08 Temmuz 2013 13:57

DAY-MER’den Taksim’e selam

Londra’da, Türk ve Kürt Toplumu Dayanışma Merkezi (DAY-MER), 24. Kültür ve Sanat Festivali çerçevesinde yaptığı Park Şenliğine 15 binden fazla kişi katıldı. Bir ay önce başlayan, piknik, panel, söyleşi, gençlik şenliği, çocuk şenliği, fotoğraf sergisi ve tiyatro gibi etkinliklerle devam eden, festivalin son etkinli

DAY-MER’den Taksim’e selam
Paylaş
Arif Bektaş

Pazar sabahı erken saatlerinden itibaren, Kuzey Londra’daki Clissold Park binlerce kişiyle dolmaya başladı. Havanın da sıcaklığının etkisiyle, park birden 15 bin kişilik bir kalabalığa erişti. Programda konuşmaların yanı sıra kültürel etkinliğiyle de ilgi gören şenlik, Niyazi Koyuncu’nun coşkulu programı ile sona erdi

‘HALKLARIMIZIN İTİRAZI VAR’

Festivale konuşmacı olarak katılan Emek Partisi Genel Başkanı Selma Gürken, sıcak bir Mayıs ve Haziran ayından geçtiklerini belirterek, Türkiye’deki Gezi direnişinin coşkusuyla Londra’daki emekçileri selamladı. Gürkan, “Son yıllarda Türkiye’deki baskıcı, sömürücü ve savaş uygulamalarıyla AKP hükümetine tepkiler büyüdü. AKP’nin bütün uygulamalarına ve halk düşmanı politikalarına karşı Türkiye halkları itiraz ederek mücadeleye atılıyor” dedi. AKP’nin, işçi ve emekçilere, Kürtlere, Alevilere, kadınlara, gençlere ve birçok uygulama ile halkın bütününe karşı uyguladığı politikalara karşı ortak mücadelenin yükseldiğini ve İngiltere’den de işçi ve emekçilerin birlikte mücadelesinin önemine dikkat çekti.

FOTOĞRAF SERGİSİNE YOĞUN İLGİ

Bu yıl festivale Taksim direnişi damgasını vurdu. Park alanından sık sık “Her yer Taksim her yer direniş” sloganları atılırken, park alanındaki etkinliklerde de Taksim direnişi öne çıktı. Bir çok pankartın yanı sıra, Taksim Direnişi’ni konu alan fotoğraf sergisiyle birlikte, Taksim’e destek için Londra’da yapılan eylemlerin fotoğraflarının olduğu sergi oldukça ilgi gördü.
Onlarca stolun açıldığı şenliğe katılan kamu sendikası PCS Genel Başkan Yardımcısı Chris Baugh bir konuşma yaparak “Taksim’e selam olsun” dedi.

Yerel müzik gruplarının ve halk dansları topluluklarının da sahne aldığı şenlikte İngilizce konuşma yapan DAY-MER Sekreteri Oktay Şahbaz, İngiltere’deki saldırılara ve kemer sıkma politikalarına değindi. Sağlıktan, eğitime, ulaşımdan sosyal servislere kadar ciddi saldırıların olduğunu ve buna karşı yerli emekçilerle birleşerek mücadele etmenin önemine dikkat çekti.
DAY-MER Başkanı Ahmet Sezgin ise yaptığı konuşmada, emekçilerin birlikte, emeklerini birleştirerek büyük festivaller örgütlediğini ve Londra’da yaşayan emekçilerin de kendilerine verdikleri destekle, bunun her geçen gün büyüdüğünü söyledi. Dünyada ve Türkiye’de önemli dönemlerden geçildiğini ve festivalin de bu döneme denk geldiğini belirten Sezgin, direniş ruhuyla mücadelenin her alanda yükseltilmesi çağrısı yaptı.

PARK HORONLARLA COŞTU

Gerek kültürel programa ve gerekse de konuşmalara olan yoğun ilgi DAY-MER’in 24. Festivali’nde fark edilir bir özellik oldu. Özellikle de Türkiye’deki gelişmelerin de parka yansımış olması, 15 binden fazla emekçinin daha fazla sahne ile bütünleşmesini sağladı.

Özlem Özdil’in de sahne aldığı şenlikte, binlerce kişinin eşlik etmesi ve birlikte türküler söylemesi dikkat çekti.
Şenliğin sonunda sahne alan Niyazi Koyuncu sahneye geldiğinde ise binlerce emekçinin coşkusu doruğa çıktı. Sahne de bir an bile yerinde durmayan Koyuncu ve ekibini binlerce emekçi de park alanında yalnız bırakmadı. Her an binlerce kişi horon coşkusu içindeydi. Sadece konuşmacılar değil, sanatçıların da Taksim ve mücadeleden bahsetmeleri seyirci tarafından büyük alkış ve sloganlarla karşılık buldu.

Doyasıya eğlenilen şenlik, yine binlerce kişinin ortaklaşa parkı temizlemesiyle sona erdi.


ETNİK VE İNANÇSAL TALEPLER EMEKÇİLERİN TALEPLERİYLE BİRLEŞTİRİLMELİ

FESTİVALİN konukları arasında olan gazetemiz yazarı Fehim Işık ve Ali Kenanoğlu da konuşma yaptı. Kenanoğlu konuşmasında, etnik ve inançsal taleplerin işçi ve emekçilerin talepleriyle ve demokrasi talepleri ile birleşerek daha önemli noktalara geleceğini belirterek, ancak bu taleplerin birleştirilerek kazanımları olabileceğini ifade etti.
Fehim Işık ise yaptığı Kürtçe konuşmada, Londra’da yaşayan emekçilerin bir yandan da Türkiye’deki gelişmeler ve mücadeleye gönül verdiğini ve Türkiye ve Kürdistan’da da Londra’nın desteğine ihtiyaç duyulduğunu belirterek, DAY-MER’in bu anlamda ciddi işler yaparak köprü görevi yaptığını söyledi.


GÜRKAN: HALKLARIMIZIN MÜCADELESİ UMUT VERİYOR

Türk ve Kürt Toplumu Dayanışma Merkezi DAY-MER’in 24. Kültür ve Sanat Festivali  kapsamında düzenlenen ‘Emek Barış ve Demokrasi Mücadelesi’ başlıklı panelde konuşan EMEP Genel Başkanı Selma Gürkan, halk güçlerinin ortak mücadelesinin umut verdiğini vurgulayarak, göçmen emekçilerin kendi ülkelerindeki işçi ve emekçilerle birleşip dayanışma faaliyetlerini  yükseltmesini dile getirdi.
5 Temmuz Cuma günü, Londra Toplum Merkezi’nin bahçesinde düzenlenen  panel yazar Fehim Işık, Hubyar Sultan Alevi Kültür Dernegi Başkanı Ali Kenanoğlu ve Day-Mer Başkanı Ahmet Sezgin’in katılımı ile gerçekleşti.  Panelin açılış konuşmasını yapan DAY-MER Başkanı Ahmet Sezgin, Day-Mer mücadelesini ve festivaller gibi, etkinlikleri hangi perspektifle örgütlediklerini dile getirdi. Yoğun bir katılımla gerçekleşen panel, panelistlerin sunumlarının ardından soru ve cevaplarla devam etti. Gezi ile başlayan direniş ve direnişin ortaya çıkardığı sonuçlar, barış süreci, alevilik ve aleviliğe ilişkin tartışmalara yönelik çok sayıda sorunun sorulduğu panelin ikinci kısmında panelistler bu sorulara cevaben ikinci bir sunum daha yaptı. (Londra/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

İTÜ'de mezuniyete saldırı

SONRAKİ HABER

Doğadaki tek canlı insan değil

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa