14 Mayıs 2011 11:29

Diyarbakır'da 50 bin kişi 'özgürlük' dedi

Emek, Demokrasi ve Özgürlük Bloku'nun Diyarbakır adaylarını tanıtmak için düzenlediği mitinge katılan 50 bin kişi "özgürlük" talebini haykırdı. Mitingde konuşan blok adayı Leyla Zana, "Bana neden Kürtler en çok 'Bijî serok Apo' sloganı atıyorlar' diye soruyorlar. Kürtler kimsenin etrafı

Diyarbakır'da 50 bin kişi 'özgürlük' dedi
Paylaş


İstasyon Meydanı'nda düzenlenen mitinge , 50 bini aşkın kişi katıldı. Kısa bir süre yağan şiddetli yağmura rağmen, on binlerce kişi alanı terk etmedi. Alana giren blokun Diyarbakır adayları Leyla Zana, Altan Tan, Şerafettin Elçi, Nursel Aydoğan ve Emine Ayna ile Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir, BDP Diyarbakır İl Başkanı M. Ali Aydın sloganlarla karşılandı. BDP'lilerin yanı sıra EMEP, ESP, HAKPAR ve KADEP il yöneticilerinin de katıldığı mitingde sahne alan sanatçı Bülent Turan seslendirdiği birbirinden güzel şarkılarla kitleyi coşturdu.

Ardından adayların platforma çıkmasıyla alandan platforma gül ve karanfil yağmuru başladı. Adaylar gelen gül ve karanfilleri kitleye atarak sevgi gösterisine cevap verdi. Alkış zılgıt ve sloganların dinmediği mitingde ilk konuşmayı yapan İl Başkanı M. Ali Aydın, "12 Haziran'da Ceylan'ın, Enes'in, Halil İbrahim'in hesabını soracaksınız. 12 Haziran zindan kapılarının kırılacağı gündür" dedi.

AYNA: DİLİNİ, KİMLİĞİNİ İSTEYEN KÜRTLERİ AKP'NİN POLİSİ ÖLDÜRÜYOR

Ardından konuşan Diyarbakır Bağımsız Milletvekili Adayı Emine Ayna, "şehitler ayı" olarak nitelendirilen Mayıs ayında yaşamını yitirenleri anarak konuşmasına başladı. Ayna, "Mayıs ayı, Kürtçe Gulan, yani gül ayı. Mayıs ayında güllerimizi kopardılar. Mayıs deyince 18 Mayıs şehitleri akla gelir. Bu halkın çocuklarıdır onlar. Özgürlük yolunun taşlarını bedenleriyle döşediler. Ölüme giderken de 'Mezar taşımıza halkına borçluyuz yazın' dediler. Geldiğimiz nokta, onlara 'Her şeyimizi size borçluyuz, bundan sonra borç ödeyecek olan biziz" dedi.

"Başbakan diyor ki" şeklinde konuşmasına devam ettiği sırada alanda on binlerin yuhalaması üzerine, Ayna bu kez, "Başbakan demeyelim. Bize başbakanlık yapmıyor" dedi. "Recep Tayip Erdoğan diyor ki" diyerek sözlerini sürdüren Ayna, "Kürtler vardır ve biz bu sorunu çözdük' diyor. Peki hani kanıtı? 2 yıl sonra 'Kürt yoktur' demeyeceğinin garantisi nerde? Belge anayasadır. Anayasada tanımımız, statümüz ve ismimiz olacak. Okuduğumuzda 'ben de varım, işte kanıtı' diyeceğiz" dedi. Başbakan'ın "Devlet hata yapmıştır" şeklindeki sözlerini hatırlatan Ayna, "Bu cümle için halk oy verdi. Devletin hatası neydi. Kürtleri dilini ve kimliğini istediği için öldürmekti. Devletin hatası buydu. AKP olmuş devlet şimdi. Dilini ve kimliğini isteyen Kürtleri AKP'nin polisi öldürüyor. Hani fark?" diye sordu. Ardından kitleye "Onu sandığa gömecek miyiz, Kürdistan'dan sürecek miyiz?" sorusuna on binler "Evet yanıtı verdi. Ayna, AKP'den aday olan Galip Ensarioğlu ve CHP'den aday olan Sezgin Tanrıkulu'nun adaylıklarına dikkat çekerek, "Onların yanında yer almak, inkarın yanında yer almaktır" dedi.

ZANA: KÜRTLER ÖCALAN ETRAFINDAN ÖRGÜTLENDİ

Daha sonra konuşan Diyarbakır Bağımsız Milletvekili Adayı Leyla Zana, Kürtlerin ulusal birlikteliğinin önemine dikkat çekerek, ulusal birlik çağrısı yaptı. Başındaki papatya tacı ile gelen Zana, tacı neden getirdiğini şöyle açıkladı: "30 yıldır bu doğa kimyasal silahlarla bombalanıyor. Doğa yastadır. Bu tacı halkın üstüne atıyorum ki doğa yine süslensin" diyerek tacı yurttaşlara attı. Zana, gençlere de Kürtçe konuşmaları çağrısı yaptı. Alandan "Bijî serok Apo" sloganlarının atılması üzerine Zana, "Bana neden Kürtler en çok 'Bijî serok Apo' sloganı atıyorlar' diye soruyorlar. Kürtler kimsenin etrafında bu kadar örgütlenmedi. Kürt halkı şimdi tek şemsiye altında toplandı. Onun için ona bu kadar bağlıdır" dedi.

'ONURLU BİR YAŞAM ZAMANIDIR'

"Onurlu bir yaşam zamanıdır" diyen Zana, devlete iki mesajlarının olduğunu söyleyerek şöyle devam etti: "AKP'yi devletten ayırmıyorum. CHP anası, MHP babasıdır. Bir bütün olarak Kürt halkına karşı tek duruşları var. Barışa da savaşa da karar verseler tektirler. Bu halkın güçlü iradesi bütün sınırları kaldırabilecek güçtedir. Bu halk barışa da var serhıldana da. Ama bu halkın isteği yapılan görüşmelerin kamuoyuna açıklanması halkın isteği uzatılan elin tutulması, zindanların boşaltılmasıdır" dedi. Alandan, "PKK halktır halk burada" sloganlarının atılması üzerine Zana, "Bu halka kimsenin gücü yetmeyeceğine göre" diyerek yanıt verdi.

TAN: BİZ DE SANA BAGOK'UN CUDİ'NİN KRİTERLERİNİ UYGULARIZ

Daha sonra konuşan Diyarbakır Bağımsız Milletvekili Altan Tan ise, "Bugün sabrın tükendiği gündür" diyerek konuşmasına başladı. Tan, "Bize bekleyin sabredin' diyorlar. Sabretmeye tahammülünüz kaldı mı?" sorusuna on binler "Hayır" yanıtı verdi. Tan konuşmasına şöyle devam etti: "On binlerce evladınız dağda yaşamını yitirdi. On binlerce kardeşimiz cezaevinde, yüz binlerce kardeşimiz Avrupa'da mülteci perişan belengaz, annesinin babasının mezarına hasret. Bunların beklemeye tahammülü var mı?"

"Diz û xwediyê malê bı hevdu hesiyan" atasözünü hatırlatan Tan, "Hırsızlarla ev sahibi birbirini gördü ve tanıdı" dedi. Başbakan Erdoğan'a seslenen Tan, "Kasımpaşa kriterlerini uygularım' diyorsan biz de sana Bagok'un Cudi'nin kriterlerini uygularız. Kürtler her şeye rağmen birlikte yaşama diyorlar ve Ankara'da meclis çatısı altında bu sorunu çözmek istiyorlar. Eğer bu yolu da kapatırsanız artık siz düşünün biz düşünmekten vazgeçiyoruz" dedi.

AYDOĞAN: İNADINA ÖZGÜRLÜK İNADINA BARIŞ

Ardından konuşan Diyarbakır adayı Nursel Aydoğan da, "Eğer şehitlerimiz olmasaydı on binler, milyonlar olmayacaktı. Bu mücadeleyi yürütürken şehit olan tüm yoldaşlarımızın anısı önünde saygıyla eğiliyoruz. Onların bize açtığı yolda Kürdistan'ın başkentindeyiz. Halkımıza örgütlülüğümüze güveniyoruz. İnadına özgürlük ve inadına barış. Ya bu iradeyi tanırsın ya da çekip gidersin" dedi.

ELÇİ: AMED'E DİL UZATANIN DİLİ KESİLİR

Son olarak konuşan Diyarbakır Adayı Şerafettin Elçi ise, Kürt ulusal birlikteliğine dikkat çekerek, "Amed halkını teslim almaya çalışıyorlar. Kim Amed'e dil uzatsa dili kesilir, kim Amed'e el uzatsa eli kırılır. Onur, özgürlüğün bayrağıdır Amed. Zindanlarla teslim alamadılar. Bu halk özgürlüğünü elde edinceye kadar mücadele edecek. Kimliğimizi istiyoruz. Anadilde eğitim istiyoruz. Dilimizi istiyoruz. Bugün şeref ve namus günüdür. Birlik olalım. Birliğimiz zaferimizdir" dedi.

Son olarak KCK davasından Diyarbakır D Tipi Cezaevi'nde tutuklu bulunan blok adayı Hatip Dicle'nin gönderdiği mesaj okundu. (Diyarbakır/DİHA)

ÖNCEKİ HABER

Fukuşima’da bir işçi daha öldü

SONRAKİ HABER

Tuncel’den mücadele çağrısı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...