14 Mayıs 2011 11:19

KANSIZLIK - En çok kadınlarda ve çocuklarda görülüyor

Anemi ülkemizde sık görülen, ancak tedavisi mümkün bir hastalık. Gelişmiş ülkelerde hastaneye başvuran hastaların yüzde 30’unda anemi tespit edilmiştir. Gelişmekte olan ülkelerde bu oranın daha yüksek olduğu tahmin ediliyor. Hastalığın özellikle kadın ve çocuklarda görülme sıklığı yüksektir. &Uu

KANSIZLIK - En çok kadınlarda ve çocuklarda görülüyor
Paylaş
Dr. Selma Okkaoğlu

Anemi ülkemizde sık görülen, ancak tedavisi mümkün bir hastalık. Gelişmiş ülkelerde hastaneye başvuran hastaların yüzde 30’unda anemi tespit edilmiştir. Gelişmekte olan ülkelerde bu oranın daha yüksek olduğu tahmin ediliyor. Hastalığın özellikle kadın ve çocuklarda görülme sıklığı yüksektir. Ülkemizde kansızlık oranlarının gebelerde yüzde 50 bebeklerde yüzde 40 civarında olduğu biliniyor.

Kansızlık olarak da bilinen anemi, kandaki alyuvarsayısının ya da hemoglobin düzeyinin hastanın yaşı ve cinsiyetine göre olan normal değerin altına düşmesidir. Yüzde 90 oranında nedeni demir eksikliğidir.

 

Demirin vücut için önemi nedir?

Demirin vücuttaki en önemli görevi hemoglobin yapımıdır. Hemoglobin kanımızdaki alyuvarlarda bulunur ve tüm dokuların yaşaması için gerekli olan oksijen taşıma işlemini gerçekleştirir. Diğer bir deyişle oksijen yaşantımız için ne kadar önemliyse, oksijenin kullanılması için de demir o kadar önemlidir.

 

Demirden zengin besinler

Demir hayvansal yiyeceklerde daha fazladır. Bitkilerden genel olarak demir gereksinmesinin karşılanmasını beklemek doğu değildir. Vitamin yönünden zengin olmalarına karşın bitkiler demir için iyi bir kaynak olamazlar. Esas önemli olan nokta besinlerin içerdiği demirden çok ne kadarının vücut tarafındanemilebildiğidir. Günde bir bardak portakal suyunu içilmesi demir emilimini artırırken, çay ve kahve tüketimi demir emilimini yüzde 75 oranında azaltır.

Dengeli beslenme

Kansızlık, esasında yalnızca bir laboratuvar bulgusudur. Ancak, her zaman bir hastalığın işareti olarak değerlendirilerek ciddiye alınmalı ve gerekli araştırmalar yapılmalıdır. Aneminin altında yatan hastalıklar yaşa göre değişebilmektedir.

Anemi tedavisinde uygun demir ilaçlarının hekimin önerdiği dozda ve sürede kullanılması önemlidir. Tedavinin en az 3 ay gibi uzun süreli olması da hastanın tedaviye uyumunu engelleyebilmektedir. İlaç tedavisinin yanında vücuttaki demir miktarını arttıracak dengeli beslenmenin de yapılması önerilmektedir.

Ayrıca anemiye neden olan hastalığın da tedavi edilmesi gereklidir.

NEDENLERİ

  1. Yetersiz demir alınması; normal beslenme sırasında gıdalar yoluyla alınan demirin yetersizliğinde görülür. Sosyo-ekonomik düzeyi düşük toplumlarda, beslenme alışkanlıkları yanlış olan insanlarda daha sık görülmektedir.
ÖNCEKİ HABER

Cumartesi Anneleri'nden Blok'a destek

SONRAKİ HABER

AVUKATINIZ YANITLIYOR - Doğum borçlanması nasıl yapılır? Nereye başvurmak gerekir?

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...