07 Temmuz 2013 10:42

Vartolular HES istemiyor

İlçelerinde yapılmak istenen Hidro Elektrik Santrali’ne (HES) karşı yürüyen Vartolular, ‘Dilimize, kimliğimize, derelerimize özgürlük’ dedi.BDP, Varto Çevre Platformu, HDK, SES, Eğitim Sen, Tüm Bel-Sen, DİVES, PSAKD, Genel-İş, yöneticileri, Varto Belediye Meclis Üyeleri ve çok sayıda kişinin katıldı

Vartolular HES istemiyor
Paylaş

BDP, Varto Çevre Platformu, HDK, SES, Eğitim Sen, Tüm Bel-Sen, DİVES, PSAKD, Genel-İş, yöneticileri, Varto Belediye Meclis Üyeleri ve çok sayıda kişinin katıldığı yürüyüşle, Goşkar Deresi üzerinde yapımına başlanan HES’ler protesto edildi. ‘Karakol ve HES’lere son’, ‘Dilimiz kimliğimiz derelerimiz özgür akacak’, ‘Demokratik çözüm sürecini selamlıyoruz’, ‘Lice katliamını lanetliyoruz’ pankartları ve ‘Xwedî li xwezaya xwe derdivenin’, ‘Doğaya sahip çıkıyoruz’, ‘Dereler özgürdür, özgür akacak’ dövizleriyle Goşkar Deresi üzerinde yapılan HES şantiyesine gelen kitle ‘HES yapımına izin vermeyeceğiz’ dedi.

HES şantiyesinde açıklama yapan BDP Varto İlçe Başkanı Güven Meşe, AKP hükümetinin çözüm sürecinde karakol, baraj, HES yapımlarını hızlandırmasının düşündürücü olduğunu belirterek, “Bu politikalar barışa hizmet etmez. Bu samimiyetsizliktir. Gerilladan boşalan yerlere askeri alan inşa etmekle, barajlarla vadileri, dağları yok etmekle Kürt sorunu çözülmez. Yaşam alanlarımızı yok ederek, güvenlik politikası yürütülemez” dedi. Varto’da ‘enerji üretimi’ adı altında 6 HES projesi olduğunu ve bu projelerin Varto’nun doğasını yok edeceğini dile getiren Meşe, “Enerji üretmek adına, sularımız ile yaşam alanlarımız yağmalanıyor ve yandaş şirketlere peşkeş çekiliyor. HES’ler enerji faaliyeti değildir, yıkım ve toplu tabiat katliamıdır. Coğrafyamızın öldürülmesi, suyun zehirlenmesi, bitki örtüsü ve toprağın sonsuza dek bitirilmesidir” şeklinde konuştu. Vartoluları HES inşaatı yapan şirketlerde çalışmamaya çağıran Meşe, “Coğrafyamızı savunmaya devam edeceğiz” dedi.
Daha sonra söz alan köylülerden Hüseyin Aktaş ise “Arazilerimiz tapulu olmasına rağmen kamulaştırma yapmadan istedikleri gibi kullanıyorlar. Karşı durduğumuzda asker çağırıp, baskı uyguluyorlar. Arazilerimizi talan ettiler” dedi.

HES’LERİN İMAR PLANI YOK

Daha sonra bir açıklama yapan İl Genel Meclis Üyesi Abdulbaki Alp, “Burada yapılan HES’lerin imar planı yoktur. Senelerdir meclis olarak ret ediyoruz. Mevzi İmar Planı verilmemiştir” dedi. (MUŞ)

ÖNCEKİ HABER

James ve Sanborn yan yana

SONRAKİ HABER

Varlık dergisi 80 yaşında

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...