07 Temmuz 2013 09:42

7 işçi 50 TL'lik gaz maskesi olmadığı için öldü!

İş kazalarında yakınlarını kaybeden ve adalet arayan işçi aileleri, her ayın ilk Pazar günü tuttukları Vicdan ve Adalet Nöbeti'nin 20'ncisinde Taksim Meydanı'nda bir araya gelerek Galatasaray Lisesi önüne yürüdü. Muğla'nın Milas ilçesine bağlı Güllük beldesindeki atık su terfi istasyonunda 18 Haziran&

7 işçi 50 TL'lik gaz maskesi olmadığı için öldü!
Paylaş

İş kazalarında yaşamını yitirenlerin anısına karanfillerin bırakıldığı eylemde, adalet arayan aileler adına basın açıklaması yapan İdris Çabuk, Haziran ayı içinde yaşanan iş kazalarında yaşamını yitiren işçileri anarak başladığı konuşmasında, iş kazalarının yaşanmasına neden olan sorumluların yargılanmasını istedi. 18 Haziran'da yaşamını yitiren işçiler için açılan davanın takipçisi olacaklarını belirten Çabuk, "Vicdanı olan, adalet duygusunu yitirmemiş olan herkes bu vahşeti anlayarak yaklaşmalı. Biliyoruz ki suskunlaşmış vicdanlara sesimiz güçlendikçe ulaşacağız" dedi.

Basın açıklamasının ardından iş kazalarında yaşamını yitiren işçilerin aileleri söz aldı. Milas Güllük'te yaşamını yitiren Mevlüt Özbakır'ın yakını Ali Haydar Sağır, Güllük'teki açık su terfi istasyonunda çalışan işçilerin çok ağır koşullar altında çalıştığını ifade ederek, "Hepsi taşeron işçisi ve bu ağır şartlar altında çalışmak zorunda bırakıldı. Bu cinayetlerde sadece bir işçi ölmüyor, birçok kişinin hayatı mahvoluyor" diye konuştu. İş ve işçi güvenliği ile ilgili çıkarılan kanunun bir yıl ertelenmesine tepki gösteren Sağır, "Sermaye sahibi güçler, işçileri ezmeye devam ediyor. Bu nedenle bu yasanın çıkması ertelenemez" dedi. Milas'ta yaşamını yitiren bir diğer işçi Hasan Özgür'ün yakını Hasan Kahraman ise "Söyleyecek söz bulamıyorum. Tedbirsizlik diz boyu. 50 TL'lik bir cihaz yüzünden öldüler" dedi. Kahraman, işçilerin ailelerinin yaşanan durum karşısında öfkeli olduklarını dile getirerek, "Ölen işçiler hayatını Güllük'e vermiş. Para pul hiçbir şey onları geri getirmeyecek. Bu nedenle onlara sahip çıkalım" dedi.

'KAMUOYU DAVAYA MÜDAHİL OLMALI'

Güllük'e giderek 7 işçinin yaşamını yitirdiği atık su terfi istasyonunda incelemelerde bulunan ve yetkililerle görüşen Avukat Erbay Yucak da kazanın meydana geldiği gün, atık su deposuna inmek zorunda bırakılan işçilerin, dinamoda yaşanan arızayı tamir edebilecek mesleki yetkinlikte olmadığını belirterek, "Bunlar dinamoyu tamir edebilecek elektrik işçileri değil. Aşağıya inen ilk işçi kamyon şoförü. Dolayısıyla meydana gelen arızayı tamir edebilecek durumda değil" diye konuştu. Atık istasyonuna inmek zorunda bırakılan işçilerin gaz maskesi olmadığı için metan gazı nedeniyle yaşamını yitirdiğini söyleyen Yucak, "50 TL'lik gaz maskesi esirgenmeseydi bu işçiler ölmeyecekti" dedi. Yucak, bilirkişi raporunun iki ay içinde savcılığa gönderileceğini ifade ederek, "Güllük'te yaşanan facianın sorumlularının aklanmaması için basının ve kamuoyunun davaya müdahil olması önemli" dedi.

Aileler, konuşmalarının ardından 21'inci haftada bir araya gelmek üzere eylemlerini sonlandırdı. (İstanbul/DİHA)

ÖNCEKİ HABER

Vali Mutlu: Gezi Parkı yarın açılacak

SONRAKİ HABER

Petrol-İş Batman Şubesi yeni yönetimini seçti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...