filistinlileri sürgün etmesinin yıl dönümüne denk gelen yürüyüşün İsrail tarafından kuşatılan Gazze’ye doğru yöneleceği belirtildi

Öte yandan İskenderiye kentinde de binlerce Mısırlı İsrail Konsolosluğunun önünde toplanarak Kahire ile İsrail ilişkilerinin sonlanmasını isteyen sloganlar attı. İsrail ordusunun Gazze sınırlarından giriş çıkışlarla ilgili yasaklamaları durdurması çağrısında bulunan kitle,  ilişkilerin kesilmemesi ve Mısır hükümetinin sınırlarla ilgili İsrail yanlısı tutumu sürdürmesi durumunda protestolarını sürdüreceklerini açıkladı. Mısır’da yeni kurulan politik partiler Gazze’ye giriş çıkış yasağının ve Filistinlileri mağdur eden politikanın hem Mısır’ın bağımsızlığını hem de iç işlerini etkilediğini belirterek protestolara destek veriyor. Mısırlılar, İsrail’in ve ABD’nin politik çıkarlarına hizmet eden yasağın bölgesel istikrarı ve bağımsızlığı tehdit ettiğini söylüyorlar.

ABD destekli Mübarek rejimi altındaki Mısır’ın Tel Aviv’in hedeflerine hizmet ettiğini vurgulayan ve yürüyüşü organize eden partiler 2007’de demokratik seçimle Hamas’ın başa gelmesi ile Gazze’nin etrafının çevrildiği ve baskı altına alındığını, bunun artık kabul edilemez olduğunu belirtiyorlar.

Ülkede Salafislerle Hıristiyanlar arasındaki çatışmanın bir yanının da  Filistin sorunundan kaynaklandığını ve bunun da dinler arasında gerilimlere de sebep olduğu vurgulanıyor. Mısır’da dinsel çatışmalar sonrası 12 kişi ölmüş ve yüzlerce kişi yaralanmıştı. (DIŞ HABERLER)


MISIR YÖNETİMİNDEN ENGEL

Eylemin başladığı öğlen saatlerinde yurtdışından gelen katılımcıları taşıyan otobüslerin Mısır tarafından durdurulduğu ve yaklaşık 900 kişinin Sina yarımadası girişinde tutulduğu ve Gazze’ye girmelerinin engellendiği yönünde haberler yansıdı. Yürüyüşçüler Mısır hükümetinin ve askeri güçlerinin gösteriyi ve yürüyüşü engelleyebileceği ve güç kullanabileceği konusunda uyarılar yapıldı. Yurtdışından gelen katılımcıların Gazze Refah sınır kapısını zorlamak için yürümeleri durumundu başlarına geleceklerden Mısır hükümetinin sorumlu olduğunu söylediler. Mısır hükümetiyse İsrail ile yapılan barış anlaşmasının bozulacağını savunarak protestoları engellemek istiyor.

ÖNCEKİ HABER

Aydınlık gazetesine tazminatsız uyarı

SONRAKİ HABER

Kendi ırkına en büyük soykırımı Türkler yaptı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...