05 Temmuz 2013 03:32

Lice dosyasındaki gizlilik kararı kaldırılsın

Diyarbakır'da bulunan kurumlar, 28 Haziranda Lice'de yaşanan olaylara ilişkin rapor hazırladı. Raporda, askerlerin izleme kulelerinden ateş ettiği, halkın yeni kalekol yapımını protesto ettiğine dikkat çekilerek, olaya ilişkin etkin, şeffaf soruşturma talep edildi, dosyadaki gizlilik kararının da kaldırılması istendi.Lice ilçesi Kayacık (Hêz

Lice dosyasındaki gizlilik kararı kaldırılsın
Paylaş

Lice ilçesi Kayacık (Hêzan) köyünde karakol inşasını protesto eden halkın üzerine askerler tarafından ateş açılması sonucu 18 yaşındaki Medeni Yıldırım yaşamını yitirmiş, 9 kişi de yaralanmıştı. Olaya ilişkin Diyarbakır Barosu, İHD, Diyarbakır Tabip Odası, TMMOB ve Ticaret ve Sanayi Odası'nın ortaklaşa hazırladığı araştırma ve inceleme raporu, Diyarbakır Barosu Başkanlığı Adli Yardım binasında düzenlenen basın toplantısıyla kamuoyuna açıklandı. Diyarbakır Barosu Başkan Yardımcısı Nahit Eren’in okuduğu açıklamada heyet raporuna göre protesto gösterisinin yeni karakol inşaatına yönelik olduğu ve silah kullanma şartlarının oluşmadığı halde askerlerin halkın üzerine bilinçli ateş açtığı kaydedildi.

Karakolda bulunan savcı ve karakol komutanıyla bir görüşmenin yapıldığı belirtilen raporda, “Karakol komutanı özetle; ‘Karakol etrafında ölen ya da yaralanan olmadığını, ambulansın burada herhangi bir yaralı ya da ölü kişiyi almadığını, karakola yakın Uçarlar Köyü’nde köylüler arasında silahlı kavga ihbarı aldıklarını, ölen ve yaralanan kişilerin bu kavga sırasında yaralanmış olabileceklerini’ tarafımıza iletmiştir. Karakol Komutanı ayrıca buradaki olayda güvenlik güçlerinin havaya ateş açtığını belirtmiştir. Karakol Komutanı, kendisine sorulan ‘Uçarlar Köyü’ndeki kavgaya ilişkin herhangi bir işlem yaptınız mı’ sorusuna ise ‘hayır’ yanıtını vermiştir” denildi

UYUŞTURUCUYLA ALAKASI YOK

Olayın mağdurlarıyla görüşüldüğü belirten raporda, “Yapılan protesto gösterisinin iddia edildiği gibi uyuşturucu operasyonlarına karşı olmadığı, ‘kalekol’ olarak tabir edilen yeni karakol yapımlarının barış sürecine zarar verebileceği kaygısıyla yapılan demokratik bir gösteri olduğu tespit edilmiştir. Yaralıların hastane raporları ile olayda hayatını kaybeden Medeni Yıldırım’a ait otopsi raporuna göre; mermi çekirdeklerinin vücudun üst bölgelerinden giriş yapıp daha aşağıdaki bölgelerden çıkış yapmış olması, göstericilere sadece kendilerine göre daha yüksek konumda bulunan, yani gözetleme kulelerinden ateş açıldığı tespitini doğrulamaktadır” denildi.

KARAKOL YAPIMLARINA SON VERİLMELİ

Heyetin talepleri ise şöyle: “Olaya ilişkin soruşturma son derece şeffaf, hızlı ve etkin bir şekilde yürütülmeli, olayın tüm taraflarının soruşturmaya etkin bir şekilde katılmaları sağlanmalı, gizlilik kararı kaldırılmalıdır. Göstericilere karşı ölümcül güç kullanıldığı da dikkate alındığında soruşturmanın etkin bir şekilde yürütülmesi, delillerin karartılmaması için karakol komutanı ve komuta kademesindeki diğer jandarma görevlileri ve olayda silah kullanan muvazzaf personel açığa alınmalıdır. Olayı gerçek mecrasından saptırmaya dönük dezenformasyona son verilmeli, olayı gerçekleştiren faillere odaklanmalıdır. Karakol inşaatları barış sürecine ilişkin kaygıları güçlendirdiği gerçeğinden hareketle,  yapımlarına son verilmeli ya da en azından barış sürecine ilişkin kaygıların giderilmesine kadar ertelenmelidir.” (DiyarbakırEVRENSEL)


KAYACIK KARAKOLU'NDAKİ ASKERLERİN SİLAHLARI TOPLATILDI

Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı'nın Lice ilçesinde bulunan Kayacık Köyü Jandarma Karakolu'nda tüm silahları incelenmek üzere toplattığı belirtildi. Kayacık Köyü Jandarma Karakolu'nun kalekola dönüştürülmesini protesto eden halka askerlerin açtığı ateş sonucu Medeni Yıldırım'ın yaşamını yitirmesi ve 8 kişinin yaralanmasıyla sonuçlanan olayın ardından Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı soruşturma başlatmıştı. Soruşturma kapsamında karakolda bulunan tüm silahların toplatılmasına karar verildiği öğrenildi. Diyarbakır'a getirilen silahların incelenmeye alındığı kaydedilirken, olayla ilgili delillerin de savcılığa teslim edildiği öne sürüldü. (DiyarbakırDİHA)


UÇURTMALAR CEYLAN İÇİN UÇURULDU

Tatvan’da uçurtmalar Ceylan Önkol için uçuruldu. Bitlis’e bağlı Tatvan ilçe Belediyesi tarafından düzenlenen 45'inci Tatvan Fuarı ve Kültür Sanat Festivali üçüncü gününde çeşitli etkinliklerle sürdü. Festival kapsamında, çocuklar için uçurtma şenliği düzenlendi. Fuar kapsamında 4 yıldan beri geleneksel olarak düzenlenen uçurtma şenliği, 2009 yılında Diyarbakır'ın Lice ilçesinde katledilen Ceylan Önkol anısına yapıldı. Tatvan sahilinde düzenlenen “Ceylan Önkol Uçurtma Şenliği”ne birçok çocuk aileleri ile birlikte katıldı. Belediye çalışanları tarafından çocuklara hediyeler dağıtıldı. (BİTLİS)

ÖNCEKİ HABER

Cam Ambalaj işçileri grevde

SONRAKİ HABER

Koruculuk geri dönüşleri engelliyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...