09 Temmuz 2013 08:17

Türkiye ‘mektup’ tazminatı ödeyecek

Sakıncalı olduğu gerekçesiyle tutuklunun mektubunu iletmeyen Türkiye tazminata mahkum oldu. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi, mektubun iletilmemesini haberleşme hakkını ihlal kabul etti.Gaziantep H Tipi Cezaevinde tutuklu bulunan Şinasi T, cezaevi idaresine Uluslararası Af Örgütü Türkiye Şubesine gönderilmek üzere bir mektup verdi. 12 Kas

Türkiye ‘mektup’ tazminatı ödeyecek
Paylaş

Sakıncalı olduğu gerekçesiyle tutuklunun mektubunu iletmeyen Türkiye tazminata mahkum oldu. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi, mektubun iletilmemesini haberleşme hakkını ihlal kabul etti.

Gaziantep H Tipi Cezaevinde tutuklu bulunan Şinasi T, cezaevi idaresine Uluslararası Af Örgütü Türkiye Şubesine gönderilmek üzere bir mektup verdi. 12 Kasım 2003 tarihinde Ceza İnfaz Kurumu Mektup Okuma Komisyonu, Ceza İnfaz Kurumları ile Tevkifevlerinin Yönetimine ve Cezaların İnfazına Dair Tüzük’ün 147. maddesi uyarınca mektupların ‘sakıncalı’ olduğu kanaatine vardı. Komisyon, söz konusu mektupların KADEK ve PKK’nin karşılıklı ateşkes taleplerini devlete kabul ettirme eğilimi içerdiği gerekçesiyle postalamadı.

T, karara itiraz etti ve mektubunun alıcısına gönderilmesini istedi. Gaziantep İnfaz Hakimliği, T’nin itirazının reddine karar verdi. T. bu kez kararı ağır mahkemesinin gündemine taşıdı.

T, mektupta yasa dışı nitelikte bir unsur bulunmadığını ve mektubunun iletilmemesi kararının haberleşme hakkının sınırlanması anlamına geldiğini belirtti. Gaziantep Ağır Ceza Mahkemesi ise başvuruyu reddetti. T. haberleşme özgürlüğünün ihlal edildiğini belirterek yeniden itiraz etti. Gaziantep Ağır Ceza Mahkemesi de mektuplar hakkında yeniden hüküm vermenin gereksiz olduğu gerekçesiyle talebi reddetti.

‘HABERLEŞME HAKKINA SAYGI DUYULMALI’

T. de 10 Haziran 2004 tarihinde İnsan Hakları ve Temel Özgürlüklerin Korunmasına İlişkin Sözleşme hükümleri gereğince haberleşme hakkının ihlal edildiği için Avrupa İnsan Hakları Mahkemesine başvurdu. Başvuruyu kısmi olarak kabul edilebilir bulan AİHM, herkesin yazışmasına saygı gösterilmesi hakkına sahip olduğunu belirtti. Türkiye ise savunmasında, mektubun alıcısına iletilmesinin özellikle ‘PKK’lilerin eylemlerini meşrulaştırma ve bu eylemlerin devam etmesini teşvik riski taşıdığını’ savundu. Haberleşme hakkının kullanılmasına bir kamu makamının müdahalesinin, ancak müdahalenin yasayla öngörülmüş ve demokratik bir toplumda ulusal güvenlik, kamu güvenliği, düzenin korunması, suç işlenmesinin önlenmesi için gerekli bir tedbir olması durumunda söz konusu olabileceğine dikkat çeken AİHM, postalarının kontrol edilmesinin dayandırıldığı yönetmeliğin 147. maddesinin, yeterince açık olmadığını ve değerlendirilen alandaki yetkili makamların değerlendirme konusundaki yetkilerinin yeterli bir şekilde belirtmediğini kaydetti. AİHM, mektupların gönderilmemesinin İnsan Hakları ve Temel Özgürlüklerin Korunmasına İlişkin Sözleşme’nin ihlali olduğuna karar verdi. AİHM, Türkiye’yi T.’ye 300 avro manevi 500 avro da maddi tazminat ödemeye mahkum etti. (Ankara/ANKA)

ÖNCEKİ HABER

Altay: Umarım gereği yapılır

SONRAKİ HABER

LGBT bireylere hakaret ‘ifade özgürlüğü’ sayıldı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa